Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Knjiga koja će revolucionirati pristup poslu

Sredinom 90-ih godina, Daniel Goleman, u svojoj je uspješnici „Emocionalna inteligencija“ uveo koncept „emocionalne inteligencije“ ističući važnost sposobnosti kao što su samosvijest, samokontrola, motivacija, empatija, društvene vještine u svakodnevnom životu svakog čovjeka.

Nezadovoljan odnosima u vlastitoj radnoj sredini, ovaj je koncept proširio i razradio istražujući njegovu važnost u radnom okruženju.

Golemanova druga knjiga Emocionalna inteligencija u poslu govori nam da uspješne poslovne vođe i karizmatične pojedince ne određuje njihov kvocijent inteligencije (IQ) pa niti njihova vještina u poslu koji obavljaju, već njihova „emocionalna inteligencija“: sklop sposobnosti koji određuje kako se ljudi nose sa svojim osjećajima, kako surađuju jedni s drugima i kako komuniciraju.

Analizama koje je proveo velik niz stručnjaka u 500 tvrtki, državnih ustanova i neprofitnih organizacija dokazano je da je emocionalna inteligencija mjerilo uspješnosti i izvrsnosti u gotovo svakom poslu.

Ova knjiga objašnjava što je emocionalna inteligencija i zašto je, za uspjeh u poslu, važnija od kvocijenta inteligencije ili stručnosti.

U njoj je detaljno opisano 12 osobnih vještina temeljenih na samokontroli (primjerice točna procjena samog sebe, samokontrola, inicijativa i optimizam) te 13 ključnih vještina u odnosu s ljudima (primjerice okrenutost prema usluzi, razvoj drugih, upravljanje sukobima i izgrađivanje dobrih odnosa). Goleman navodi mnogo primjera i anegdota, od tvrtke Fortune 500 do neprofitne predškolske ustanove, koji pokazuju kako navedene vještine vode do uspjeha ili ga osujećuju.

Daniel Goleman svjetski je priznati psiholog koji često drži predavanja pred profesionalnim skupinama, poslovnom publikom i na fakultetima. Radeći kao znanstveni novinar, Goleman je niz godina pisao o mozgu i biheviorističkim znanostima za list The New York Times. Emocionalna inteligencija, Golemanova knjiga objavljena 1995. godine, 18 mjeseci je provela na ljestvici uspješnica New York Timesa. Tiskano je više od 5 milijuna primjeraka knjige u svijetu, a prevedena je na trideset jezika i u mnogim je zemljama bila uspješnica.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoje pisanje, uključujući nagradu za postignuća u karijeri za novinarstvo, koju je primio od Američke udruge psihologa te je u znak priznanja za populariziranje i edukaciju javnosti o biheviorističkoj znanosti, izabran za člana Američkog društva za promicanje znanosti.

Emocionalna inteligencija na poslu

Facebook Komentari