Od početka sljedeće godine ponovo se mijenjaju uvjeti za mirovinu. Radit će se duže za manje novaca. Ništa novo rekao bih. To samo potvrđuje kako se NE možete pouzdati u državu da se brine za vašu mirovinu. Vi se morate pobrinuti za nju. Zakoni se mogu promijeniti bilo kada pa čak i godinu dana prije nego što steknete uvjete za mirovinu. Upravo zbog toga što nemate nikakvu kontrolu nad tim novcem i zakonima ne možete ozbiljno računati na taj novac.

Od vaše bruto plaće 15% se odvaja za takozvani prvi stup (novac koji ide državi za isplatu mirovina sadašnjim umirovljenicima) dok 5% idu u drugi stup na vaš osobni račun. Možete odabrati kojem društvu za upravljanje obveznim mirovinskim fondom ćete povjeriti brigu o tih 5%. Ukoliko ste dobro izabrali možete znatno povećati svoju mirovinu iz drugog stupa. Ako ništa drugo možete par puta godišnje provjeriti kakav rezultat ostvaruje fond koji ste odabrali i ukoliko niste zadovoljni svake tri godine možete ga besplatno zamijeniti i prebaciti novac u neki drugi.

Cijeli tekst na Glas Istre
Članak je ocijenjen 6 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (6) Pročitano: 12973 puta
Sunceko(24.4.2007. 11:06:59)

Ne treba sve gledati tako crno... Istina ne možemo računati na neku super mirovinu od države, ali isto tako MI se sami možemo pobrinuti da nam mirovina bude bolja, zadovoljavajuća ako ne i super. Naravno ako ste već blizu mirovine teško da sada nešto mnogo možete učiniti, to nije nešto što se može rješiti za godinu dvije. O tome treba voditi računa za cijelo vrijeme radnog vijeka. Pitate se kako? posaljite upit na email: virtualni_svijet@yahoo.com i reci cu vam kako. pozdrav.

mspajic(24.4.2007. 11:34:29)www.trzistakapitala.com

Davno su prosla vremena kada se moglo citav svoj radni vijek procerdaciti, zabusavati i vrlo malo doprinjeti kolektivu i onda na miru uzivati u mirovini. Mislim da vecina "nove" generacije, skolovana i odgajana u trzisnom kapitalizmu shvaca ovu realnost. Za mirnu starost se treba pobrinuti sam, odvajati, stedjeti, investirati. Linijom manjeg otpora ne postize se mirna i bezbrizna starost.

julijana(26.4.2007. 11:49:37)

Mislim da ćemo se mi sada mladi itekako morati "potrgati" u životu da nam mirovina bude ugodna.
Državo, baš ti hvala osmijeh

Sunceko(26.4.2007. 12:17:52)

Julijana - vise ne postoji socijalizam gdje sjedis na poslu pijes kavu i citas novine a placa sjeda bez obzira na ucinak,. Nemoj me krivo shvatiti ne smatram ni da je kapitalizam idealno rjesenje. A drzava, nije da je branim, ali na zalost koliko ima radno sposobnih a nezaposlenih ljudi. A onda koliko ima umirovljenika. Kada se zbroje svi doprinosi iz plaća i podijeli sa umirovljenicima za njihove penzije + razni dodaci za ove na burzi... i to je to, a stanovsnistvo nam postaje sve starije sto znaci - dulje zivimo , odnosno manje se rodi djece nego sto umre ljudi, a dugorocni rezultat je da postoji sansa da se pretvorimo u zemlju penzica. I tko ce onda raditi? Tko ce priskrbljivati novce za mirovinu? cista matematika.

Al inace ko sto sam vec navela postoje danas nacini kako da si povecas mirovinu. Odnosno, da ako ti izracunaju mirovinu da ce ti biti 2000 kn, da ako si na vrijeme vodila racuna o tome, da recimo uz to dobivas jos ekstra 2000 kn, 3000 kn ovisno o tome koliko zelis odnosno ovisno o tome koji si financijski proizvod odabrala, kada i po koliko. danas MI , zahvaljujuci relativnop razvijenom financijskom trzistu u HR mozemo voditi brigu o iznosu danas-sutra nase mirovine. samo treba poceti to ciniti SADA , a ne ono idem sutra u mirovinu sto da ucinim.

nikolina(20.10.2009. 7:58:27)www.honorarniposao.eu

Prestar sam za to!?

Mnogi koriste godine kao izliku za ostvarivanje snova, uvjeravajući sebe kako su propustili vlak, te kako je sada kasno zbog godina i odluka koje su donijeli ranije.
Zapravo, vrlo malo stvari ima dobnu granicu, pa ako prestanete brinuti o tome koliko ste vremena protratili, imat ćete više vremena za ostvarenje onoga što želite.
Nikad niste prestari da promijenite posao, ali umjesto da odgađate odluku u strahu da ćete zažaliti, počnite raditi prema ostvarenju cilja u manjim koracima.
Mali koraci, volja za promjenom i sve je moguće!!!! Ako ste spremni na promjenu i nezadovoljni sadašnjim stanjem dobro došli ste u moj tim!

tara(21.10.2009. 0:41:48)

Kakav tim!? pitanje ne kužim

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja