Ne radi se o nekoj novoj metodi štednje koju možete pronaći u ženskim časopisima, mada mi se sviđa naziv i moglo bi postati popularno. Radi se o "štednji" kako ju mi obično zamišljamo i provodimo. Znate ono kad u dućanu kupite proizvod na akciji 2,00 kn jeftinije nego inače? Zatim se prošećete do pošte i tamo čekate pola sata da platite račune jer nema naknade ili još bolje uzmete veće pakiranje nekog proizvoda jer je "jeftinije"? E, to ja zovem NEVIDLJIVOM štednjom. Zašto nevidljivom? Zato jer ja nikada nisam vidio taj ušteđeni novac, a niste ni vi. Potrošili ste ga na nešto drugo, priznajte:) Mi samo mislimo kako smo nešto uštedjeli i kako smo bolje prošli, a u stvarnosti smo potrošili isto ili još više samo na druge proizvode. Kao kada pušaču objašnjavate da će imati 200 kn više mjesečno ako prestane pušiti. Ma neće. Jedina šansa da zaista uštedite novac je da ga stavite u kasicu ili najbolje na poseban štedni račun.

Zaista je malo discipliniranih ljudi i ako ne želite i 2017. godinu dočekati s minusom na računu preporučam najsigurnije i najbolje rješenje koje sam već više puta spomenuo. Otvorite trajni nalog. Odnosno više njih. Plaćajte sve režije putem trajnog naloga i prestanite gubiti vrijeme na šalterima ili internetu. Zatim odlučite koliko novaca zaista možete/želite uštedjeti i otvorite trajni nalog kako bi se taj iznos automatski prebacivao na poseban račun. Na taj način nećete zaboraviti uštedjeti novac i vaša štednja će konačno postati vidljiva. To može biti račun stambene štednje ili novčanog fonda. Glavno da ne ostane na tekućem računu.

Znate li što je najljepše u ovoj priči? Nakon što ste odmah na početku mjeseca odvojili jedan dio love na stranu s ostatkom radite što god želite. Baš me briga. Možete ga trošiti jednako (ne)spretno kao i do sada. I dalje pokušavajte uštedjeti kupnjom 3 proizvoda za cijenu 1 ako vas to veseli. Ne trebate mijenjati svoje navike, ne trebate svaki dan zapisivati svoje troškove, tražiti proizvode na akciji ili se odricati svoje jutarnje kave. Trošite kao i do sada, a štednja neka se gomila.
Članak je ocijenjen 35 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (5) Pročitano: 28885 puta
nike(31.1.2012. 16:06:55)igre

ja uvijek kazem vrijeme je novac, a to je i jedna prednost trajnog naloga he he he

dlxeee(18.2.2012. 16:51:38)google

oh ne

Euro(8.10.2012. 18:52:04)tečajna lista

Nekada smo radili da bi smo živjeli, a danas živimo da bi smo radili kako sam to mogao zaboraviti

rosasb(1.12.2012. 16:06:27)

stednja.....manje novih mobitela......novih i j....... skupih automobila.....skupe oblekice......preseravanja po trovinama..i eto ustede.....

više druženja sa obitelji........manje druženja po birtijama i skupim restoranima........frajer

Euro Kuna(16.2.2013. 15:30:09)tečajna lista

Svatko zna da je štednja nužna za preživljavanje, ali na taj način upropaštavamo gospodarstvo jer ne trošimo, od čega će živjeti proizvodnja ako se ne troši. Apsurd za apsurdom!!!

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja