Untitled Page
Forum > Poduzetništvo > Vlastiti posao > Zašto cijena (ni)je najvažnija
Komentari na:  Zašto cijena (ni)je najvažnija
05.03.2007. 18:29
estate
korisnik od: 03.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 21
Danas je jako tesko konkurirati velikim firmama i uz izvrsnu kvalitetu .....o tome se moze puno napisati (vecinu iz iskustva) ali ja onome ko kaze da smo skupi postavim pitanje "skupi smo Vama ili opcenito??" odgovor u 99% je "skupi smo njima"
Offline
05.03.2007. 19:36
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
:green:
ne znam čime se baviš, ali treba to detaljnije istražiti i propitkivati ih. Često je "visoka cijena" samo izgovor koji prikriva pravi razlog zašto te ne žele angažirati. To im je najlakši izgovor da te se riješe.
Offline
06.03.2007. 14:36
dariok
korisnik od: 05.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 45
Vrlo je teško generalizirati slučajeve na ovu temu kada je svaka grana specifična.
Glavnu prednost koju ostvaruju velike korporacije nad manjim firmama (osim ako se ne radi o granama gdje je veliki utjecaj "economies of scale") jest što si mogu priuštiti bolje pokriće u obliku garancija i sl. Njihovi proizvodi su često vrlo standardizirani i za njih je rizik od gubitka na garancijama malen.
Manje tvrtke se trebaju oslanjati na visok stupanj fleksibilnosti, kako u samoj izvedbi, tako i u "post-sales" području. Ovakav pristup vam omogučava bolju konkurentnost, ali se morate paziti da kod ovakvog pristupa zadržite dobro vlatitu organizaciju jer se mnoge firme znaju izgubiti usljed zahtjevnih odgovornosti koje ovakav pristup donosi.
Offline
12.03.2007. 19:11
nblazic5
korisnik od: 28.02.2007.
lokacija:
broj poruka: 7
Slažem se s Gordanom. Dodao jbih oš jednu stvar, a to je da kad netko kaže da mu je nešto skupo, u velikoj većini slučajeva znači da nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih bi se mogli odlučiti (na stranu to što neki i ne žele informacije - ego im ne dozvoljava da kažu kako nešto ne znaju).
Offline
12.03.2007. 19:43
Darko
korisnik od: 06.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 194
Ja mislim da također u većini slučajeva kada netko želi raditi sa malom firmom(a može i bilo kojom drugom) i kada kupac usluga ili proizvda kaže "Da je preskupo" nužno to i ne misli već jednostavno želi bolje proć i manje platiti za nešto što možda već i je jefitno samo po sebi.
Imam jedan jako zanimljiv primjer iz osobnog života kada sam od jedne firme htio kupiti printer te su ponudili jednu cijenu za njega i dali još dobar rabat, dovljno je bilo reć kako u HGspotu daju veći rabat i taj čas je prodavać tamo rekao da će on nama dati veći rabat od njihovog samo da od njih kupimo.
Što s ovim hoću reć...manje firme će skoro sve napraviti nebili bile konkurentne velikima, u ovom slučaju lokalna informatička firma velikom HGspotu. Tako da na komentar da su skupe većina njih će se "podcjeniti" i bez razmišljanja i provjere konkurencije ponuditi jeftinije. Naravno to za njih nije dobro, ali nažalost takav je naš mentalitet u Hrvatskoj ,dosta ćesto bez adekvatne provjere i znanja o okolini donosimo loše odluke. Jer da i nisu ponudili veći rabat opet bi kupio od njih jer su imali povoljniju cijenu, ali eto probao Ide-ide nejde-nejde

It's not who you are underneath, it's what you do that defines you!

Live with no excuses and love with no regrets!!!
Offline
13.03.2007. 07:15
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
Darko, sad si spomenuo pregovaranje. Prvo i najvažnije pravilo u pregovaranju je nemoj prihvatiti prvu ponudu. Uvijek ti prvi odgovor mora biti ne. Ako si pametna tvrtka naravno da ćeš ponuditi malo skuplju cijenu jer očekuješ da će ti klijent htjeti popust. I onda mu daš popust i to je to he he he
Offline
24.04.2007. 16:42
ziii
korisnik od: 13.04.2007.
lokacija:
broj poruka: 49
A što je sa Zakonom o javnoj nabavi. On kaže da na natječaju posao dobiva najjeftiniji. Ne traži se najbolji omjer cijene i usluge. Što onda napraviti? Evo što se događa. Netko ponudi cijenu koja je debelo ispod realne i razmišlja kako će to nadoknaditi: produžetkom rokova, dodavanjem stavki u troškovnik i konačno: fušarenjem. I, što je jako jako žalosno, to stvarno prolazi. Na takvom tržištu poštena firma s realnim cijenama jednostavno ne može opstati. Investitior, bilo država, grad, firma, obrt (ovi nedržavni mogu sami izabrati, neovisno o cijeni), na kraju postanu žrtve svog neznanja (nije da ih žalim) i često na kraju plate punu cijenu usluge, a ne dobiju kvalitetu. I nema smisla upozoravati, kupit će jeftinije. Čak i velike face koje su svoj novac zaradile, gledat će da prođu jeftinije. Samo oni koji svoje proizvode prodaju po jako dobroj cijeni (za njih), priuštit će si da potroše više. A ti opet imaju svoje kriterije odabira i najčešće izabiru brand.
Offline
24.04.2007. 19:39
virtus
korisnik od: 16.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 243
Sada je za sve više javnih natječaja odlučujuća niska cijena.
Samo već dugo to ne znači ništa. Oni koji su "povezani" pa dobiju posao oni lako cijenu dignu i 20-30 % od dogovorene na račun nepredviđenih radova i vantroškovničkih radova .... da ne nabrajam.
A oni koji su manji i nisu povezani i kada dogovore solidnu cijenu bude im oduzeto "na kvalitetu", u mojoj branši tu još ima "troškova gradilišta", "Osiguranje gradilišta"...
To su stavke gdje se uzima ako se i kome se uzeti može.

U svemu vladaju dvostruki kriteriji. I to je najveći problem.

Događa se npr. da firma koja je investitor materijal plati avansno jer dobavljač tako zahtjeva a izvođaču koji ne može dobiti avansnu uplatu jer se plaća po izvršenju radova kako bi posao bio korektno odrađen se dogovoreni rokovi plaćanja oduže i na pet - šest puta duži rok.

Najzanimljiviji mi je bio nedavni slučaj koji sam čuo od bliskih suradnika.
Investitor im je bio dužan cifru oko 2 mil. kuna. Pola od toga je dug stariji od pola godine.
Ponudili su im da zatvore sva dugovanja ali pod uvjetom da im izvođač da dodatni rabat od 3%


Sve to već dugo nema veze sa normalnim poslovanjem.

Ti i takvi dvostruki kriteriji naravno pogoduju nastanku "kasta" . Tako da postoje firme koje doslovno mogu sve i firme koje će biti njihovi polurobovi ili sami sa sobom životariti i preživljavati.

http://www.lifecoach.hr
Offline
25.04.2007. 12:53
ziii
korisnik od: 13.04.2007.
lokacija:
broj poruka: 49
Vrijeme je da kažem što radim. Ja sam arhitektica u jednoj građevinskoj firmi koja se bavi projektiranjem i nadzorom. Tako da znam sve te smicalice, jer moji kolege građevinari koji rade u nadzoru upravo to rade. Nastoje izbalansirati troškove tako da i izvođač i investitor budu zadovoljni. Jako nezahvalan posao. Ja im ponekad pomažem (inače projektiram) pa uspoređujem ponude izvođača, tako da znam kakvo je stanje i što se sve radi. E, da, neki dan nam je netko (nisam pitala puno) platio račun iz 2004.! Nakon nekog vremena ti to -htio ne htio- postane smiješno, jer to je jedini način da ostaneš priseban u takvim situacijama. bravo
Jer, s obzirom da sam samo djelatnik, na to ne mogu utjecati.
Offline
26.04.2007. 09:16
estate
korisnik od: 03.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 21
Nije ovo samo u gradjevini, nego svuda u nasoj privredi i meni je poznat slucaj duga od par mjeseci a onda kad ih pitas za placanje kazu da ce podmiriti dug ali uz 3% rabata jer po njima to je kao avansno placanje, pa placaju samo sa par mjeseci zakasnjenja a ne od godine dana........
ili kad saljes ponude a tvoja nikako ne prolazi, ne dobijes ni odgovor zbog cega a onda saznas da je proso neko s tako niskom ponudom i kad sve iskalkuliras shvatis da ta ponuda nije realna jer taj po tom il ne placa materijal, radnike,........odnosno vecina ide sistemom veza.........
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja