Untitled Page
Forum > imam NOVAC > Komentari članaka > Kako pokrenuti svoj biznis - poduzetnik ziheraš umjesto poduzetnika kamikaze
Komentari na:  Kako pokrenuti svoj biznis - poduzetnik ziheraš umjesto poduzetnika kamikaze
12.06.2010. 23:26
Agy
korisnik od: 27.04.2007.
lokacija:
broj poruka: 228
Ja sam upravo to napravila - pokrenula svoju malu firmu dok sam još imala stalan posao i radila paralelno... na (ne)sreću, zbog krize dogodilo se to da sam ostala bez stalnog posla ... Kažem nesreća jer taman mi sad nedostaje kapitala da poguram poslovanje a na sreću jer ipak imam neke prihode osmijeh ... Sve je bilo planirano i proučeno i radila sam korak po korak, pa eto, svejedno se dogodilo puno neplaniranih problema...ne želim niti pomisliti šta bi bio da nije sve bilo ipak isplanirano i iskalkulirano... oh ne
Offline
14.07.2010. 00:10
anki
korisnik od: 13.07.2010.
lokacija:
broj poruka: 3
Malo me iziritirao ovaj članak pa sam se morala registrirati.
1. Kao prvo nevolim savjete tipa bolje otvoriti firmu jer ćeš lakše zeznuti državu. Za obrt nemoraš plaćati doprinose ako si zaposlen negdje drugo. I knjigovodstvo za obrt je jeftinije nego za firme. A da ne pričamo da lovu od obrta možeš skidati s računa kako ti se sprdne.
2. se slažem, ali to jednako vrijedi i za obrte
3. nemojte se svađati sa šefom. Ja sam otišla dostojanstveno bez trunke mržnje i ljutnje (a mogla sam svašta reći) i kasnije su mi dva bivša šefa bili prvi klijenti.

Moj savjet je da se treba udružiti sa prevoditeljskim firmama, treba ih pozvati da se reorganiziraju i ponude povoljne usluge poslovne korespodencije putem mailove, tako će puno više tvrtki moći izvoziti svoje usluge vani (bez obzira da li su firma ili obrt, tako uopće glupa usporedba, nekome je bolje jedno, nekome drugo, uopće je smiješno u to ulazit).
Offline
14.07.2010. 09:48
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
1. nigdje nisam spominjao da se zezne država (nit je to namjera bilo kojeg mojeg teksta)
Za obrt MORAŠ plaćati doprinose iako si zaposlena negdje drugdje samo ne mjesečno već na kraju po godišnjoj prijavi. I kada si već spomenula "zezanje" države s obrtom se to puuuuno lakše čini, a ovo izvlačenje casha je baš zgodno svima onima koji žele muljati.

2. -.

3. I ja sam za dostojanstveni rastanak, ako nisi primjetila na kraju sam ubacio smajlića "osmijeh" to je fora i motivacija za ljude koji misle da su pametniji od svog šefa da konačno već jednom iskoriste tu pamet i pokrenu biznis.

Nije smješno ulaziti u razlike između obrta i tvrtke jer u jednom slučaju plaćaš 20% poreza i imaš OGRANIČENU odogovornost, a u drugom slučaju možeš plaćati i 40% poreza, doprinose i odgovaraš svom svojom osobnom imovinom.
Offline
14.07.2010. 11:42
anki
korisnik od: 13.07.2010.
lokacija:
broj poruka: 3
Ako ćemo o razlikama osmijeh
Firme oko mene koje rade isto što i ja imaju puno veći problem naplate i plaćanja PDV-a nego ja koja imam obrt. Prvo kod firme moraš odma platiti PDV po računu, a pitanje je kada će tebi platiti račun. Firme su tu prisiljene često raditi na crno, dok meni uopće to nije potrebno. A i za početnika je riskantno sklopiti neki veći posao jer što veći posao veći PDV koji će morati dati iz svog džepa ako mu ovi ne plate.

Znam ljude koji su otvorili firmu, nabili dug i onda otvorili drugu firmu itd. I to samo zato što ne odgovaraju svojom imovinom mogu na takav način varati državu i sve ostale.

Ne znam na koji način je zgodno to izvlačenje keša za varanje države, možda da mi pojasniš pa ću i ja biti bogatija osmijeh

Malo sam možda pretjerano reagirala izjavom da sam iziritirana člankom, ali i dalje mislim da bi obrt trebao biti uključen u savjet o dobrom načinu zarade, a ne da ispada da je obrt loš odabir.
Offline
14.07.2010. 13:33
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
Što se PDV-a tiče tu je obrt u velikoj prednosti, istina. No to nije razlog da se radi na crno jer kod rada na crno lova dolazi odmah, a račun se uopće ne izdaje (pa ni nema PDV-a).

Ove koji zloupotrebljavaju firme bi svakako trebalo kazniti no ja se više čudim ovim drugima koji se usude poslovati s tvrtkom i dati joj robu na dug i sl. No to je posebna tema.

Pa cash je zgodan jer kada ga imaš onda možeš plaćati ovima koji hoće raditi na crno bez računa. Kada imaš tvrtku puno teže dolaziš do casha pa imaš i manje mogućnosti da ga "iskoristiš" namigni

Nisam napisao da je obrt loš odabir nego da je doo povoljniji iz navedenih razloga. Znam nekoliko ljudi koji su startali s obrtom i kasnije su otvorili doo i prebacili poslovanje na tvrtku no ne znam niti za jedan obrnuti slučaj.

Zaključak bi bio da obrt može biti dobar za početak samo ja osobno (što se vidi iz svih tekstova ovdje i na blogu) dajem prednost d.o.o.-u

evo i mog teksta o usporedbama nadam se da neće iziritirati namigni meksikanac
Obrt ili doo
Offline
19.07.2010. 18:32
blazenko72
korisnik od: 19.07.2010.
lokacija:
broj poruka: 1
Izgleda da sam malo zakasnio,no nema veze,ipak imam nešto da kažem.Cijeli članak sam pročitao ,nekoliko puta,i smatram da je ovo sve ok.Zašto? Iz jednostavnog razloga.Ovo društvo je stvoreno na strahu, ane na poslovanju.Zar ne vidite,da se samo mufljozi bogate na račun državne blagajne i veza?Gdje vidite situaciju da je država dala odrješene ruke poduzetnicima da naprave nešto.Uvijek je neka smicalica.Nemaš problema otvori firmu,uloži,a onda ću ja ako mi se ne sviđaš pronaći neki zakonski akt i tražiti svoj dio.Nema logike,ja se trudim da nešto napravim,saterem se da kretenu objasnim da ne može tako poslovat i na kraju kad mi krene,dođe neki krki-mrki i kaže,ako hoćeš nastavit-vidi što je za mene.Naravno,nije rekao neku cifru,ala 100-200 kn mjesečno,nego 1000$ dnevno.Država je glavna mafija sveg društva.Cijeli USTAV su izrežirali da se 200 obitelji mogu zekit,a vi ostali ,ako imate sreće platit će te,ako ne ,ima drugih.Ljudi,shvatite,Hrvati u cijelom svijetu nešto znače,samo u svojoj državi ništa!!!!!
Offline
06.08.2010. 19:43
skijanje
korisnik od: 06.08.2010.
lokacija:
broj poruka: 1
putpuno si u pravu kada daješ prednost d.o.o. pred obrtom, no na žalost morao sam otvoriti obrt kako bih shvatio o čemu govoriš, preporuka svima koji razmišljaju o pokretanju biznisa..nikako ali nikako ne otvarajte obrt ..to je zlo

skijanje http://meridijanputovanja.hr/skijanje
Offline
09.08.2010. 16:22
besigre
korisnik od: 09.08.2010.
lokacija:
broj poruka: 1
Bolje imati i obrt i doo jer kod doo-a se plaća porez unaprijed, a naplata je koma pa pati sve.
Offline
13.06.2011. 03:48
Kristian93
korisnik od: 13.06.2011.
lokacija:
broj poruka: 1
Pozdrav svima. Mlad sam i neiskusan u svemu ovome. Čitam vas vec neko vrijeme i odlučio sam se prijaviti i ukljuciti se malo. Pošto nemam nikoga da mi objasni neke stvari i da me nauči svemu tome moram sam istrazivati. Problem je u tome sta se ne razumijem u sve to bas puno. Međutim odlučio sam se u skorije vrijeme pokrenuti svoj biznis otvaranjem doo-a. Iz već navedenih razloga nemoram navodit zasto bas doo.

Ono što mene konkretno zanima je sami početak. Znači otvorio sam firmu. Ja sam nezaposleni direktor i radim kod nekog drugog. Sad mene zanima kakve ja troskove imam i da li ja u samom startu "gubim" ako nista ne radim u toj svojoj firmi ? Konkretno to ne razumijem.

Trudim se da sto bolje to sve proucim ali javljaju mi se neke dvojbe i nepoznanice. U svakom slucaju jako koristan forum. Naucio sam puno toga sta nisam ni znao da postoji. osmijeh
Offline
13.06.2011. 21:04
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
imaš troškove HGK-a 55 kn mjesečno, banci za otvoren žiro račun i 340 kn godišnje porez na tvrtku. Naravno to pod uvjetom da ti nitko ne vodi računovodstvo jer ništa ne radiš, ali morat ćeš barem tromjesečno predati statistiku na FINU i godišnje izvještaje.
Po meni: nemoj otvarati firmu ako ne misliš nešto raditi....
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja