Mnogi od vas su već možda (na)čuli kako nije dobro "zaraditi" više od 300 tis kn jer onda ulazite u sustav PDV-a. Zakon o PDV-u (porezu na dodanu vrijednost) kaže da ukoliko smo u prethodnoj godini zaradili (odnosno imali prihode) veće od 300.000 kn od ove godine ulazimo u sustav PDV-a.

Da vidimo na što se to sve točno odnosi i kakve su moguće kombinacije.

Ako ste otvorili obrt ili tvrtku i niste se odmah upisali u sustav PDV-a gleda se koliko ćete imati prihoda u toj godini i proporcionalno će se izračunati bi li prihodi bili veći od 300.000 kn da ste poslovali cijelu godinu. Konkretno ako otvorite tvrtku u 11 mj. i u dva mjeseca imate prihode 100.000 kn ući ćete u sustav PDV-a od sljedeće godine jer su u prosjeku prihodi 50 tis kn mjesečno odnosno 600 tis kn godišnje.

U principu sa tvrtkama/obrtima je stvar prilično jasna. Ono što je nejasno su situacije kada fizička osoba zaradi više od 300.000 kn godišnje (u to se ne računa redovna plaća, tu možemo zaraditi milijune i nećemo ući u PDV)

1. Zaradimo više od 300.000 kn (bruto) putem ugovora o djelu (honorarno). Tu je važno zapamtiti da se ne gleda NETO iznos koji nam sjedne na žiro račun već se gleda bruto iznos. Znači ukoliko zaradimo (dobijemo na žiro račn) u neto iznosu više od 193.536 kn (uz prirez od 18% za Zagreb) od sljedeće godine ulazimo u sustav PDV-a.
Međutim iako smo dužni plaćati PDV i izdavati R2 račune na kojima ćemo napisati bruto iznos + PDV, ne vodimo poslovne knjige (ne plaćamo vođenje knjigovodstva). Sve što vodimo je knjiga izlaznih računa (IRA) i plaćamo PDV svaki mjesec ili svaka tri. Knjigu ulaznih računa ne trebamo voditi jer iz prakse čujem da si u stvari ne možete priznati nikakve troškove pa samim time niti pretporez. Oni koji vam isplaćuju honorar moraju vam isplatiti NETO + PDV na vaš žiro račun, a poreze i ostale doprinose (mirovinsko i zdravstveno) uplaćuju isto kao i do sada. Za njih se ništa ne mijenja osim što si sada mogu odbiti PDV po vašem računu i što vam ga moraju platiti.

2. Zaradimo više od 300.000 kn putem autorskog honorara. To ispada neto 225.475,50 kn. I u tom slučaju kao i u prethodnom ne vodimo poslovne knjige, ali izdajemo račune i vodimo knjigu izlaznih računa te jednom mjesečno (ili tromjesečno) predajemo PDV obrazac te plaćamo PDV. Isplatitelj nam i dalje plaća porez i prirez na poseban račun, a temeljem našeg ispostavljenog računa na žiro nam isplaćuje NETO iznos + PDV.
3. Iznajmljivanje nekretnina. I ovdje imamo dvije različite situacije. Naime ukoliko iznajmljujete stan (ili stanove) drugim osobama ZA STANOVANJE onda NE ulazite u sustav PDV-a bez obzira koliko zaradili godišnje jer su te usluge neoporezive. (čl.40. Zakona)

Međutim ukoliko iznajmljujete prostor tvrtki kako bi ona obavljala svoju djelatnost (znači nije za stanovanje) onda ulazite u sustav ukoliko zaradite više od 300.000 kn u jednoj godini te ste dužni voditi i poslovne knjige, ali i plaćati doprinose kao obrtnik. To možda i nije tako loše jer bi eventualno mogli ubaciti neke troškove koji bi bili porezno priznati i po kojima bi si mogli priznati pretporez. Koji bi to bili? Ne znam točno i ne bih se usudio previše špekulirati o tome. Ukoliko se dogodi takva situacija posavjetovao bih se sa nekoliko poreznih savjetnika i prošetao bih se do Avenije Dubrovnik i pitao na licu mjesta. :)

To bi ukratko bilo to što ste tiče ulaska u PDV i tih famoznih 300.000 kn.

Hoćete li plaćati PDV mjesečno ili tromjesečno ovisi o tome koliko zaradite, a granica je 800.000 kn. Tek nakon što u jednoj godini premašite 800.000 kn od sljedeće godine ste u mjesečnom sustavu.

Korisni linkovi:
Autorski honorar
Ugovor o djelu
Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza
Zakon o porezu na dodanu vrijednost
Članak je ocijenjen 21 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (21) Pročitano: 39013 puta
Berislav(10.4.2008. 10:58:45)SoftWave

Čekaj, je li riječ o 85.000 kn zarade (kako stalno pišeš) ili prihoda? Možda ja samo krivo tumačim te pojmove, ali meni pojam zarada jednako profit, dok je ukupni prihod nešto drugo.

gordan(10.4.2008. 13:28:49) novac

zaradu poistovjećujem s prihodom u ovom slučaju. imaš pravo to je malo zbunjujuće budem ispravio. hvala na komentaru.

Naime profit (dobit) nema nikakve veze s ulaskom u sustav jer bi onda teoretski mogao imati milijun kuna prihoda i 990 tis kn rashoda te dobit (profit) od samo 10.000 i nikada ne bi ušao u sustav.

22bytes(10.4.2008. 14:23:32)

Namjeravam uskoro početi raditi honorano poslove za jednu firmu preko ugovora o djelu (za početak iznosi od 2k kn mjesečno).

No to će mi biti prvi posao uopće, pa me zanima koje su moje obaveze što se tiće zakona i plaćanja poreza?
Jel mi treba radna knjizica? Sto sa mirovinskim i zdravstvenim, da li se firma brine da se uplaćuje ili moram ja?
Moram otvoriti i žiro račun? (zasad imam samo tekući)

Za 6 mjeseci gubim zdravstveno osiguranje ako se ne zaposlim. Da li mi ti honorarni poslovi preko ugovora o djelu mogu pomoći da ne ostanem bez zdravstvenog?

Vizija(15.4.2008. 9:19:14)

Berislav:
Čekaj, je li riječ o 85.000 kn zarade (kako stalno pišeš) ili prihoda? Možda ja samo krivo tumačim te pojmove, ali meni pojam zarada jednako profit, dok je ukupni prihod nešto drugo.

gordan:
Naime profit (dobit) nema nikakve veze s ulaskom u sustav jer bi onda teoretski mogao imati milijun kuna prihoda i 990 tis kn rashoda te dobit (profit) od samo 10.000 i nikada ne bi ušao u sustav.


Ja sam u pocetku mislila da se radi o dobiti (zaradi, profitu). Cinjenica da se cifra odnosi na prihod, znaci da mozes imati nikakvu zaradu (kao sto si napisao) ili cak biti u minusu a ulazis u sistem.
Pa tko onda uopce uspijeva ostati izvan sustava pdv-a, a da uspjesno posluje? Mislim, mi cemo ove godine bez problema (ustvari na zalost) ostati izvan sustava, ali kad bi sve funkcioniralo kako treba u biti se odmah ulazi u sistem. Jer uz jednu placu za sss, i sva obavezna davanja firma ima troskova 5500-6000kn (samo ono osnovno). .Znaci, ako firma zaradi bar toliko da bude na nuli i plati sve troskove mora zaraditi minimalno 72000kn. A ako tu dodamo kupovanje npr. nekih rezervnih dijelova ili ako ima vise od jednog zaposlenog troskovi su jos i veci. Znaci za cas se dolazi do tih 85000kn, cini mi se. Ili se varam?

gordan(15.4.2008. 15:58:33) novac

da. ako si poduzetnik (obrtnik ili tvrtka) vrlo brzo ćeš ući u PDV.

Dapače ja to i preporučam jer je PDV neutralan, a "problematičan" je samo ako su velika većina tvojih kupaca fizičke osobe (a ne druge tvrtke) kojima si onda skuplji za tih 22%.

Vizija(15.4.2008. 17:20:13)

Pa i je upravo tako. Musterije su fizicke osobe , jer radi se o servisu bojlera. :(
Ali sto je tu je, ako bude prihoda, to ce znaciti da ima posla.

andreacro(21.4.2008. 22:19:32)

a sta ako kao fizicka primim vise od 85.000 kuna godisnje u kamatama?

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja