Tek što sam napisao tekst o 2. stupu pojavila se vijest o njegovu navodnom ukidanju? Cijeli tekst pročitajte ovdje. Ukratko nudi se mogućnost da novac koji imate u 2. stupu prebacite u prvi i dobivate cijelu mirovinu od države. Na prvi pogled izgleda dobro jer kao što ste i sami mogli izračunati mirovina iz drugog stupa sama po sebi će biti prilično niska, a vlada nudi veću mirovinu.

No ako je povijest učiteljica života ono što smo do sada mogli naučiti je da državi jednostavno ne možete vjerovati. Osim toga ovo što sadašnja garnitura obeća za 10 godina neka druga vlast može ukinuti. Država može raditi što god želi. Pogledajte samo što se dogodilo sadašnjim umirovljenicima i koliko su izgubili, a 100% su ovisili o državi. Ja bih osobno ostao u 2. stupu bez obzira na sve. Još samo da povećaju stopu za drugi stup i smanje za prvi te da u oba uplaćujemo po 10% i sve bi bilo puno bolje.

Oni kojima se možda najviše isplati prebaciti u prvi (ako uopće prođe ovaj prijedlog) su oni koji su vrlo kratko vrijeme štedjeli u drugom stupu i ubrzo će ići u mirovinu. Naime sakupili su malo novaca i vrlo malo će dobivati iz drugog stupa, a izgubili su dodadak na mirovinu koji imaju oni koji su samo u prvom stupu.

Ukratko: možda je najbolje da zaboravite sve te stupove i sami se pobrinite za svoju mirovinu.
Članak je ocijenjen 8 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (2) Pročitano: 7488 puta
domicius(13.2.2009. 18:20:49)

Zadnja rečenica je prava i zato ocjena članaka: 5!

tara(13.2.2009. 21:23:46)

Da, zaboravila bi ja i na prvi i drugi stup da mi iz plače ne ide 20% u rupu bez dna zvanu proračun RH. Sad se face na Tv-u svađaju govoreći kako je to lova od radnih ljudi (oporba(, dok drugi kažu da to nije naša lova već da se ona samo nalazi na računu fonda(opozicija).
A, i nije nam standard baš bajan da možemo odvajati i za prvi i drugi stup, ulagati u dionice, investicijske(i oni su u crveno). A neki imaju i određene godine kad ne mogu krenuti ispočetka.
Uglavnom ne, nešto, nego skoro pa sve je trulo u državi Danskoj!borba

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja