2. stup se u stvari zove obavezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje. Dosta je nepretan naziv jer je i prvi stup «obavezno mirovinsko osiguranje», a treći stup je također temeljen na «individualnoj kapitaliziranoj štednji».

Prije sedam godina država je odlučila da pokrene tzv. drugi stup mirovinskog osiguranja koji bi se zasnivao na tome da svatko uplaćuje novac za svoju mirovinu (penziju) na svoj poseban račun koji se vodi kod društva koje upravljaju tim novcem. Taj novac ne bi bio pod kontrolom države već bi to bio naš novac iz kojeg bi nam se kasnije isplaćivala mirovina. Znači obavezan je, na našem je posebnom računu i ne možemo doći do tog novca prije nego odemo u mirovinu. To su ukratko najvažnije karakteristike 2. stupa.

Zaista odlična ideja jer je do tog trenutka sav novac koji se iz plaće odvajao za mirovinu išao u takozvani 1. stup iz kojeg se isplaćuje mirovina sadašnjim umirovljenicima. 1. stup se temelji na generacijskoj solidarnosti što znači da danas uzimaju novac od naših plaća i isplaćuju mirovinu sadašnjim umirovljenicima, a kada ćemo mi ići u mirovinu uzimat će novac od naše djece i unuka i isplaćivati nama. To je načelo prvog stupa. Jasno je da je to neodrživo budući je umirovljenika sve više i više u odnosu na broj ljudi koji rade i zarađuju za njihovu mirovinu.

Drugi stup je puno bolji sistem jer novac nije pod državnom kontrolom i niste ovisni o njihovim hirovima. Znači osnovana su posebna društva za upravljanje mirovinskim fondovima i ona se brinu da sačuvaju, ali i oplode naš novac koji im uplaćujemo. Možemo birati kojem društvu želimo prepustiti brigu, a kada već birate pogledajte i kolike su naknade za njihov rad. Idealno bi bilo da su naknade što manje, a da su im zarade što više. Ukoliko niste sami odabrali društvo za vas će to automatski odraditi Regos u roku od tri mjeseca nakon što se zaposlite ili primite prvu uplatu za drugi stup.

Zapamtite da se sada od vaše plaće uzima jedan dio novaca i uplaćuje na vaš osobni račun kod društva koje ste odabrali te tamo štedi i oplođuje dok ne odete u mirovinu. Izuzetak su osobe starije od 50 godina koje nisu mogle ući u drugi stup te osobe između 40 i 50 godina koje su mogle birati žele li ući u drugi stup ili ostati samo u prvom.
Međutim problem odnosno izazov je sljedeći. Trenutno se 15% vaše bruto plaće odvaja u prvi stup, a samo 5% u drugi stup. To znači da ćete dobiti jako malo novaca iz tog drugog stupa. Neki su to nažalost već osjetili na vlastitoj koži. Toga su svjesni i zakonodavci te u budućnosti možemo očekivati povećanje stope sa 5% na 8% ili čak 10%. Ukoliko do toga ne dođe mislim da ćemo imati velikih problema s malim mirovinama.

Novac koji sada uplaćujete u drugi stup kod društva koje ste odabrali će tamo biti dok ne odete u mirovinu. Uvijek se možete i predomisliti i odabrati drugo društvo međutim to će vas koštati ako ste član kraće od 3 godine u jednom društvu. Kada napokon odete u mirovinu novac će se prebaciti u jedno drugo društvo koje će vam tu mirovinu isplaćivati. Koliko znam za sada je registrirano samo jedno takvo društvo.


Kako izračunati približan iznos mirovine iz drugog stupa?

Evo prvo jednog kratkog primjera:
- imate 25 godina, a u mirovinu idete sa 65 godina (za 40 godina)
- imate neto plaću (na ruke) 5.000 kn (bruto 7.170,56 kn)
- plaća vam godišnje raste 2%
- novac u drugom stupu zaradi recimo 3% godišnje iznad inflacije (nije bog zna što, ali je realno)

U ovom slučaju u prvi stup ide 1.075,58 kn mjesečno (15% od 7.170,56) , a u drugi stup 358,53 kn mjesečno (5% od 7.170,56)
.
Za 40 godina uz prethodne uvjete na računu ćete imati oko 460.000 kn, a vaša mirovina iz drugog stupa će biti samo 1.850,56 kn!

Ako želite izračunati na vlastitom primjeru evo koraka:
Korak 1. Otkrijte koliko trenutno novaca već imate uplaćeno u 2. stupu. Pokušajte se sjetiti gdje ste spremili one papire kada ste odabrali svoj fond.

Korak 2. Saznajte kolika je vaša bruto plaća (piše na isplatnoj listi, ugovoru o radu) Ako ne znate pogledajte koliko ste dobili novaca na tekući račun prilikom zadnje isplate te klikom ovdje preračunajte koliko bi to bilo u bruto iznosu. Samo pazite, ako vam poslodavac isplaćuje i prijevoz (za Zagreb 290 kn) taj iznos ne ulazi u vašu neto plaću te ju za toliko umanjujete kada iz nje računate bruto. Npr. Na tekući vam sjedne 6100 kn od toga je prijevoz 290 znači vaša neto plaća je 5.810 kn.

Korak 3. Na ovom kalkulatoru gore upište iznos vaše bruto plaće (bez lipa) i onda se malo poigrajte s ostalim brojevima. Najvažnije su godine do umirovljenja. Računajte da ćete ići sa 65 godina. Rast plaće neka ostane 2%, a zarada u 2. stupu (prinos fonda) na 3% godišnje.

Na kraju ćete dobiti stanje na vašem osobnom računu. Zapamtite taj broj.

Korak 4. Na ovom kalkulatoru (kliknite samo na «započni s izračunom») upišite iznos koji ste dobili u prethodnom koraku + dodajte iznos koje već sada imate imate (1. korak) te odaberite da vam je dob 65 godina. Klikni na «izračunaj visinu mirovine» i padni u nesvijest!

No neće vaša mirovina ipak biti toliko mala. Nemojte zaboraviti dodati i prvi stup koji ima tendenciju pada, ali nadajmo se da neće baš pasti do nule. Dovoljno je baciti pogled na mirovine sadašnjih umirovljenika i procjeniti koliko bi od države mogli dobivati za 20,30 ili 40 godina. Zaključak izvucite sami.
Članak je ocijenjen 29 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (10) Pročitano: 65670 puta
Agy(1.2.2009. 14:26:31)

kako god, ja nemam u planu radit još 35 godina i nakon 45 godina staža (jer sad imam već 10, eto zeznula sam se pa počela radit sa 22) imat jadnu mirovinu...

dlibric(2.2.2009. 9:39:46)freebynature.blog.hr

Joj još se živo sjećam tih dana kad su nam u firmu ulazili kojekakvi promotori iz raznoraznih stupova. Pitali se kao da ih ne daj Bože interesira koji nam je najvažniji uvjet prilikom odabira stupa. Većina je rekla sigurnost. Samo su klimali glavama....
Lani su nam osigurali od 8-15 % gubitka (cca 2,5 - 5 godina prijašnjih prinosa otišlo u vjetar).
Štedimo u KN (ne znam ima li ikakva valutna klauzula) ako nam valuta krene nizbrdo poput nekih nama susjednih država ?
Najgore (a sam sam si kriv) je to što sam čuo da ću novcem moći raspolagati nakon 55-te godine. Ispada da je tako no samo ako nakupim barem 15 godina radnog staža. Znači nakon 10 godina rada nemam ama baš ništa niti ja niti bilo tko osim stupovih ljudi.
kako sam to mogao zaboraviti

tara(2.2.2009. 21:40:36)

Što reči o I i II mirovinskom stupu osim da su zakonska obveza tj. bez obzira na sve moramo ih uplačivati. Država nas potiče da štedimo u osiguravajučim kućama i kada to uradimo daju nam porezne olakšice, povrat poreza i sl. Nismo navikli da nam država nešto daje već samo da uzima što god se uzeti da, a najviše lovu. Zato se pitamo zašto nam daju povrat poreza? Pa zato da bi danas sutra štedeći u osiguravajučim kućama imali privatnu mirovinu!
Naime kažu da će se ova današnja mirovina temeljena na generacijskoj solidarnosti postepeno ukinuti do 2018g. I da će mo svi bez obzira na radni staž i jesmo li uopće ikada bili u radnom odnosu imati nekakvu socijalu koja će biti negdje oko malo manje jedne trećine sadašnje prosječne neto plaće. Dakle, bit će mo presretni s 800-900kn mjesećno.
Istovremeno se danas država zadužuje kod MMF-a za isplatu mirovina današnjim umirovljenicima.
Za drugi stup koji je također zakonski obvezan država nam ne garantira njegovu isplatu.
Znači mi imamo samo obveze prema državi, a nemamo nikakva prava. Ako hoćemo svoja prava idemo na sud u Strazburu.
Generaciju iz 60-i neke je kada su imali 20 godina zeznuo rat i tada im nitko nije govorio da se osiguraju u osiguravajučim kućama koje su i tada postojale, al su se bavile financijskim inžinjeringom i isisavali u to vrijeme pare iz države. Ta ista generacija neće imati mirovine iz generacijske solidarnosti, a ako su osigurani u nekoj osiguravajučoj kući neće dočekati ta sredstva
E, pa sad meni,a i mnogima dođe da ne plaćamo nikakve zakonske obveze i da lovu namičemo na crnjaka, pa nek me zatvore i to je za ljude. A možda poslije zatvora budem ugledna političarka!mudri

dlibric(12.2.2009. 8:51:36)freebynature.blog.hr

Prema najnovijim prijedlozima i potezima vlade dobiti ćemo frišku figu.

http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,2,11,,151792.jl

Toliko o mirovinskoj reformi i drugom stupu. Topic CLOSED. dole

melina(27.3.2009. 5:54:49)

Zanima me da li uplate mirovinskog osiguranja po ugovoru o djelu, uz osnovnu plaću, povećavaju mirovinu te gdje se to može vidjeti?
(tipa na godišnjem izlistu mirovinskog fonda?)

gordan(29.3.2009. 11:25:48) novac

melina,
Uplate iz ugovora o djelu povećavaju iznos u 2-stupu i tvoju mirovinu. Trebala bi vidjeti svaku uplatu na izvještaju koje ti šalje obvezni mirovinski fond. misim da svi imaju i on-line uvid samo traži username i password.

hrvojel(12.6.2009. 11:17:45)cash gifting

da to su idealni uvijeti sa rastom placa, fond da radi xy dobiti godisnje. uopce je retardirano razgovarat o temi gdje ja dajem nekoj agenciji da raspolaze mojim novcem i onda ja da na kapaljku dobivam svoju mirovinu. isss. nek mi uzmu taj komad za sadasnje penzice a lovu cu sam sebi uplacivat di zelim i kako zelim ;-). i onda jos da nemogu do svog novca 100% van. kao npr. u 3.stupu.čekić po glavi

nece me vidjet niko od njih :-))). sreca pa si to mogu dozvolit. frajer

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja