Untitled Page
Forum > imam NOVAC > Komentari članaka > Zatvoreni investicijski fondovi
Komentari na:  Zatvoreni investicijski fondovi
21.05.2008. 22:37
pripadnik
korisnik od: 03.09.2007.
lokacija:
broj poruka: 22
Fin članak.meksikanac

No, bila je jedna dvojba na drugom forumu: veli tko može znati da nekretninski ZIF neće uzeti nekog podmitljivog procjenitelja, pa da mu ovaj "frizira"procjenu, pa mi svi mislimo da nama dioničarima cvatu ruže, kadli ono...jao?

80% novca zarađuje 20% populacije, Vilfredo Pareto
Offline
25.09.2008. 16:30
jakex101
korisnik od: 25.09.2008.
lokacija:
broj poruka: 1
Sto se tice rizika ulaganja, zatvoreni fondovi su definitivno rizicniji, ali zato i interesantniji. Naime, prvo imate dva direktna izvora rizika: NAV i cijena. U otvorenom fondu imate same jedan direktan izvor rizika: cijena = NAV. Naprimjer, zamislite zatvoreni dionicki fond koji investira u zemlje istocne Azije, a dionice mu se kupuju i prodaju na London Stock Exchange. NAV ce biti izlozen trzisnim promjenama u istocnoj Aziji, dok ce cijena jednim dijelom biti vezana uz to isto (barem bi trebalo tako biti!), a drugim djelom promjenama na Londonskom trzistu.

Naravno, dvojni rizik postoji cak i kada se dionice prodaju i kupuju na istom mjestu gdje fond i investira. Taj dodatni rizik, koji se nalazi u cijeni a naziva noise-trader rizikom, je zapravo velikim djelom i uzrok diskonta/ premija.

Jos jedna razlika u rizicnim profilima zatvorenih i otvorenih investicijskih fondova je ta da se zatvoreni mogu koristiti kreditima pri investiranju.
U tim slucajevima, NAV zatvorenog fonda ovisit ce i o odnosu vlastitog (equity) i tudjeg novca, kao i naravno o kretanju dionica u koje investira. Dakle, radi financijske poluge povecan je moguci uspon, ali i pad fonda, sto ga cini rizicnijim.
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja