Untitled Page
Forum > Osobne financije > Kako napredovati u životu, na poslu, bilo gdje? > Kako se izvuci iz dugova nasmijan/a?
04.01.2008. 14:48
molly
korisnik od: 04.01.2008.
lokacija:
broj poruka: 1
U posljednje godinu i po - dvije iz inih razloga zapela sam u dugove, užasne, pred bankrotom sam. Kako mi se to desilo? Maštala sam! Hipotetički sam rješavala situacije, u mašti sam nalazila rješenja za pokriće zaduživanja, samo taj čas kada sam trošila, a onda sam išla dalje, sa samozaboravom na sve što se desilo, i opet tako, i opet.
Ustvari, cijeli život sam živjela s kočnicama, racionalno, točno u glavi u svakom času sam znala koliko imam novaca, koliko mogu potrošiti. Makar sam mnoge stvari željela, nikada nisam dopustila da se ta "pandorina" kutija otvori, da me želje preplave, da zaboravim na realnost i da udovoljavam samo nagonu, slijepoj želji za - imati.
A onda sam si počela ispunjavati želje - ormar mi je prepun predivnih krpica, torbi i obuće s potpisom, skupih krema.........i sto je najbolje, šopingu nikada kraja, taj, ne mogu reći užitak, to je želja za užitkom, ona traje i traje........meni se desio klik u glavi, ja koja sam bila tako racionalna i organizirana, nabavila sam nekoliko kartica, i malo po malo sve ih "ispeglala". Da li sam zadovoljnija? Ne znam! Bit ću, kada se izvučem iz ovoga, i kada ovo bude prošlost.
Otvaranje ove teme je moj prvi korak u tome. Što dalje da napravim?
Bojim se sračunati dugove!
Offline
04.01.2008. 15:49
virtus
korisnik od: 16.03.2007.
lokacija:
broj poruka: 243
Prvo: sračunaj troškove!
Drugo: Discipliniraj se! Kako? svaki put kada se kolebaš pomisli na to da upravo sada vježbaš disciplinu i učini kako treba.
Ostavi si samo jednu karticu. Ostale otkaži. Nemoj ih "imati ali da ih ne koristiš" ili "sakriti od sebe".
Na njih plaćaš članarinu..... To ti je godišnje jedna do dvije rate duga.
Odvajaj od plaće maksimalno koliko možeš za vraćanje dugova, (da ti ne nedostaje za normalan život) kako ti bude koji dug vraćen ne smanjuj cifru koju vraćaš sve dok ne vratiš sve. Poslije toga tu istu cifru kad si vratila sve dugove ulaži u nešto..... Ako ne zarađuješ dovoljno promijeni posao ili radi dodatni.
Još jedna jaaaaako bitna stvar: Sve gledaj dugoročno!
Kad računaš dug od jednog mjeseca, izračunaj koliko će to biti za 10 godina ako nastaviš tako. Kad računaš štednju, računaj koliko je to za 10 godina.
Evo par stvari za početak. Sve je jednostavno a uspjeh ovisi samo o jednoj stvari: hoćeš li se toga pridržavati ili ne.

http://www.lifecoach.hr
Offline
05.01.2008. 18:29
Neno
korisnik od: 20.11.2007.
lokacija:
broj poruka: 32
U ovakvoj situaciji stvarno nemaš puno izbora: smanji osobnu potrošnju na minimum i otplačuj dugove.
-kada dobiješ plaču najprije plati redovite mjesečne obaveze: struja, voda, plin, telefon...također pogledaj koje troškove od ovih možeš smanjiti. Telefon/mobitel najvjerovatnije sigurno a vjerovatno i ostale. Ove troškove nikad ne izbjegavaj i prvo plati najprije njih.
-od ostatka odvoji dio za život (hrana...) te počni otplačivati dugove, najprije one što najviše gore.
- dok si u ovakvoj kriznoj situaciji zaboravi na kupovinu odjeće i obuće (imaš ih pune ormare) također odustani od izlazaka...
-vrati kreditne kartice i zadrži samo debitnu.

I ono najvažnije: ne diži novi kredit da bi otplatila stari!!!

U osnovi to je to. Kada otplatiš dugove i staneš na noge opet budi realna kao i prije. Zaboravi na kredite i nauči se štedjeti. Redovno svaki mjesec odvajaj dio novca na neku vrstu štednje. Kada poželiš neku stvar ne poseži za kreditom nego pokušaj uštedjeti novac za nju. Često ćeš vidjeti da je odgađanje kupnje dobra stvar: možda ta stvar i nije baš onakva kako izgleda, možda će doći ljepša i jeftinija...i biti će ti drago što ju nisi kupila.
Sretno!
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja