Dakle htjeli bi imati svoju firmu (d.o.o.) i zanima vas koliki su minimalni troškovi „hladnog pogona“. Troškovi su zaista mali pod uvjetom da možete pronaći neko dobro računovodstvo koje vam neće previše naplaćivati vođenje brige o vama i eventualnu predaju praznih obrazaca.

Minimalni troškovi:
1. Porez na tvrtku 340 kn godišnje (može biti i viši cca 500 kn ovisno koja vam je glavna djelatnost (!?))
2. Trošak banke za vođenje žiro računa 20-50 kuna mjesečno ovisno o banci
3. Članarina HGK 50 kn mjesečno – s time da ako ne poslujete možete tražiti da se stornira i ne platite :)
4. Računovodstvo koje će predavati prazne papire (mora se predati, makar bile sve nule na papiru) mislim da se može dobiti za 200 kn mjesečno ili manje.

I to je to! Znači maksimalni minimum je nekih 4.000 kn godišnje no bez HGK članarine i računovodstva troškovi bi mogli biti i ispod 1000 kn.

Tvrtka u mirovanju?
Ne znam od kuda se ta riječ pojavila, ali zakon ne poznaje taj pojam. Ne postoji tvrtka u mirovanju. Jedino što postoji je da se dogovorite sa referentom na poreznoj da ne dostavljate obrasce i da vam stornira HGK članarinu no on će vas tražiti da nemate prometa po žiro računu. To je problem jer će vam banka i dalje naplaćivati naknadu za vođenje žiro računa. Rješenje bi moglo biti da zatvorite žiro račun, a s time biste i smanjili troškove no kako to još nisam isprobao ili vidio kako funkcionira u praksi ne mogu preporučiti.

U svakom slučaju moj je savjet da ne otvarate tvrtku dok nemate neki konkretan proizvod i/ili uslugu koji možete odmah prodavati. Otvoriti tvrtku tek toliko da „imate tvrtku“ je po meni neisplativo.

Ali ja već imam tvrtku u mirovanju!
Imao sam nekoliko slučajeva kada su klijenti došli kod mene s tvrtkama koje su godinama bile „u mirovanju“ odnosno nisu ništa radili putem njih. Za jednu nikada nije vođeno računovodstvo i to je bio lakši slučaj no za neke je prekinuto i to je onda lošija varijanta. Bilo je dosta dugova po članarini HGK koje je onda trebalo riješiti i nažicati poreznog referenta da to otpiše ;)

Ukoliko ste naslijedili tvrtku ili želite (pre)uzeti firmu „u mirovanju“ od mame, tate i sl. budite oprezni i prvo provjerite stanje na poreznoj upravi. Ne želite startati svoj biznis gomilom poreznog duga.

A ukoliko ste odustali od biznisa i ne znate što biste s tvrtkom možete ju pokloniti ili prodati radije nego da svake godine plaćate nepotrebne troškove. Ipak je to jeftinije nego zatvaranje tvrtke.
Članak je ocijenjen 12 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (8) Pročitano: 34873 puta
gordan(23.10.2012. 5:39:52) novac

Komentari članka

melina(23.2.2013. 7:22:07)

Zanima me, da li su točne slijedeće informacije:

- prilikom osnivanja j.d.o.o. nije potrebno plaćati članarinu za HGK sve dok j.d.o.o. ne postane d.o.o. (ne prikupi osnivački kapital 20.000 kn)
- da li je potrebno sklopiti ugovor o najmu poslovnog prostora (i da li on može biti 0 kn), odnosno ako mora, mora li se isti Ugovor predati u poreznu upravu i da li porezna na osnovu mjesečne najamnine od 0 kn može za osobu koja "iznajmljuje stan" iako se radi o vlastitom stanu odrediti mjesečno plaćanje poreza i prireza po svojoj procjeni

gordan(28.2.2013. 8:27:19) novac

za ovo prvo ne znam, budem se raspitao, ali najam "ne može" biti nula odnosno porezna će u tom slučaju procjeniti iznos i na temelju njega odrediti porez i prirez koji ćeš morati plaćati.

tara(31.5.2013. 19:41:34)

Evo jedan primjer firme u mirovanju!
Žiro račun firme u mirovanju ne možete zatvoriti već i njega možete staviti u mirovanje. Tada vam banka ne naplaćuje mjesečno vođenje računa. Blokira vam kartice i internet bankarstvo dok opet ne odlučite poslovati. Iako ste stavili račun u mirovanje banka vam i dalje šalje izvode za vođenje računa! Onda vi trčite na banku, zovete banku, banka zove vas i onda vam to storniraju. Mirni ste pola godine i onda vam banka opet šalje izvode iako djelatnici banke mogu vidjeti da vam je račun u mirovanju i da na računu imate 0,00 kn. I tako u nedogled. Ovdje je riječ o Splitskoj banci.
Porezni referent vam ne otpisuje dug prema HGK, on otpisuje kamate. Za otpis duga trebate pisati HGK u Zagreb iako je firma na splitskom području. Odgovor o otpisu duga ne šalju vama kao vlasniku firme već vašem porezniku. Na taj odgovor trebate čekati 3 do 4 mjeseca. I onda opet trčite na poreznu, zovete poreznu i tako u nedogled. Vaš vam poreznik kaže da su vam iz HGK otpisali dug, pa vam nakon dva mjeseca kaže da nisu, ustvari jesu. Ne zna ni on i neće da vam oprosti kamate. ( Mogu li mjenjati poreznika za firmu?) I sada ja trebam opet trčati na poreznu i njihovom djelatniku objašnjavati sitaciju iako bi on meni trebao objasniti. Pitanje je hoću li mu uspjeti objasniti.
HGK iako mi je oprostila dugovanje od 2009-2012 g opet me zadužuje za 2013.g
Firmu ne mogu ni pokloniti, ni prodati! Naime, firmu danas možete otvoriti za JEDNU KUNU! Još neka nam vlastodršci uvedu i da možemo zatvoriti firmu za JEDNU KUNU!
Neka mi netko objasni čemu i komu služi gospodarska komora u Splitu i ostalim gradovima kad se sve rješava u Zagrebu? Čemu inače služi HGK i kako ona pomaže poduzetnicima koji joj plaćaju članarinu? Zašto država priča o nekakvom oprostu dugovanja i kamata, a meni moj poreznik neće da oprosti kamate koje ne postoje?
Oprostite na greškama jer dok ovo pišem toliko sam ogorčena da bih najradije emigrirala!
ljut sam

melina(8.2.2014. 19:30:11)

Molim pomoć oko jednostavnog d.o.o. Zakon kaže da se četvrtina dobiti iskazana u FI mora staviti u rezerve. Da li se to odnosi na dobit prije oporezivanja ili nakon oporezivanja?

gordan(24.2.2014. 10:24:13) novac

nakon

Barbara(25.2.2014. 20:33:06)

Zasto u minimalne troškove firme niste naveli ono mirovinsko i zdravstveno (cca 1000kn mjesečno) koje se mora plaćati za direktora koji mora biti zaposlen u j.d.o.o.? Je li to znači da se to nekako može izbjeći? Pa onda tamo neki doprinos za HGK pa porez na najam prostora gdje je registriran j.d.o.o.(makar to bilo i par kvadrata vašeg stana)? Maloprije sam čitala jedan članak gdje je kao izračunato da vam treba bar 38 000 kn godišnje za start za održavanje j.d.o.o., a sad opet čitam ovo što ne zvuči toliko loše? Ali ne želim biti pre optimistična...

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja