(tekst osvježen sa zakonskim promjenama od 1.7.2010) Mnogi se još uvijek pitaju: biti ili ne biti, prijaviti ili ne prijaviti? Nemojte samo mene pitati jer moj odgovor znate. Ukoliko ste već toliko sretni da imate stan ili kuću viška za iznajmljivanje bilo bi pošteno i platiti malo poreza i prireza. Ne previše, samo malo. Postupak je vrlo jednostavan, ali se ne odnosi na one koji se bave turističkom djelatnošću (iznajmljivanje apartmana i sl.) već samo na fizičke osobe koje iznajmljuju svoje stanove ili kuće drugim fizičkim i/ili pravnim osobama. Kao prvo našli ste podstanara – čestitam to je uvijek najveći problem. Zatim ste besplatno otvorili žiro račun u banci. Žiro račun počinje znamenkama 31........ dok tekući račun počinje znamenkama 32......... i njega ne možete koristiti za naplatu najamnine. Baš mora biti žiro račun. Naplaćivanje najamnine u gotovini ne dolazi u obzir. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora s podstanarima. Ugovorom određujete kolika je mjesečna najamnina i nakon potpisa uzimate barem dva primjerka ugovora i nosite ih u poreznu upravu. Na temelju iznosa koji ste upisali u ugovor porezna uprava će vam izračunati porez na sljedeći način:

Obračun poreza i prireza na najamninu

Ugovorena cijena najma je 1.000,00 kn.

Taj iznos zatim umanjujete za 30% porezno priznatih izdataka odnosno za 300,00 kn.

Od 1.000,00 kuna oduzmemo 300,00 kn i dolazimo do 700,00 kn odnosno do porezne osnovice.

Na tih 700,00 kn plaćamo samo 12% poreza što iznosi 84,00 kn.

I na kraju plaćamo prirez na iznos poreza. Ako imate prebivalište u Zagrebu plaćate prirez od 18% iako možda iznajmljujete stan ili kuću u nekom drugom mjestu gdje nema prireza. 18% od 84,00 kn iznosi 15,12 kn. Ukupno poreza i prireza za platiti 99,12 kn mjesečno.

Nakon što ste prijavili ugovor poreznoj upravi možete očekivati redovne mjesečne uplatnice na iznos od 99,12 kn. Njih možete platiti putem internet bankarstva ili u banci, pošti , FINI ili otvorite trajni nalog.

Još nekoliko važnih napomena. Ukoliko pokušavate biti polu-pošteni i prijaviti manji iznos nego što ste zaista dogovorili s podstanarima porezna uprava ima pravo procijeniti koliko zaista košta m2 najma na toj lokaciji i ukoliko procijene da je iznos premali oni će obračunati porez i prirez na viši iznos i platit ćete više poreza. Ukoliko se držite realnih tržišnih cijena ne bi trebalo biti problema. Na kraju godine niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu samo zato što ste ostvarili dohodak od najma, ali ako iz nekog drugog razloga podnosite godišnju poreznu prijavu onda naravno morate i to prijaviti.

Iznajmljivanje stana vlatitoj firmi

Kada osnujete svoju tvrtku, morate navesti i adresu sjedišta tvrtke. Najčešće će to biti vaš stan gdje trenutno živite. Kada dođete na poreznu upravu referentica će vas tražiti ugovor o najmu i po novome će inzistirati da Ugovor glasi na adresu sjedišta tvrtke. Obračun je isti i to vam se u stvari isplati jer si na taj način možete legalno iz tvrtke isplatiti novac na svoj žiro računa, a plaćate vrlo mali porez.

Samo pazite da vam to nije prva nekretnina za koju ste bili oslobođeni poreza na promet nekretnina jer će vam u tom slučaju naplatiti taj porez (osim ako je prošlo više od 5 godina onda neće)
Ovaj tekst je jedna od sitnica sa seminara: 21 «sitnica» koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Korisni linkovi:
Najam nekretnina i pokretnina – brošura porezne uprave

izvor: www.pametnakuna.com
Članak je ocijenjen 107 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (57) Pročitano: 111913 puta
estate(5.3.2007. 8:15:17)

Iznajmljujem stan, placam porez (fizicka osoba iznajmila fizickoj osobi) ali koristim tekuci racun i u poreznoj u Puli receno mi je da ga mogu koristiti i da mi ne treba ziro racun (provjereno prije 5min nakon sto sam procitala ovaj clanak).

gordan(5.3.2007. 9:03:10) novac

ne kužim hmm. ponekad niti djelatnici u poreznoj upravi ne znaju sve. Informacije koje imam kažu da mora biti žiro račun temeljem Čl. 61. Zakona o porezu na dohodak Pitaj ih možeš li onda naplaćivati i u gotovini?

frANZi(5.3.2007. 9:50:00)Auto Oglasnik

O tome koliko su Hrvati (Zagrepčani) pošteni dovoljno govori činjenica da je u Zagrebu prijavljeno manje od 100 iznajmljenih stanova. To je jednostavno smiješno.

estate(5.3.2007. 15:09:27)

Kazu mogu naplacivati i u gotovini, imam ugovor, realnu cijenu, sve legalno i jos me pitaju u cemu je problem??
Placam porez, sve prijavljeno...i po mojoj logici je to ok a tako misli i porezna.

green(5.3.2007. 17:23:09)

Za par mjeseci planiram iznajmiti stan u Zg, a porez svakako mislim plaćati. No, muči me jedna stvar: cijena najma vjerojatno neće biti tržišna ako nađem dobre stanoprimce, koji će brinuti o stanu. E sad, ako dođe neka inspekcija od Porezne i smatra da cijena najma treba biti veća - naplatit će mi veći porez?! Nije ni to u redu!ne kužimne kužimlud

gordan(5.3.2007. 19:42:24) novac

green, možda nisam dobro objasnio. Oni u poreznoj imaju neke svoje tablice, procjene po kojima određuju minimalne cijene najma. Rijetko kad izlaze na teren. Ako ti u ugovor koji njima prijavljuješ staviš više od toga nikome ništa i plaćaš veći porez, ali ako staviš manje e onda oni vade cifru iz tablica i na temelju toga računaju porez bez obzira što ti napisao u ugovoru i koliko tebi podstanari plaćaju.

Moj ti je savjet da ih nazoveš i pitaš koliko se kreće cijena najma po kvadratu u tom dijelu grada gdje iznajmljuješ stan. Vrlo su suretljivi i reći će ti okvirne cijene, a onda možeš vidjeti je li se uklapaš.

dariok(5.3.2007. 20:08:58)

Estate, na poreznoj upravi u Puli su vas krivo uputili. Vi morate sve uplate takve vrste obavljati preko žiro računa. Zakon je u ovom djelu meni malo nejasan, pa mislim da slobodnom interpretacijom možete zakjučit da nije važno tko točno stavlja novac na žiro račun ako je svrha uplate točna. Naime, osaba kojoj iznajmljujete može vama novac slati na tekuci račun ili čak predati u gotovini (uz obaveznu pismenu potvrdu da ste primili novac), ali vi ste obavezni taj novac onda sami uplatit na svoj žiro račun.
Molim vas da moje mišljenje ne uvažite kao stručno.
Ako želite bit 100% sigurni, najbolje vam je pitat u inspekciji a ne u upravi.

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja