Nakon nekoliko muškaraca sa velikim zadovoljstvom donosimo intervju s financijski slobodnom ženom. Rašeljka Maras Juričić financijsku je slobodu ostvarila prodajom dijela svoje tvrtke. Prodaja tvrtke jedan je od najboljih i najbržih načina za postati financijski slobodan i mi joj ovim putem od srca čestitamo na uspjehu. No kao što ćete i sami vidjeti novac, a niti financijska sloboda nisu dovoljan motivator sami po sebi - oni su samo posljedica uspjeha.

Kakav je osjećaj biti financijski slobodna? I to sa 30 godina u
Hrvatskoj:-)


Financijska sloboda je vrlo relativan pojam i imati novca je važno no smatram ne i presudno u životu. U svakoj fazi svog života ja sam se osjećala financijski slobodno jer sam vrlo rano počela raditi i zarađivati vlastiti novac. To je bilo izuzetno dobro za moje samopouzdanje i omogućilo mi je da mogu riskirati u poslu. S druge strane, sebe ne vidim kao osobu koja sebe vidi samo u financijama, jer sloboda je nešto što čovjek mora potražiti u vlastitoj glavi, a sve ostalo dođe samo od sebe.

Kad si pokretala firmu jesi li je planirala prodati ili je to došlo usput?

Kada sam prije šest godina pokretala Meritor Mediju osnovni cilj i plan je bio stvoriti kvalitetnu i kredibilnu PR agenciju koja će klijentima nuditi izvrsnu uslugu, a novinarima točnu i pravovremenu informaciju. Pronalazak strateškog partnera postalo je cilj prije dvije godine, kada sam procijenila kako ćemo uvelike profitirati ukoliko se spojimo s nekom većom i međunarodnom agencijom. Prodaja udjela bila je jedna od opcija, no ključan nam je bio pristup znanju, novim klijentima i mogućnost daljnjeg razvoja. Prodajom udjela YoungNetworku, Meritor Media je dobila pravog strateškog partnera koji nam omogućava daljnji razvoj i rast.

Koji su tvoji planovi za dalje? Pokretanje novog (sličnog ili različitog) biznisa ili...?

Moji planovi trenutno su vezani uz Meritor Mediju. Cilj mi je kompaniju dodatno razviti te ju pozicionirati u ostalim industrijama osim IT-a u kojem smo do sada stvorili vodeću poziciju. Želimo postati partner financijskim institucijama, tvrtkama koje se bave transportom i logistikom te svima koji žele biti kvalitetno zastupljeni u medijima i komunicirati s javnošću. Posvetit ću svakako i dio svog vremena detektiranju novih i zanimljivih projekata koji su zanimljivi meni osobno, ali i Meritor Mediji.
Savjeti mladima, i posebno ženama poduzetnicama u Hrvatskoj?

U svojim dodirima sa mladima često se iznenadim koliko u njima nedostaje poduzetničkog duha i svakako smatram da bi trebalo puno više raditi na jačanju poduzetničke klime u Hrvatskoj, na smanjenju opterećenja na poslovanje i obrazovnom sustavu koji mlade priprema za takav poduhvat. Mlade bi trebalo obrazovati u pravcu podizanja svijesti ali i kulture o upravljanju novcem i karijerom. Imam osjećaj kako se očekivanja mladih ljudi ne poklapaju sa njihovim ulogom koji unose u razvoj vlastitih poduzetničkih sposobnosti. Kao da je cijela jedna generacija odrasla na američkim filmovima o uspješnim ljudima, vidjela samo jednu stranu te priče, a to je ugodan i razmetljiv život, a ne trud koji svaki poduzetnik mora uložiti da bi došao do uspjeha. Savjet mladima, a posebice ženama je da prvenstveno ulažu u sebe i vlastiti razvoj. Mladima koji se žele iskušati u poduzetničkim vodama savjetujem da budu hrabri i odlučni i nose se svojim idejama, željama i snovima, ali istovremeno da budu skromni i ponizni.

Komentar: Potpisujemo Rašeljkine savjete. Mladi ste? Riskirajte, uložite u sebe, radite i financijska sloboda je vaša. No nemojte zaboraviti da je financijska sloboda posljedica, a ne cilj. Nitko tko je postao financijski slobodan nije dignuo sve 4 u zrak i prestao raditi. Svi su oni nastavili raditi ono što vole i u čemu uživaju. Ako vam je cilj ne raditi ništa onda imate jako krivu predodžbu o bogatstvu i financijskoj slobodi. Ona je tu samo da nam omogući da razvijemo svoj puni potencijal, da radimo ono što želimo, a ne da se izležavamo na plaži.
Članak je ocijenjen 67 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (6) Pročitano: 22580 puta
pipi(5.4.2008. 10:16:54)www.elvin.hr

da je financijska sloboda posljedica, a ne cilj

Ovo mi je super fora...

user999(16.4.2008. 13:42:28)Poslovi na kruzerima

"Sloboda je nešto što se mora potražiti u vlastitoj glavi" mudri

marvin(18.4.2008. 21:56:21)

Ne bih se složio da je financijska sloboda posljedica. Meni osobno je to cilj i to jedan od bitnijih u životu, jedino mislim da ljudima nije jasno šta put do cilja sadrži...

nemamnovac(22.4.2008. 15:23:21)

posto ste prodali, postovana gospodjice?djed mraz

hrvojel(16.9.2008. 2:05:46)cash gifting

Ja sam skoro pa financijski neovisan a imam 23 :-). do 26-27 to je plan. ali mislim da bih se mogao dotičnoj gospodični javiti za neko ulaganje ili PR osmijeh

pageDelete(21.9.2008. 14:19:36)

Ej hrvojel kaze da si skoro fin.neovisan a imas 23,ja imam 21 kako si postigao to.Naravno savjet daj ako ces mi napisati nadi posao imam posao vec 2 godine a zelim finac.napredovati.Pozdravklanjam senamigni

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja