Untitled Page
Forum > Osobne financije > Kako početi gdje krenuti? > Ja knjigovođa
27.10.2008. 22:14
oseloth
korisnik od: 25.10.2008.
lokacija:
broj poruka: 6
Otvararmo uskoro obrt koji će se baviti jednim portalom. Na tome portalu moći će se kupiti neke usluge tipa oglašavanja i još nekih stvari. Pošto nevjerujem da će biti puno transakcija glupo mi je uzimati knjigovođu za to. Pa bi htio sam malo skužiti kako se knjige vode. Vjerujem da ćemo imati samo ulazne račune i pokoji izlazni. Ako bi mi netko mogao malo detaljnije objasniti kako se to vodi. Da li bi se moglo recimo slagati u excelu ili u nekom pravom programu. Trenutno imam program sa rest-art.hr koji je open source i nema čega nema na njemu, ali je relativno i kompliciran za služiti se. A ja ustvari pošto nemam nikakvog osnovnog znanja oko vođenja knjiga ni ne znam šta se računa ulaznim šta izlaznim računima, i kako se na to dodaje PDV. Koje cijene se upisuju gdje. Da li bez PDV-a pa se on naknadno računa ili? te šta se računa pod izlazne račune. Da li su to svi R1 računi kada bi kao obrt kupio nešto.

Znam da je full komplicirano pitanje ali ono par caki samo možda i neki mali primjer i skužit ću ja to već.
Offline
28.10.2008. 12:30
Agy
korisnik od: 27.04.2007.
lokacija:
broj poruka: 228
kako da ne


morat ću te razočarat, ali na temelju ovih par stvari šta si gore napisao/la, bojim se da nečeš ti ništa skužit!

Lijepo ti malo prosurfaj za informacije o nekom tečaju, pa se upiši i paaažljivo slušaj!

Koligo god jednostavno izgledalo, nije bez razloga da ljudi po par mjeseci/ godina uče računovodstvo pa da bi ti sad netko tu na forumu u par crtica moga nešto objasnit...

Osim toga, radi se o nečemu radi čega možeš zaraditi gadnu poreznu ili inspekcijsku kaznu pa čak i zatvor, tako da se nemoj igrati da nebi bilo kako sam to mogao zaboraviti

A nekak sam skeptična i oko ostalog planiranog projekta....
Offline
28.10.2008. 14:04
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
Mudro zboriš Agy, računovodstvo nije za igranje bez obzira kako na prvi pogled jednostavno izgledalo.

Kao obrtnik koji je u sustavu pdv-a moraš voditi nekoliko "knjiga" koje moraju zadovoljiti informacijama Zakon o porezu na dohodak, a dijelom i Zakon o računovodstvu. Pročitaj te zakone za početak ili kupi knjigu tipa računovodstvo obrtnika. S PDV-om se nemoj igrati jer pogreške mogu biti JAKOOOO skupe.
Offline
28.10.2008. 19:26
oseloth
korisnik od: 25.10.2008.
lokacija:
broj poruka: 6
Prvo muško sam da razjasnimo to osmijeh

Drugo da nakon današnjeg razmišljanja ipak ćemo ostaviti knjivođi da obavlja taj dio posla. Al imam sad još jedno pitanje koje mi dosada nigdje nisu konkretno odgvoorili.

Dakle čitao sam po raznim stranicama i piše ako sam u sustavu PDV-a onda na svaki račun dodajem 22% i takvog ga dajem kupcu.

I nisam do 85000kn u sustavu PDV-a osim ako to baš želim. Jel tako?

E sad kako idu računi onda ako nisam postigao 85kkn i nisam u sustavu PDV-a. Da li onda na račune dodajem PDV ili ne, odnosno koju cijenu naplaćujem kupcu i na šta se obračunava PDV na kraju. ?

Ako nisam u sustavu PDV-a moram svaki mjesec plaćati porez? Ili to nema veze, jer sam pročitao da može biti nešto na 3 mjeseca ili svaki mjesec.

puno hvala
Offline
28.10.2008. 21:47
gordan
korisnik od: 21.12.2006.
lokacija:
broj poruka: 1018
dakle ili se sam odmah upisuješ u sustav PDV-a ili kada pređeš 85 tis kn onda si od sljedeće godine u sustavu. Ako se nisi upisao onda NE SMIJEŠ stavljati PDV na račune već izdaješ račune BEZ PDV-a.

savjetujem ti da pročitaš ostale članke u kojima se govori o PDV-u.
Offline
29.10.2008. 14:59
Agy
korisnik od: 27.04.2007.
lokacija:
broj poruka: 228
ili pitaš račuovođu kojeg si unajmio, zato on i je

ti izdaješ račun za cijenu po kojoj prodaješ, samo na njemu ne izražavaš odvojeno stopu i iznos pdv-a

Krajnjem kupcu je to zapravo svejedno, ali ako češ raditi sa nekim poslovnim subjektima (a vjerojatnije je da hočeš jer planiraš oglašavanje) , onda njima takav račun zapravo ne paše jer si ne mogu odbiti pdv po pretporezu, kad ga ti nemaš istaknutog na računu ...
Offline

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja