Affiliate programi vam omogućavaju da možete zarađivati putem interneta čak i ako nemate svoj proizvod ili jako posjećene stanice. Kako onda zarađujete? Vrlo jednostavno. Vi ste samo posrednik koji na svoje stranice stavlja link na tuđe proizvode ili usluge. Kada posjetitelj klikne na vaš link i kupi nešto sa tih web stranica vi dobivate proviziju. Specijalan software prati klikove i točno zna tko je došao sa vaše web stranice i nešto kupio. Za svaku kupnju dobivate proviziju. Skoro sve kompanije koje posluju on-line imaju i svoje affiliate programe. To znači da se sa par klika mišem vi možete prijaviti i postati njihov posrednik te putim svojih web stranica ili bloga pa čak i putem e-maila prodavati njihove proizvode i zarađivati. Možete si složiti pravi mali (ili veliki) web dućan, a da nemate apsolutno nikakvog posla i gnjavaže oko nabave robe, skladišta, pakiranja, slanja, autorizacije kartica, izdavanja računa, naplate itd. itd. Sve je automatizirano, a vaš posao se sastoji samo od toga da lijepo uredite svoj “dućan” i što više i kvalitetnije ga reklamirate. Provizije vam se od domaćih trgovaca koji imaju affiliate program isplaćuju putem ugovora o djelu na vaš žiro račun. Vi dobivate neto iznos, a obveza isplatitelja je da uplati sve poreze i doprinose.

U slučaju da želite prodavati strane proizvode npr, knjige, CD-e, DVD-e, računalne igrice i ostale proizvode s Amazon.com-a ili sličnih stranih trgovaca, novac ćete dobiti čekom kojeg možete unovčiti u banci samo u tom slučaju morate sami sebi zaračunati i uplatiti poreze i doprinose.

Odlična stvar za one koji žele puno zarađivati i koji dobro znaju engleski je što se možete prijaviti na servis Commision Junction (www.cj.com) koji okuplja na stotine različitih tvrtki koje imaju affiliate program. To znači da se ne morate registrirati kao affiliate kod svake tvrtke čije proizvode želite prodavati već za sve njih koristite podatke od Commision Junctiona. Praktički koji god proizvod da vam padne na pamet vjerojatno ga neka tvrtka već prodaje putem interneta i ima svoj affiliate program u kojeg se možete uključiti. Važno je samo da provjerite da šalju čekove u Hrvatsku. Možete pronaći programe koji vam nude proviziju i do 30% cijene proizvoda kojeg prodaju.

Da biste zaista uspjeli nešto i zaraditi morate imati zanimljive stranice ili na neku drugi način privući kvalitetne posjetitelje. Preporučam da startate sa stranicama na engleskom jeziku jer imate daleko veće šanse za uspjeh. Osim više potencijalnih kupaca stranci su i skloniji kupnji preko interneta. Od domaćih affiliate programa izdvojio bih nekoliko:

1. Generalturist

2. Croata - kravata

3. Adriatica.net
4. Verlag Dashofer - oni su zanimljivi jer za razliku od prodaje proizvoda ovdje dobivate zaradu ako se netko prijavi na besplatni newsletter putem vašeg linka. Ima dosta i takvih stranih programa koji ne uvjetuju kupnju već proviziju dobivate ukoliko se osoba učlani, ostavi svoje podatke, pretplati se na neke besplatne usluge i sl.

Moram spomenuti da ima i affiliate programa koji vam omogućavaju da učlanjujete ljude ispod sebe takozvane “subaffiliate” i da dobivate proviziju od svega što oni prodaju. Dobri stari multi level marketing. Možete napraviti mrežu prodavača ispod sebe s ljudima iz cijelog svijeta i zarađivati provizije od svega što oni podaju.

Za početak ne očekujte neke velike zarade, ali s vremenom možete dostići i do nekoliko tisuća kuna mjesečno, a oni najuspješniji i do nekoliko tisuća dolara. Početak je vrlo lagan i praktički besplatan. Umjesto surfanja po internetu možete otvoriti svoje web stranice ili blog i početi pisati o temama koje vas zanimaju i usput negdje u tekstu ubaciti link na određeni proizvod. Moja iskustva pokazuju da se tako najbolje uspije prodati. Izdvojene reklame za proizvod su preočite i posjetitelji ih u pravili izbjegavaju i ne klikću na njih. Ali ako napišete zanimljiv tekst i ako dodate link negdje unutar teksta i ubacite svoju osobnu preporuku budući ste već koristili proizvod imate puno veće šanse za uspjeh.
Ne zaboravite - vi ne morate nagovarati ljude da kupe taj proizvod. Vi ih samo informirate o proizvodu i upućujete na pravog prodavača. Hoće li oni kupiti ili ne to ovisi o mnogo faktora koje nažalost ne mogu sve objasniti u jednom kratkom tekstu. Važno je da ne odustajete i da nađete neku svoju specifičnu rupu na tržištu gdje nema prevelike konkurencije. Ukoliko volite horor filmove možete posvetiti svoje stranice samo recenziji horor filmova i onda u svakom tekstu ubacite i link na Amazon.com gdje se može kupiti originalan DVD. Ista priča je i sa kompjuterskim igricama i ostalim proizvodima. Amazon.com je otišao i korak dalje te vam nudi besplatnu mogućnost stvaranja svog vlastitog virtualnog dućana za koji sami izabirete koje proizvode želite prodavati. Zašto si ne bi složili svoju virtualnu knjižaru u kojoj bi bile samo knjige koje su vama najzanimljivije?
Mogućnosti affiliate programa su neograničene i mislim da su ti programi odlični za zaradu putem interneta, Učlanjenja su besplatna i ako nikad ništa ne prodate – nikome ništa. Pokušali ste, nije išlo i to je to. No s druge strane kada vam stigne prvi ček ili dobijete prvu isplatu nitko sretniji od vas.
Članak je ocijenjen 86 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (36) Pročitano: 42428 puta
dlibric(11.5.2007. 15:48:46)freebynature.blog.hr

Pozdravljam svaku interesantnu priliku za zaradu novca i toplo se nadam da se neće izjaloviti kao sa AdSense.
No to je i prilika za ljude da uče kako odabrati koga staviti za link. Uložiti 0 KN a zaraditi , ništa jeftinije nećete naći. Ne zaradite li ništa zar ćete plakati, uzmete drugi baner i eto nove prilike. A kad kapne koja kunica ili ojro osmijeh nikad ljepši neće biti.... Pozdrav vreća s lovom molim

Ejko(12.5.2007. 12:15:39)

Super su ove stranice.
Molim te samo nastavi s aktualnim temama. Od burze, nekretnina, poduzetnistva, mogucnosti zarade preko Interneta i naravno novcu opcenito.

Napravim li web stranice, i recimo imam nekoliko podstranica, mogu li postaviti vise affiliate programa i dodati jos Adsense od vise davatelja takvih usluga na svoje stranice i (pod)stranice?

Kako se mogu zastititi od zlonamjernika koji bi ucestalo klikali po jednoj reklami i tako izazvali sumnju da zloupotrebljavam npr Adsense?

Isplati li se platiti banner kao reklama na nekim od prvih 50 web stranica po posjecenosti?
Kako se krecu cijene za takav oblik reklamiranja?

Evo, ovakve stvari mene trenutno zanimaju, a vjerujem i druge koji sad vise razmisljaju o tom obliku zarade nakon tvojih tekstova.

nblazic5(12.5.2007. 16:11:39)

Bi li mogao napisati malo više o tome kako se to pokreće, kako to funkcionira i sve što bi neki početnik kojega bi takav način zarade zanimao trebao znati?
Hvala u ime sviju koje to interesira.

gordan(13.5.2007. 23:09:14) novac

samo se prijavite za affiliate program koji vas zanima, ostavite sovje podatke i onda generirate linkove koje stavljate na svoje web stranice. Znači nakon registracije imate te opcije i važno je da točno copy-pejstate link. Kada netko od posjetitelja klikne na link i nešto kupi (ili se učlani ili što već treba) vi dobivate novac. Novac se skuplja do određenog iznosa npr. 100$ i onda vam šalju ček na adresu koje ste naveli i va ga unovčavate u banci.

Sunceko(18.5.2007. 15:53:31)

Jel netko cuo za G-program? http://www.g-program.com/index.html

Moze li mi netko vise reci o tome? Otvorila sam i podforum na tu temu. Hvala

dolar(18.5.2007. 17:34:11)

Svi ti programi za zaradu to je samo reklamiranje. Prije kojih 5-6 godina još dok nije bilo DSL veze,dok je samo bio dial-up,isto sam čitao o toj velikoj zaradi preko interneta,imao i svoju stranicu,i primao i slao mejlove i za svaki mejl po 10 centi,i kliktao na banere svaki klik oko 10 centi,nekoliko mjeseci,pa za svaku posjećenu starnicu isto po neznam koliko centi,pogotovo po noći kada je impuls bio jeftiniji,bio sam u dosta tih "programčića", bio registriran i u spediji,i u adsensu,i neznam ni sam gdje,ali imao sam sve na više papira napisano,da ne zaboravim lozinke i stranice na kojima se to nalazi,jer ni sam nisam znao gdje nisam bio, ,ali na kraju nekoliko kliktajućih mjeseci (mislim 4-5 mjeseci redovnog kliktanja) nisam dobio niti jedni lipu,a kamoli kakva bogatstva što se navode po nekim stranicama.
Nisam ni tada vjerovao da se može tako jednostavno samo sa kliktanjem i sa čitanjem tuđih stranica zaraditi i kliktanjem po banerima,ali opet ono u sebi sam mislio "pa klikće jako puno njih pa idem i ja" :cekic: ,iako nisam vjerovao,ali opet mislio "pa možda i dobijem koju kunu" ... Ali u konačnici kažem NEMA ZARADE BEZ ULAGANJA.... Kada uložiš u nešto čak i jednu kunu,možeš očekivati da dobiješ drugu,ali bez uloga,nema ništa....
Ovo je moje iskustvo,i moje razmišljanje,i toga se ne treba nitko držati... jer tko zna... možda se i tko obogati,a tko uspije,svaka mu čast.mudri

gordan(18.5.2007. 18:15:02) novac

jedina zarada je ako imaš JAKO puno posjetitelja i gore AdSense ili ako si član nekog dobrog affiliate programa. Obavezno site na engleskom.

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja