Troškovi života su sve veći, a primanja vam ne rastu? Imate neki hobi koje biste voljeli koristiti kao izvor dodatne zarade? Želite to napraviti legalno? Prema Zakonu o obrtu ponovo se mogu obavljati poslovi kućne djelatnosti i sporednih zanimanja. Kućna radinost se odnosi na proizvode koji se proizvode dok sporedno zanimanje znači obavljanje usluga, a ne proizvodnju.

Tko može obavljati poslove kućne radinosti i sporednog zanimanja i kako?
Kućna radinost i sporedno zanimanje zapravo spadaju u obrtničku djelatnost, a mogu je obavljati sve fizičke osobe koje nisu obveznici PDV-a. Ako kojim slučajem zaradite više od 85.000 kn godišnje i uđete u sustav PDV-a, trebate otvoriti samostalnu djelatnost.
Djelatnost se obavlja osobnim radom. Što to znači? Znači da ne možete imati zaposlenike, već morate sami obavljati djelatnost. Izuzetak su članovi obitelji vam mogu pomoći u obavljanju djelatnosti. Ove djelatnosti možete obavljati „sa strane“ tj. čak i ako ste već zaposleni.

Koje djelatnosti možete obavljati?
Navodimo par najzanimljivijih, a cijeli popis možete pogledati na stranicama Narodnih novina.

Kućna radinost:
- Proizvodi od pluta, slame i drugih pletarskih materijala
- Košarački i pletarski proizvodi
- Usluge dovršavanja čaša za piće i drugih proizvoda od stakla
- Figurice i drugi ukrasni keramički predmeti
- Izrada predmeta za uspomenu i suvenira
- Izrada igrački, kišobrana i suncobrana, štapova za šetnju, bičeva ;)

Sporedna zanimanja:
- Razne usluge popravka
- Skupljanje puževa, ljekovitih biljaka
- Usluge kovanja metala
- Usluge pakiranja
- Usluge skrbi za kućne ljubimce
- Usluge pranja i glačanja odjeće, čišćenje

Što trebate napraviti kako bi pokrenuli kućnu djelatnost ili sporedno zanimanje?
Trebate ispuniti Prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje sporednog zanimanja i obavljanje domaće radinosti i predati ju uredu državne uprave u županiji. U prijavi trebate navesti proizvode koje ćete proizvoditi ili usluge koje ćete obavljati. Ako ćete djelatnost obavljati na području Zagreba, tada trebate otići u Ured grada Zagreba u Zapoljskoj 1 na Pešćenici (spada cijeli Zagreb osim Sesveta i Susedgrada), oni izdaju Zahtjev za otvaranje djelatnosti koji treba popuniti i predati njima.

Kako se vrši naplata?
Za svaku isporuku potrebno je izdati račun koji mora sadržavati sljedeće podatke:
naziv radnje, podaci o vlasniku, broj računa, nadnevak izdavanja računa, naziv robe ili usluge, jedinična cijena i ukupna svota računa.
U nastavku slijede odgovori na neka važna pitanja u vezi obavljanja kućne radinosti i sporednih zanimanja.

Ima li kakvih ograničenja?
Kao i uvijek. Ako zaradite više od 10 prosječnih mjesečnih bruto plaća, morate prestati obavljati djelatnost 01.siječnja iduće godine i do 15.siječnja podnijeti Zahtjev za prestanak obavljanja djelatnosti. To ne znači da možete u prvoj godini zaraditi milijun, već si povećavate mogućnost da dobijete kaznu jer će porezna uprava u svakom slučaju reagirati.
Prosječna bruto plaća je u 2010.godini bila 7.763 kn. Dakle, ako zaradite više od 77.630 kn u 2011.godini morate prestati obavljati tu djelatnost kao kućnu ili sporednu.

Što je s porezom?
Porez se može obračunavati paušalno ili se porez na dohodak utvrđuje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. Sami birate način oporezivanja ovisno o planiranoj količini proizvodnje odnosno količini usluga, ali da biste mogli porez obračunavati paušalno, morate zadovoljavati sljedeće uvjete:
1. niste obveznik PDV-a prema Zakonu o PDV-u
2. samostalnu djelatnost ne obavljate u supoduzetništvu (supoduzetništvo znači da jedna samostalna djelatnost ima 2 ili više vlasnika koji ostvaruju dohodak od te djelatnosti)
3. nemate izdvojene poslovne jedinice ni proizvodne pogone
4. ne obavljate djelatnost trgovine i ugostiteljstva

• Kod paušalnog oporezivanja, porezna osnovica je fiksna, iznosi 12.750 kn, a porezna stopa 12% što iznosi 1.530 kn godišnje + prirez ako postoji. Porez se plaća tromjesečno prije kraja svakog kvartala na račun grada/općine prema prebivalištu poreznog obveznika. Za Zagreb bi to bio račun 1001005-1713312009. Model plaćanja je 68, a poziv na broj 1449-OIB. U ovom slučaju trebate voditi samo knjigu prometa (obrazac KPR). U knjigu prometa se upisuju naplaćene svote.
• Kod oporezivanja na temelju podataka iz poslovnih knjiga porez se plaća na razliku između primitaka i izdataka te predaje Poreznoj upravi poreznu prijavu na obrascu DOH. Znači vodite poslovne knjige na način na koji to rade i obrtnici. Knjige koje se moraju voditi su: Knjiga primitaka i izdataka, popis dugotrajne imovine, evidencija o tražbinama i obvezama kao i knjiga prometa.

Da li je potrebno obračunavati doprinose?
Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno se obračunavaju osim ako ste umirovljenik. Rješenje o doprinosima dostavlja porezna uprava na kraju svakog tromjesečja.
Ako vam je ovo jedini izvor prihoda, plaća se mirovinsko osiguranje 612,56 kn, zdravstveno osiguranje 459,42 kn i zaštita zdravlja na radu 15,31 kn što ukupno iznosi 1.087,29 kn. Osnovica za izračun doprinosa je 3.062,80 kn (prosječna bruto plaća od 7.657 kn pomnožena s koeficijentom 0,40).
Ako ste već zaposleni i osigurani ste po toj osnovi, onda je osnovica za obračun doprinosa 12.750 kn te se na nju plaća mirovinsko osiguranje u iznosu od 2.550 kn te zdravstveno osiguranje u iznosu od 1.912,50 kn dok se zaštita zdravlja na radu ne plaća.
Članak je ocijenjen 58 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (17) Pročitano: 126152 puta
dugi39(22.7.2011. 23:52:40)Besplatni filmovi za gledanje

Dali bi mogao umirovljenik pokrenuti neku kucnu radinost kada udemo u evropsku sa time da se nesto i zaradi nekih 1000kn mjesecno mudri

Tiana(23.8.2011. 16:37:17)

Dapače, kao umirovljenik ne morate plaćati doprinose već samo porez osmijeh

sandy35(27.8.2011. 16:27:41)

Sporedna zanimanja
Imam pitanje za nekoga tko zna

Moja poznanica jako lijepo oslikava tenisice i majice (općenito obuću i odjeću)
ali ovo sa tenisicama joj baš dobro ide i ima talenta, ljudi donesu svoje tenisice i
ona po želji oslikava razne likove.
Nešto kao i ovo :

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=134710

Moje pitanje glasi:

Dali se taj hobi može legalizirati, tako da se registrira sporedno zanimanje
po kvalifikaciji:


52.71.1 usluge popravaka obuće i drugih kožnih predmeta
52.74.1 usluge popravaka predmeta za osobnu upotrebu i kućanstvo (popravak bicikala, krpanje i prepravljanje odjeće, podešavanje klavira, popravak tekstilnih proizvoda za kućanstvo)

Hvala na odgovorima pusa

krolo(27.8.2011. 20:07:00)

Bok sandy35

što se tiče legalizacije nebih želio govoriti jer nisam informiran, ali me zanima odakle si, možda bismo mogli surađivati.

Pozdrav!

kiki93(5.9.2011. 13:52:24)

Pozdrav svima ! vec duze vrijeme pratim ovaj portal i odlučio sam se registrirat. Pošto se ne razumijem u ovo baš najbolje postavit cu neka pitanja. Da li postoji neki popis (konkretni) djelatnosti koje se mogu obavljati na ovaj način ? Ako da, gdje da ih potražim ? Dal je netko pokrenuo, od vas, ovakav "među" posao ? Početni troškovi ?

Trenutno sam zaposlen. Neželim govorit u tuđe ime ali ja osobno nisam zadovoljan. Potrebno mi je više novaca a htio bi to na legalan način ostvariti. Ovaj način mi se čini zgodan. Konkretno mislio sam krenut sa čišćenjem stubišta, stambenih prostora...itd.

Ne razumijem ako sam zaposlen "osnovica obračuna doprinosa 12.750 kn + mirovinsko 2550 + zdrastveno 1912.50 kn ? Uopče to ne kužim. Molim da mi neko pojasni. Imajte razumjevanja, nisam se susretao dosad s ovime.Došlo je vrijeme i za to. Hvala unaprjed svima !

gordan(9.9.2011. 14:18:55) novac

kiki93, ma ta "osnovica" je samo broj koji se koristi za izračunavanje koliko trebaš čega platiti.

Konkretno na tu osnovicu od 12.750 kn se računa 20% (15% 1 stuo, 5% drugi stup) obaveznog mirovinskog osiguranja i 15% zdravstvenog osiguranja. Dakle 20% od 12.750 je 2.550 kn i 15% od 12.750 je 1912.50 kn.

To su namjerno tako zakomplicirali jer onda kada se promijeni osnovica automatski se promjeni sve drugo što se računa pomoću nje.

gordan(9.9.2011. 14:20:36) novac

popis djelatnosti je u tekstu
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_01_7_129.html

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja