Danas je zaista jednostavno otvoriti svoju tvrtku. Sve možete riješiti preko www.hitro.hr. Od 31.7.2010 stvar je malo kompliciranija jer se traži i vaša izjava kao osnivača da vi niti bilo koja tvrtka u kojoj imate više od 5% udjela (ili značajan utjecaj) NEMA dugova s osonova poreza ili doprinosa. Više pročitajte ovdje. Ukratko slijede najvažniji koraci.

1. Prvi i najteži korak je izabiranje imena firme. Odaberite barem dvadesetak imena skoncentrirajte se na engleski, hrvatski, latinski i starogrčki. Naravno svako pravilo ima izuzetaka pa se može dogoditi da uspijete progurati neko svoje ime ako imate možda nekakvo odlično objašnjenje ili je sudac dobre volje taj dan. Uglavnom vidim da ima svakakvih imena.

Koja su imena zauzeta možete pogledati ovdje https://sudreg.pravosudje.hr/ s tim da pregledate i one u stečaju. Ima još jedan trik, a to je da iako ne mogu postojati dvije firme s istim imenom vidjet ćete da ima više firmi s istim imenom npr. DOM d.o.o. Ono što ih razlikuje je mjesto odnosno trgovački sud gdje su registrirani. To bi teoretski značilo da bi ime koje je "zauzeto" ipak mogli dobiti ako firmu registrirate u drugom gradu samo što je onda i sjedište firme u tom gradu.

2. Drugi korak je da si izaberete djelatnosti kojima ćete se baviti. Poslužite se ovim linkom: nacionalna klasifikacija djelatnosti (nova NKD 2007). Ukoliko se želite baviti nečime čega nema na popisu, npr. izradom web stranica?! to možete unijeti tzv. zvjezdicom " * " i onda opisno napišete što bi to bilo. Konzultirajte se s javnim bilježnikom oko toga. Možete upisati koliko god djelatnosti želite cijena je ista.

Kad ste odredili te dvije stvari, sakupili 20 tisuća kuna (ili barem 10 tis kn + platili procjenitelja da vaš stari stol i računalo procjeni na još 10 tisuća kuna) i dogovorili se tko je direktor (netko mora biti direktor) možete krenuti dalje.

Sljedeći korak bi trebao biti da sastavite akt (izjavu) o osnivanju firme što je u stvari najvažniji dokument. To je jedna špranca koju odvjetnici i javni bilježnici imaju u računalu i onda je malo promjene (naziv firme, sjedište, djelatnosti i sl.) i prodaju vama. Teoretski bi to mogli i sami napraviti ili skopirati od neke postojeće tvrtke, ali to ne savjetujem. Tu isto ima trikova tako npr. možete upisati da je društvo obvezno vama kao osnivaču nadoknaditi troškove osnivanja do određenog iznosa i onda možete novac koji ste potrošili vratiti sebi nazad iz tvrtke.
Ovih 20 tisuća kuna treba uplatiti na poseban račun i banka ili FINA vam izdaje potvrdu da ste uplatili taj iznos za temeljni kapital i tu potvrdu prilažete trgovačkom sudu zajedno s ostalim papirima i izjavom o osnivanju društva.

Srećom sada se to sve radi u FINI odnosno u hitro.hr i nema toliko šetanja. Recimo da ste se uspjeli upisati u trgovački registar. Nakon toga trebate si napraviti pečat. Sad još trebate odabrati jednu od silnih djelatnosti da bude "glavna". Glavna znači da će statistički zavod vaše poslovne rezultate i ostale podatke zbrajati u tu grupu djelatnosti. Ono što je važnije je da od njih dobijate matični (porezni) broj firme. Taj broj ćete jako brzo naučiti napamet jer vam svugdje treba, skoro na svakom papiru.

Žiro račun možete otvoriti u bilo kojoj banci ili u više njih i to je par minuta posla. Nemojte slučajno "zaboraviti" prebaciti svoj osnivački polog od 20 ili 10 tisuća kuna na novootvoreni žiro račun. To je vaš novac koji možete normalno potrošiti za troškove tvrtke. Možete si isplaćivati plaćau, kupiti računalo itd.

VRLO VAŽNO: prije početka rada trebate imati i minimalne tehničke uvjete. Oni se daju ovisno o djelatnostima za koje ste registrirali, a mislim kako za neke nisu ni potrebni. Najsigurnije je pitati na općini gdje je sjedište tvrtke.

Sjedište firme
Najvjerojatnije će to u početku biti vaš stan. Budući firma koristi jedan dio vašeg stana ona bi inače za to plaćala najamninu. Vi možda ne želite sami sebi naplaćivati nego ćete htjeti (samo htjeti) besplatno firmi ustupiti prostor. E neće moći. Vi morate sklopiti s firmom ugovor o najmu i prijaviti taj ugovor na poreznoj upravi. U njemu možete napisati da se odričete love, da u stvari ne želite da vam firma išta plaća itd. itd. Međutim, poreznjaci će procjeniti da najam prostora od npr. 10 m2 u vašem kvartu košta 700 kn mjesečno i tražit će od vas (vlasnika stana) da kao fizička osoba mjesečno plaćate porez na prihod od najma! Baš kao da ste npr. iznajmili sobu podstanarima. Nije to u stvari tako ni loše. Porez je mali, a na taj način možete se "izvući" novac iz tvrtke. Naravno možete se praviti da ovo niste pročitali i jednostavno raditi dalje, ali morate znati kako stvari stoje.
Prijava na poreznu upravu
Tamo možete izabrati želite li odmah ući u sustav PDV-a ili ne. Dobro zapamtite referenta koji je zadužen za vas jer s njime morate biti u jako dobrim odnosima. Referent vam može zaista puno pomoći i obavijestiti vas o nekim stvarima na vrijeme ili upozoriti ako ste pogrešno ispunili određeni obrazac. A može vam i slati službene opomene pa čak i poslati poreznu kontrolu ukoliko ocjeni da je to potrebno. Zato savjetujem maksimalnu ljubaznost. Barem dok se sve ne digitalizira i svi papirnati obrasci nestanu.


Korisni linkovi:
Hitro HR - osnivanje trgovačkog društva
Članak je ocijenjen 155 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (171) Pročitano: 83532 puta
mrak(5.3.2007. 18:13:08)

a) pečat moraš imati prije statistike

b) ovo s poslovnim prostorom je zanimljivo, što ako nemaš poslovni prostor? ili se baviš poslom u kojem to nije potrebno? zanimljivi problem (imam baš takvu situaciju gdje mi je potrebna totalnu virtuelna tvrtka)

novacblog(5.3.2007. 19:31:48)novac blog

firma mora imati neku adresu. nažalost mislim da ne može biti virtualna npr. p.p. 19

Što se tiče plaćanja poreza ako ti nikada ne dođe porezna inspekcija onda "ne moraš" imati prijavljen najam he he he


ovo za pečat ću ispraviti.

Chef(6.3.2007. 19:09:18)

Hm, znam za obrt da se najam ne mora plaćati. Kod bilježnika se potpiše Izjava da ti (ili netko od tvojih ukućana čije je stan vlasništvo) daje tvom obrtu odnosno ustupa pravo koristenja dijela stana. Tada nisam morao plaćati nikakve najamnine. Naravno, poželjno (ili potrebno?) je biti krvno povezan. Izjava ide ovako:

IZJAVA

kojom Vlasnik (JMBG) izjavljuje da ustupa na korištenje dio stana u Ulici broj xx, Grad, svom sinu/kćeri/nećaku Ime Prezime (JMBG) za obavljanje obrta. Ime Prezime je vlasnik obrta za blablabla usluge, imena "IME OBRTA" te će taj obrt obavljati djelomično u stanu, a djelomično na terenu.

Potpis:
Vlasnik

tara(27.3.2007. 19:43:06)

Nije baš to otvaranje tvrtke tako jednostavno.Trebalo bi biti, ali nije . To sam osjetila na vlastitoj koži tj. firmi. Proces otvaranja firme odužio se i još traje. Naime što se tiče hitro.hr. to je sasvim O.K. Tamo je bila jako ljubazna gospođa koja je pokušala odgovoriti na sva moja pitanja kojih nije bilo malo.
No stvar je zapela kod javnog bilježnika, pa onda na trgovačkom sudu. Najprije je javni bilježnik odnosno bilježnica napeavila prvu grešku. U prijavi PO je izostavila osnovnu djelatnost s kojom će se moja buduča firma baviti. Zatim je "bilježnica" priznala grešku i pošla je ispravljati.Ali, jao napravila je još grešaka. Trgovačkom sudu je trebala nešto uplatiti jer je greška bila njena. Umjesto na pravi žiro-račun ona je uplatila na dva kriva žiro-računa. Sada valjda čeka povrat tih sredstava koja je krivo uplatila da bi mogla ispravno uplatiti. Do tada i ja čekam. No to ne bi bilo ništa neobično da taj javnobilježnički ured ne funkcionira več petnaestak godina .
I što sada ja mogu kao novopečena poduzetnica nego čekati i moliti boga da "bilježnica" ne napravi još koji propust i da se Trgovački sud smiluje !!kako sam to mogao zaboraviti

gordan(27.3.2007. 20:44:54) novac

uh, ako bilježnik zezne to je fakat gadno. dogodillo se i meni.
Nema nikakvog čekanja da oni njoj vrate lovu neka ponovo uplati na ispravne račune i odmah ti to sredi. Kako si došla do te j. bilježnice? jesu li ti je preporučili u hitro.hr ili...?

rijeka7(24.4.2007. 22:20:26)

bok, zanima me da li postoji način da otvorim firmu koja ima u sebi eng riječ npr. otvorim firmu u sloveniji ili možda bih te tražim da mi u hrvatskoj bude tvrtka-sestrinska po idtim nazivom?

gordan(24.4.2007. 22:46:43) novac

možeš pisati objašnjenje zašto baš moraš staviti englesku riječ u naziv i ako imaš nešto pametno i naletiš na dobrog suca na trgovačkom sudu može proći osmijeh

osim naziva na hrvatskom možeš upisati i engleski naziv (prijevod) i njega koristi u reklamiranju tvrtke. vidio sam nekoliko tvrtki da tako imaju.

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja