Dobili smo dosta toga. Prvenstveno su znatno niži troškovi osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću – j.d.o.o. Sada možemo otvoriti svoju tvrtku i pokrenuti biznis za manje od 1000 kn! To je će mnogima olakšati ulazak u svijet poduzetništva, pogotovo onim „kukavicama“ koji se ne usude dati otkaz već žele zadržati siguran posao i otvoriti nešto „sa strane“. To je ujedno i najbolji i najsigurniji put koji svima preporučam ako razmišljaju o poduzetništvu. Zadržite postojeći posao i otvorite tvrtku. Uostalom zašto riskirati cca 25 tis kn kada možemo samo 900 kn?

Prednosti su:
- Možemo SVE raditi kao i sa „običnim“ d.o.o., nema nikakvih prepreka. Možemo poslovati s inozemstvom, može biti tvrtka BEZ zaposlenih, možemo biti u sustavu PDV-a, ali i ne moramo, nema ograničenja za koje se djelatnosti smijemo registrirati itd. itd. Ukratko: sve smijemo i možemo raditi kao da imamo društvo s ograničenom odgovornošću.

- Znatno niži troškovi osnivanja ALI i zatvaranja. Osnivanje košta oko 750-900 kn , a zatvaranje/likvidacija, pod uvjetom da nemamo dugova, košta 630 kn.


- Temeljni kapital može iznositi samo 10 kn umjesto minimalnih 20.000 kn kod d.o.o.-a

Ipak jednostavni d.o.o. ima i nekih mana:
- Mogu biti najviše tri vlasnika (osnivača). Ako vas četvoro želi otvoriti zajedničku tvrtku morate ići na d.o.o.

- Smije imati samo jednog direktora. Znači čak i kada su dva partnera zajedno osnovali j.d.o.o. samo jedan od njih smije biti direktor (odgovorna osoba)


- Mora zadržavati 25% dobiti (1/4u obavezne rezerve dok iznos tih rezervi ne dođe do 20.000 kn. U tom trenutku može se pretvoriti u d.o.o. i nakon pretvorbe više ne mora odvajati 25% dobiti u rezerve.

- Plaća članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori i turističku članarinu (i ostale namete) kao i d.o.o.

- Izgleda „siromašno“ – kada napišete na dokumentima da imate j.d.o.o. kao da ste na čelo zalijepili: nemam novaca. To ne mora nužno biti loše no nemojte se iznenaditi ako naletite na nekog tko bi mogao imati zadršku u poslovanju s vama.

- Pretvaranje u d.o.o. košta otprilike kao i otvaranje d.o.o.-a pa preporučam ako imate novaca da radije otvorite d.o.o. Također ako pretvaranje u d.o.o. radite tako da povećavate kapital iz onih rezervi (25% godišnje) morat ćete platiti i troškove revizije. Tome možete doskočiti tako da si isplatite dobit (onih 75% koje smijete isplatiti) i onda napravite povećanje temeljnog kapitala u novcu i tako izbjegnete troškove revizije ;)

ZAKLJUČAK: definitivno je više pozitivnih stvari nego negativnih i drago mi je da je ljudima olakšan ulazak u svijet poduzetništva. Jednostavni d.o.o. je idealan za one koji žele malo probati, a ne staviti na kocku svu ušteđevinu.

Korisni linkovi:
Kako otvoriti j.d.o.o.
Kako osnovati trgovačko društvo

Autor članka: Gordan Horbec

Članak je ocijenjen 2 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (1) Pročitano: 9841 puta
gordan(28.10.2016. 15:00:36) novac

Komentari članka

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja