Iako su sve informacije dostupne ne škodi još jednom ponoviti cijelu priču :)

Dakle od ponedjeljka odnosno od 17. do 27. rujna treba otići u poslovnicu Erste banke ili HPB ili Fine s osobnom iskaznicom, iskaznicom tekućeg računa + dokument iz kojeg je vidljiv vaš JMBG . Znači nije dovoljna samo nova osobna i kartica tekućeg računa. Ukoliko nemate tekući račun otvorite ga jer će vam na njega eventualno vratiti dio novca ukoliko cijena dionice ne bude "okrugla" pa od 38.000 uplaćenih dobite dionice za 37.456,00 kn :)

Cijena jedne dionice će biti između 245-320 kn.

Na šalteru ispunite zahtjev za kupnju dionica (obvezujuću ponudu) odnosno za koji iznos želite kupiti dionice. Maksimalan iznos po povlaštenim uvjetima je 38.000 kn. Međutim možete kupiti dionice i za 500 ili 1000, 2000, 10.000 kn. Minimalan iznos je maskimalan iznos jedne dionice (320 kn), a maksimalan iznos je 38.000 kn. Ukoliko želite kupiti za više novaca možete ispuniti još jednu ponudu bez posebnih pogodnosti i onda nemate povlaštene uvjete. Broj dionica koji se prodaje je ograničen i šanse da se ne prodaju po povlaštenim uvjetima mi se čine nevjerojatnim no nikad se ne zna.

Uplatu NE MORATE odmah izvršiti na licu mjesta već možete naknadno platiti internet bankarstvom ili na nekom drugom šalteru (u matičnoj banci i sl. ) Gdje ćete uplatiti novac? Podatke o računu i svim podacima za plaćanje dobit ćete nakon što ispunite ponudu. Preporučam internet bankarstvo radi sigurnosti, a i mislim da bi naknade trebale biti manje.

JAKO JE VAŽNO DA UPLATA SJEDNE na račun do 27. rujna 2007. do 23.59 sati odnosno nemojte se zezati i odgađati uplatu do zadnjeg dana. Ukoliko ne uplatite lovu nikome ništa - odustali ste od kupnje.

Nakon što ste potpisali obvezujuću ponudu za kupnju dionica i uplatili novac čekate da se objavi konačna cjena dionica (između 245-320 kn) i one će biti upisane u središnji registar kod SDA na vaše ime, a eventualna razlika novaca će vam biti vraćena na tekući račun.

SDA, PIN, brokeri, prodaja dionica
Dionice već odavno ne postoje u papirnatom (fizičkom) obliku već se vode isključivo u elektronskom obliku (stručno: dematerijalizirane su). Središnja depozitarna agencija (SDA) vodi registar svih dionica i prati tko je vlasnik koje dionice. Ukoliko nikada do sada niste kupovali dionice, SDA će vam automatski otvoriti račun vrijednosnih papira i upisati kupljeni broj dionica od T-HT-a na vaše ime. Na kućnu adresu ćete dobiti potvrdu o broju kupljenih dionica, svoju oznaku investitora i brojčani PIN. Taj PIN vam je neophodan ukoliko želite prodati dionice, a koristi se isto kao i PIN kod bankarskih kartica samo ga ne upisujete u bankomat već putem telefona.
Zadnji put (INA) je bilo problema s PIN-om odnosno nisu svi odmah dobili PIN i nisu mogli prvih dan-dva prodati svoje dionice. Zato neki savjetuju da već danas otvorite svoj račun pri SDA. Međutim SDA je izdala priopćenje gdje kaže kako nema potrebe za time jer će svaki dan otvarati račune investitora i slati PIN-ove.

Za prodaju dionica morate ih prvo registrirati kod nekog brokera. Registracija se obavlja upotrebom PIN-a, a potrebna je upravo iz razloga da netko ne bi prodao iste dionice kod 5 brokera :). Znači dionice se registriraju kod određenog brokera i onda se tom brokeru daje nalog za prodaju dionica.

VAŽNO: ukoliko registrirate dionice kod brokera gubite pravo na dodatnu bonus dionicu koju dobivate na svakih 10 kupljenih ukoliko ne prodate dionice godinu dana. Sama registracija kod brokera je dovoljna da izgubite to pravo.

Dakle nakon što se prikupe sve ponude, Vlada će odrediti cjenu dionice koja će biti između 245 do 320 kn i onda ovisno o tome koliko ste uplatili, kolika je cjena i koliko je ukupno pristiglih ponuda podjelit će se dionice.

Više o svemu potražite na: http://www.tht-dionica.com.hr ili na besplatnom telefonu 0800 5155

Ove informacije ne predstavljaju preporuku niti poziv za kupnju dionica T-HT-a. Kao što znate prije kupnje bilo koje dionice potrebno je dobro informirati se o istoj. Pročitajte prospekt, razmislite i odlučite. Nikako ne savjetujem uzimanje kredita za kupnju dionica.

Ne kupujte dionice s novcem kojeg si ne možete priuštiti da izgubite.
Članak je ocijenjen 123 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (64) Pročitano: 42743 puta
gordan(5.10.2007. 14:15:29) novac

OPIS POSTUPKA PRODAJE
Ako ste kupili dionice u javnoj ponudi tad su one sada registrirane kod SDA(sredisnja depozitna agencija).
Morate nazvati brokera da vam da broj zahtjeva koji vam je potreban kada cete zvati SDA. Dakle, kad imate broj zahtjeva tada zovete SDA registrirate dionice tamo i prebacujete dionice u brokersku kucu.
Prilikom kontaktiranja SDA potreban vam je taj broj zahtjeva, PIN i racun invenstitora.
Kad to registrirate kod njih, dionice bi se trebale prikazati na racunu kod Abacusa ili kod bilo kojeg drugog brokera (kod kojeg registrirate).

POSTUPAK KOD AUTOMATA
kad dobijete konacno automat on vas sam vodi
prvo stisnete 1
pa opet 1
pa vam kaze da ukucate vas broj oznake investitora i ljestve
nakon toga vas pin i ljestve
nakon toga broj zahtijeva za registraciju i ljestve
i onda bi vam treblo biti registrirano,
ako kaze da nije ponovite postupak (zbog sigurnosti)

BROJEVI SDA
01/4607-300,438,439,440,441,442,443,444
01/4607-445 sluzi samo za registraciju

Zahvaljujem gigi na ovome odličnom opisu postupka palac gore

edo(8.10.2007. 12:58:11)

Gordane, što da ja radim? Moj telefon ima brojčanik na okretanje! Automat na to ne reagira!glavom u zid

RX-9(8.10.2007. 13:17:58)

probaj brže okretati jako smiješno ili nazovi ženu na 01/4607-445

Inače bacus mi još nije stavio dionice na raspolaganjeaha

edo(24.1.2008. 14:02:10)

Mislim da bi ovu temu valjalo preimenovati u Zašto kupiti (prodati) dionice T-HT-a!

nemamnovac(24.1.2008. 16:28:28)

u zasto smo kupili dionice HT-a?

rioma(24.1.2008. 23:02:21)

...ili u ; zašto nisam odmah prodo HTne kužim???

armani(25.1.2008. 16:13:30)

Pa dobro šta ja je ovo s hrvatskim fondovima, ako ovako nastave brzo će se oni transformirati u fondove uzajamne pomoći. ugovor

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja