Kao poduzetnik početnik jedna od prvih stvari koju morate naučiti je izdavanje računa i koje su propisane stavke obavezne na njima. Ukoliko niste u sustavu PDV-a na računima NE SMIJETE iskazivati PDV, ali ukoliko ga zabunom upišete obavezni ste ga platiti. Također ako niste u sustavu na vaše račune morate slovima napisati: poduzetnik nije u sustavu PDV-a.

Razlika između R1 i R2 računa
Tvrtke (d.o.o., d.d.) su obveznici poreza na dobit i ispostavljaju račune s oznakom R1, dok obveznici poreza na dohodak (obrtnici, samostalna zanimanja i sl.) na račune stavljaju oznaku R2. Ima obrtnika koji također izdaju R1 račune. Naime obrtnici mogu sami zatražiti da vode poslovne knjige kao tvrtke i plaćaju porez na dobit (20%), a može se dogoditi da moraju preći u obveznike poreza na dobit i po sili zakona:
1. ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kuna, ili
2. ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario dohodak veći od 400.000,00 kuna, ili
3. ako ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od 2.000.000,00 kuna, ili
4. ako u prethodnom poreznom razdoblju prosječno zapošljava više od 15 radnika.

Razlika između primitka i dohotka je u tome što je primitak sav novac koji je primljen na žiro račun ili u gotovini dok se dohodak računa tako što se od primitaka oduzmu izdaci.

Elementi R1 i R2 računa
Elementi su potpuno isti jedina je razlika u oznaci R1 ili R2 koja nam govori je li poduzetnik koji je izdao račun obveznik poreza na dobit ili obveznik poreza na dohodak. Zašto je uopće važno je li riječ o R1 ili R2 računu? Zato što PDV smijemo odbiti po R2 računu tek onda kada smo ga zaista i platili dok je za R1 račun dovoljno da je roba isporučena ili usluga obavljena i da smo dobili račun neovisno je li plaćen ili nije. Velika razlika.

Elementi računa su propisani u čl. 15 Zakona o porezu na dodanu vrijednost
Račun MORA sadržavati ove podatke:
  • 1. mjesto izdavanja, broj i nadnevak, - npr. Zagreb, br. 54, 13.01.2007

  • 2. ime (naziv), adresu i matični. broj ili jedinstveni matični broj građana (porezni broj poduzetnika), koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja), - tvrtke imaju porezni broj (matični, statistički broj) dok obrtnici moraju upisati svoj JMBG, a NE matični broj obrta barem za sada dok se ne uvede porezni broj.

  • 3. ime (naziv), adresu i porezni broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca), - morate tražiti porezni broj od kupca ili sami potražite koji mu je broj u registru

  • 4. količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga, - za usluge je poželjno što detaljnije objasniti i dokumentirati. Ne možete samo napisati “usluge marketinga”, “usluge savjetovanja”. Kakvog marketinga, što ste točno savjetovali?
  • 5. nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga, - mora pisati kada ste obavili uslugu, ovdje najviše griješe početnici. Napišite za edukaciju održanu 12.-14.03.2007. Važno je da piše kada je usluga obavljena jer tvrtka koja je dobila vaš račun ne može odbiti PDV prije nego što je usluga obavljena.
  • 6. iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga,

  • 7. iznos poreza,

  • 8. zbrojni iznos naknade i poreza


Račun izdajete nakon što ste robu isporučili ili obavili uslugu. Ako želite da vam se plati unaprijed pošaljite ponudu/dopis na kojoj ćete napisati samo ukupni iznos na kojem se neće vidjeti koliki je PDV (zbrojena cijena i pdv) i bez R oznaka. Po zakonu račun je svaka isprava prema kojoj porezni obveznik ili osoba kojoj on naloži obračunava isporučena dobra i obavljene usluge, bez obzira na to kako se ta isprava naziva u poslovnomu prometu i ukoliko vaša ponuda ima sve elemente računa u poreznom nadzoru bi se mogla proglasiti računom i tražiti od vas da platite pdv. Primijetio sam kako poduzetnici često ubacuju rečenicu kako je riječ o “informativnoj ponudi prema kojoj se ne može odbiti PDV”.

Računi bez PDV-a
Postoje određene situacije pogotovo kada poslujete s inozemstvom kada niste dužni obračunati PDV. Međutim u tom slučaju morate na računu napisati temeljem kojeg članka zakona to niste učinili. Npr. PDV nije obračunat temeljem članka xy, stavka y zakona o PDV-u.

PDV na računima tvrtki koje NISU u sustavu.
Vjerovali ili ne ovo se dosta često događa. Tvrtka izdaje račune s PDV-om, ali se vlasnik “zaboravio” upisati u sustav. Dobijete li takav račun i priznate si PDV možete dobiti kaznu. Kako ćete vi znati je li tvrtka u sustavu ili ne? Jednostavno nazovite svog referenta u poreznu upravu i neka vam provjeri taj matični/porezni broj. Pogotovo provjeravajte račune malih nepoznatih tvrtki koje su nedavno osnovane ili su tek počele izdavati račune. Nažalost ponekad se dogodi da tvrtka ostvari manje od 85.000,00 kn godišnje i onda ispadne iz sustava, a vlasnik na to ne obraća pažnju.

Ovaj tekst je jedna od sitnica sa seminara: 21 «sitnica» koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.
Članak je ocijenjen 137 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (14) Pročitano: 152307 puta
tara(29.7.2007. 19:28:13)

Moram uzeti nešto materijala za potrebe firme i to platim gotovinom. Odnesem taj račun knjigovotkinji i ona ga "pravda" odnosno odbija mi se pretporez. Tako sam ovaj mjesec platila kešom računa u vrijednosti skupa s PDV-om oko 4 000 kn. Mogu li nekako s računa firme dignuti taj novac jer u biti plačala sam račune svojom novcem, a za potrebe firme.

gordan(29.7.2007. 22:45:33) novac

ja to obično radim tako da si zbrojim i isplatim na tekući direktno sa žiro računa firme, ali "stariji" računovođe to ne vole. U tom slučaju možeš dignuti gotovinu s žiro računa firme (virman ili s bankomata) i onda to položiti u blagajnu i isplatiti iz blagajne. Da, moraš se "zezati" s blagajnom i ispisivati sama sebi uplatnice i isplatnice i raditi blagajničke izvještaje.

Vizija(9.1.2008. 10:43:33)

Evo mene opet
Ja malo teze kapiram te stvari pa te molim, ako mozes ovo malo pojasniti.
Firma je konacno stasala , rijesili smo papire , prijave...napisali par prvih racuna.
Imamo i knjigovodju, ali jos ce trebati vremena da pohvatamo sve konce i snadjemo se. Rekli su nam da blagajnu moze doma glumiti i obicna kutija , samo je bitno da sve stima (racuni, ulaz, izlaz), ali obzirom da taj racun firme postoji nije mi sasvim jasna "suradnja " nas i njega. osmijeh
(naravno da mi to knjigovodja moze objasniti, ali ne zelim dosadjivati glupim pitanjima, a zeljela bih znati i prije sljedeceg susreta s njom)

Otici u banku i s firminog racuna prebaciti lovu na svoj tekuci? Tako si napisao. I onda?

gordan:
U tom slučaju možeš dignuti gotovinu s žiro računa firme (virman ili s bankomata) i onda to položiti u blagajnu i isplatiti iz blagajne.


Zasto sad odjednom mozes dizati s ziro racuna firme , a prije nisi mogao? Ne kuzim.

gordan:
i onda to položiti u blagajnu i isplatiti iz blagajne.


Sto to tocno znaci poloziti u blagajnu? Ja sam to zamislila kao staviti tu lovu u jednu kutijicu (znam da zvucim glupo, al' kaj se moze ) i ne dirati jer je to od firme , a ne moje.gordan:
Da, moraš se "zezati" s blagajnom i ispisivati sama sebi uplatnice i isplatnice i raditi blagajničke izvještaje.


Kakve uplatnice, isplatnice, izvjestaje?
ne znam
Sve mi to zvuci jako komplicirano. Ako ti se da, molim te , pokusaj to jos jednom objasniti, onako "ko malom djetetu"
Hvala.

gordan(9.1.2008. 10:57:46) novac

napisat ću cijeli post na temu blagajne, ok?

Vizija(9.1.2008. 11:11:15)

Super
Puno ti hvalapalac gore

Vizija(29.1.2008. 10:48:46)

gordan:
napisat ću cijeli post na temu blagajne, ok?

Nikako da nadjem ovaj post, nisam se mogla sjetiti pod kojom temom je ovo bilo, vec sam mislila da je izbrisan.
Nadam se da nisi zaboravio na ovo, i da ce osvanuti nesto na tu temu. namigni
Bila bih ti zahvalna.

Peppatty(10.3.2008. 9:21:58)

Ej curke ja sam isto ispočetka imala problem oko blagajne i nikako da skužim što i kako.
Sad kad mi je jasno mi je ujedno i smiješno kako sam mogla nerazumijeti.
Ide ovako po redu:
Ideš kupiti robu iz svojeg džepa platiš račun za uredski materijal. Odeš do bankomata i podigneš sa žiro-računa nešto novaca, taj novac staviš u blagajnu i ispuniš uplatnicu (jer uplaćuješ podignuti novac od firme u blagajnu).
Zatim kopiraš račun od uredskog materijala kojeg staviš u blagajnu i ispuniš za njega isplatnicu i te novce si staviš u džep.

Znači svaki put kad dižeš novac sa žiro računa stavljaš novac u blagajnu i popuniš uplatnicu.
Svaki put kad nešto plaćaš iz svog džepa bilo gotovinom ili privatnom karticom uzmeš novac iz blagajne i popuniš isplatnicu uz koju prilažeš račun.

Na osnovu svih uplata i isplata ispuniš mjesečni izvještaj koji se veže sa rednim brojevima svih uplatnica i isplatnica po datumima.

Nadam se da sam vam uspjela dočarati sistem rada blagajne.
Sretno

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja