Untitled Page
Forum > Poduzetništvo > Vlastiti posao > Tvrtka bez zaposlenih ili nezaposleni direktor
Komentari na:  Tvrtka bez zaposlenih ili nezaposleni direktor
Stranica 8 od 12 ||||8||||
30.01.2008. 08:47
petborut
korisnik od: 05.01.2008.
lokacija:
broj poruka: 18
gordan:
" ma kužim, ali obično se to radi tako da je on zaposlen u jednoj i radi ZA drugu. Čak i u Hrvatskoj je vrlo rijetko da netko radi u 2 firme istovremeno.
"


Gordane, da te pitam jos nesto u vezi ovog svojeg slucaja.
Daj bi direktor dakle realno gledajuci u prosjeku 7 sati dnevno radio u Austriji za austrijskog poslodavca, a 1 sat bi radio kao direktor hrvatskog doo-a. Ono sto me zanima je moze li se tog direktora prijavit na minimalac od 2398 Kune (ili koliko vec iznosi)? Koliko sam shvatio moze se on prijavit na taj minimalac ali ce to i isprovocirat poreznu inspekciju, jel tako? Jel porezna inspekcija u ovom slucaju uopce moze biti problem buduci lik cak dva puta placa doprinose (jednom normalne drugi put minimalne) ili poreznjaci ipam mogu kenjat zbog minimalca?

P.S. minimalac je 2441Kuna, Neto iznosi 1890, right? Ispada da je trosak svega 500tinjak Kuna. Ili na to poslodavac mora platit jos 400tinjak Kuna?
Offline
30.01.2008. 20:57
dell
korisnik od: 29.01.2008.
lokacija:
broj poruka: 2
dobro, imaš li nekakvu ideju kako da isplatim sebi putni trošak koji je stvaran ili bar nekakvu loko
vožnju tj. nekakvu naknadu sa svog žr. a da to bude legalno, dnevnice zanemari

zahvaljujem
Offline
21.02.2008. 06:43
ninocka
korisnik od: 21.02.2008.
lokacija:
broj poruka: 1
bok svima!
nova sam i imam pitanje.
ovih sam dana prebacila na sebe firmu koja je osnovana davno. dobila sam ju za rođendan prije 15 godina i bila sam popola vlasnik s ocem,. ta firma nikada nije radila. nije imala porezni broj niti tekući račun jer je otac radio preko obrta.dobila sam rješenje od sud i sad obavljam zadnje stvari prije žirca.
u toj firmi još neko vrijeme nitko neće biti zaposlen, jer radim puno radno vrijeme.
što točno moram, prijaviti na poreznu upravu?
i gdje? moram na poreznu u kvartu?
da li je kao firma koje nije sad osnovana moram proći one minimalne tehničke uvjete ili smo to već davno obavili?
firmi sam mijenjala naziv, sjedište i direktora.
zahvaljujem unaprijed!
Offline
18.04.2008. 15:15
tamburix
korisnik od: 30.07.2007.
lokacija:
broj poruka: 5
Pozdrav. I ja sam svježi poduzetnik osmijeh Čitam ovaj članak i forum i svejedno mi nije mi jasno ovo o plaćanju minimalnih doprinosa: dakle, ako se ne zaposlim (a nisam ni drugdje zaposlen), moram platiti ukupno 2442 kn doprinosa za zdravstveno i mirovinsko (na osnovicu 6565), a ako se zaposlim, plaćam 855 kn + 36 kn poreza (ako si isplaćujem minimalac)!!! Pa to nema logike! Knjigovođa kaže da ne moram plaćati dok se ne zaposlim. Pitao sam na mirovinskom kad sam prijavljivao firmu, pa su mi rekli da pitam referenticu u poreznoj, a ona me uputila na Savjetnika za doprinose u MF (broj 01-650-1449) a tu se nitko ne javlja.
Dugo Te čitam, Gordane, još od početka bloga i dobrim dijelom sam se i odlučio na ovaj korak upravo ponukan tvojim postovima. palac gore Vjerujem da si i ovaj puta u pravu, ali.... htio bih biti siguran.
I koje su uopće posljedice ako ne platim?
E da... prema Zakonu o doprinosima..., čl.4.st.20: 27. "osiguranik član uprave trgovačkog društva obveznik je doprinosa i plaćanja doprinosa na osnovicu prema članku 20. ovoga Zakona" (prosječna plaća). Nisam pravnik (naprotiv), ali čini mi se da bi se prema tome morali plaćati doprinosi na osnovicu prosj. plaće (6565 kn?) čak i ako si isplaćuješ minimalac???
Spominje se "član uprave", i nigdje nije rečeno da se to odnosi samo na nezaposlenog!
Offline
24.04.2008. 18:44
tamburix
korisnik od: 30.07.2007.
lokacija:
broj poruka: 5
Nakon nekoliko dana traženja i zivkanja, konačno sam naišao na kompetentnu djelatnicu u mirovinskom koja mi je znala reći zašto (ali ne i koliko) moram plaćati ako sam nezaposlen. Ključan je Članak 13. 'Zakona o mirovinskom os.':"Obvezno su osigurani članovi uprave trgovačkih društava, ako nisu obvezno osigurani po drugoj osnovi." I to je ono što i Ti spominješ u svom članku. Za neke druge osiguranike navedeno je u tom zakonu i koliko moraju plaćati, a za ovaj slučaj nije. To pak govori gore citirani 'Zakon o doprinosima'.
I sad, ko kaže da država ne dere poduzetnika prije nogo što i progleda?!!!
Ostaje mi još i ova dvojba koju sam naveo gore u zadnje dvije rečenice!
Pozdrav
Offline
19.05.2008. 15:44
nimamŠOLDI
korisnik od: 19.05.2008.
lokacija:
broj poruka: 1
Pozdrav Gordanu i svim ljudima dobre volje koji pohode ovaj izvrstan portal/blog, što li je već!

1. Imam pitanje, nadam se da će to netko primijetiti obzirom da dulje nije bilo komentara...osmijeh
" "Na primjer zaposleni ste za stalno u drugoj tvrtki i želite pokrenuti posao sa strane. Otvorite svoju tvrtku i postavite sebe za direktora, ali ne sklapate ugovor o radu. Tvrtka može poslovati, vi radite u njoj u svoje slobodno vrijeme i tvrtka normalno izdaje račune za svoje usluge. Kada imate stalan posao negdje drugdje nema niti potrebe da se zapošljavate u svojoj tvrtki jer ćete onda morati sami sebi isplaćivati plaću i plaćati doprinose koje već ionako plaćate (zdravstveno i mirovinsko). "

Kao potpuni početnik, (elektro)tehničkog usmjerenja iz ovog citata mi uopće nije jasno koji je smisao i korist osobi koja to radi. I inače su mi doo-i u odnosu na obrte uvijek bili teški mutež, jer su totalno odvojeni (alijenirani) subjekti i od vlasnika i od radnika, a kako vidim i od direktora. Da rezimiram: osoba je direktor, radi u drugoj firmi, a u onoj u kojoj je direktor u slobodno vrijeme, ne prima tamo plaću, ne prima dnevnice, ne može si kupiti ni odijelo ni cvijet, firma izdaje račune koje naplaćuje opet firma i kakve koristi ima ta osoba od svog direktorovanja-vlasništva - ispada da firma iskorištava direktorovo slobodno vrijeme, a ovaj od toga (legalno i teoretski, naravno, mislim) nema od tog ama baš ništa.bljedoliki
Ispričavam se ako sam bila malo naivno gruba, ali eto ne kontam...
2. U mojoj firmi je kolegica postala preko noći od unapređivača prodaje direktor sektoraaaa?
i dobila karticu na koju si je kupila hrrpu odjeće, jer mora biti tip top za to radno mjesto (vidjela i odjeću i račune) a za "poslovne" ručkove svaki dan klopa ona i muž u doobrim restićima. Kako se to uklapa u ovu priču - nema tu nikakve plaće, ona potroši i pošalje račune tetama u računovodstvo. Sve je odobrerno od šefova. Pustimo sad priču što radnici sebi sami plazim jezikmoraju kupovati odjeću za posao. Znači, direktorica može to provući sve na karticu, čak se ne definira kao reprezentacija?
Isprika na duljini, ali nisam znala kako to više sažeti. Pozdrav!
Offline
22.05.2008. 19:12
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
tamburix, što je još ostalo nejasno?
U jednoj varijanti ako si nezaposlen (nigdje ne plaćaš mirovinsko i zdravstveno) a DIREKTOR si nekog d.o.o.-a onda ta tvrtka palća za tebe mirovinsko i zdravstveno na navedenu osnovicu.

U drugoj varijanti zaposliš se u toj tvrtki na najmanju moguću plaću i onda više nisi nezaposlen već plaćaš doprinose u odnosu na iznos plaće. (pogledaj članak o plaći)
Offline
22.05.2008. 19:18
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
(ni)imamŠOLDI,
kako nemaš ništa od toga? Pa tvrtka zaradi novac, a ti kao vlasnik platiš 20% poreza državi i ostalo je tvoje. Svrha je zaraditi lovu. Kada otvoriš svoju tvrtku ti si 100% "vlasnik" i najčešće ćeš i sebe postaviti za direktora. Kao vlasnik nemaš nikakva prava nad imovinom tvrtke niti tvrtka tebi može bilo što plaćati, a kao nezaposleni direktor smiješ upravljati tvrtkom, ali nemaš pravo na dnevnice jer nisi zaposlen u njoj. Ma nije to sve tako komplicirano kako izgleda.

Ovo pod 2. ljudi svašta kupuju na tvrtku samo je pitanje što će reći kada im uleti porezni nadzor. Osim toga kako znaš da se na sve to u računovodstvu još ne obračunavaju porezi i doprinosi? Jer ako se obračunavaju onda je sve legalno i sve se može kupiti na račun tvrtke.
Offline
24.06.2008. 16:48
tara
korisnik od: 27.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 95
Evo pruža mi se prilika da se zaposlim u jednoj firmi na pola radnog vremena. .I tu postoji minimalna zakonska osnovica ona od 2442kn bruto. To znači da ne moram više biti zaposlena u svojoj firmi. Državi je i onako važno da se plačaju doprinosi na tu minimalnu osnovicu i ne pitaju na koliko si sati zaposlen. Važno je da se plati doprinosa oko 1200kn.I to je to! Ja sam u svojoj firmi zaposlena 4 sata i plačam doprinose pune na najnižu SSS osnovicu. Još nitko od inspekcije nije došao i pitao zašto ja radim 4 ure. Dakle ja se mogu zaposlit u drugoj firmi na 4 ure na zakonski propisanu minimalnu osnovicu i dati otkaz u svojoj firmi. Pa neka mi oni plačaju doprinose . U svojoj firmi i dalje ostajem direktor bez putnih troškova, loko vožnji ( i tako ih nemam od čega isplatiti)
Ona priča o pola minimalne osnovice izgleda ne igra kako sam obavještena na poreznoj u Splitu. Zakonski radnik može biti osiguran na najnižu osnovicu ,a a to je ona od 2442knbruto. Jesam li ja ovo dobro informirana ? Il je taj zakon u nas totalno zbrčkan da ga ne znaju objasniti ni oni koji se njim bave? A o rupama u zakonu da ne pričamo!!??ludne znam
Offline
25.06.2008. 17:25
Neno
korisnik od: 20.11.2007.
lokacija:
broj poruka: 32
Dobro si informirana. Ne postoji minimalna plača nego minimalna osnovica za obračun doprinosa.Dakle teoretski možeš biti zaposlena 1 sekundu mjesečno ali ti je osnovica za obračun 2442 kn.
Offline
Stranica 8 od 12 ||||8||||

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja