Untitled Page
Forum > Poduzetništvo > Jezik biznisa > Testiranje proizvoda pri uvozu
13.10.2011. 17:01
gumiflex
korisnik od: 13.10.2011.
lokacija:
broj poruka: 1
Razmišljam o uvozu određenih dodataka hrani, ali želio bih se prethodno raspitati koliko košta testiranje pri uvozu. Zanima me koja državna institucija zadužena za to, tj. gdje mogu dobitii takve informacije. Stranice od carine su neupotrebljive, a i tip na nekakkvo dežurnom telefonu pojma nema.
Offline
22.10.2011. 18:44
Samo
korisnik od: 22.10.2011.
lokacija:
broj poruka: 1
Carinska uprava bi trebala biti nadležna za to. Testiranje ne kosta nista, osim sto imate trosak jer su vam uzeli dio robe za testiranje, i trosak prijevoza do mjesta za uzimanje uzorka, sto se moze napraviti na licu mjesta sa vecinom robe.
Iz Carinskog zakona:
Ćlanak 81.
Prijevoz robe do mjesta pregleda ili uzimanja uzoraka te svako rukovanje s robom koje se obavlja radi pregleda ili uzimanja uzoraka obavlja se na odgovornost i trošak deklaranta.
Deklarant ima pravo prisustvovati pregledu robe i uzimanju uzoraka. Carinarnica će, ako to smatra potrebnim, zahtijevati prisutnost deklaranta ili njegovoga opunomoćnika pregledu robe ili uzimanju uzoraka radi pružanja pomoći pri obavljanju tih radnja.
Ako su uzorci uzeti u skladu s propisima, carinarnica nije dužna deklarantu platiti nadoknadu za uzete uzorke. Troškove analiza i ispitivanja snosit će carinarnica.

Troskove imamo u situacijama iz Članka 241.
12) ako u carinskoj deklaraciji neistinito, netočno ili nepotpuno navede količinu, kakvoću, vrstu, tarifnu oznaku, vrijednost ili podrijetlo robe, ili ne navede svu robu, pa je zbog toga carinski dug obračunat ili plaćen u svoti manjoj od propisane (članak 71. stavak 1. i članak 74.),
13) ako podnese ispravu u svezi s provedbom carinskog postupka, odnosno drugog carinski dopuštenog postupanja ili uporabe robe u kojoj je navedena druga količina, vrsta, kakvoća ili podrijetlo robe (članak 71. stavak 1., članak 74. i 186.),

Svakako javite ako u praksi nije tako.
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja