Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Proljeće je, a vi nemate ništa za obući! Vidjeli ste nove cipele i …jednostavno niste mogli odoljeti. Mladi ste i zaslužujete lijepo izgledati, tješite sebe, ali nakon što ste došli kući i pokušali cipele složiti u ormar (neuspješno) i uz to u ormar s odjećom ugurati nove hlače, majicu i predivni proljetni sako, shvatili ste. Nema mjesta. Preplavljuje vas osjećaj grižnje savjesti, a i gorki okus u ustima. Pa čime ćete platiti sve to kada vam dođe mjesečni račun od kartice? Već ste preko glave u dugovima.
Kada se nađete u situaciji da trošite daleko iznad svojih mogućnosti i jednostavno ne znate kako se izvući iz novčanih teškoća, vrijeme je da se zaustavite i napravite kratku analizu. Gdje ste (s visinom duga) i kako s time (vraćanjem duga, ali i pretjeranim trošenjem) izaći na kraj?Najbolji način da uvedete reda nad načinom na koji trošite novac (i iznosima) je da uvedete samodisciplinu u navike trošenja. Ukoliko procijenite da je i ta mjera potrebna – prerežite karticu i time presjecite žilu kucavicu koja vam omogućuje trošenje (onoga čega nemate) u budućnosti.Vaša odluka da ne želite tonuti dalje u dugove, bit će početak rješenja – vraćanja u pozitivni saldo na bankovnom računu. No, to nije jedino što trebate učiniti. Bit će (vjerojatno) potrebno krenuti u promjenu stila života koji je posljedica nerealnog procjenjivanja ili možda i nečeg težeg – nedostatka samopouzdanja koji je u korijenu vašeg nezadovoljstva.

Svaki puta kada poželite nešto kupiti razmislite: koliko će vam ta kupnja pomoći u izgradnji onog što vam zapravo nedostaje – samopoštovanja. Naime, najčešći razlog za pretjeranu potrošnju često je osjećaj manje vrijednosti (ako se uspoređujete sa prijateljicom koja „ima sve“) ili neispunjenosti u nekom od područja vašeg života („i tako i tako nemam nikakvo zadovoljstvo u životu“).

Potrebno je, dakle, uočiti što je to što za vas predstavlja izvor trenutnog zadovoljavanja potreba, koji vas u konačnici gura dublje u ponor nezadovoljstva na dugu stazu. Jednom kada uočite svoje navike, potrebno ih je zamijeniti novim načinom na koji donosite odluku o kupnji, sagledavajući odnos koristi i cijene koju to zadovoljstvo ima.
Kad je riječ o pretjeranoj potrošnji na karticu, stvar je jednostavna: najbolji način da se riješite problema pretjerane potrošnje na karticu je da je jednostavno prestanete koristiti. Učinite i sljedeće:

Počnite (samo)analizu čišćenjem svog ormara: ima li tu stvari koje (skoro) niti jednom niste obukli? Odvojite stvari koje više ne želite nositi i poklonite ih nekoj karitativnoj udruzi. Na taj način ćete osvijestiti svoju stvarnu situaciju: ne radi se o tome da nemate što za obući! Donesite odluku da ove sezone nećete kupiti niti jednu novu stvar! Pretjerano trošenje je loša navika i trebat će vam dosta samokontrole da od te navike odustanete. Dajte si vremena i korak po korak osvajajte novi teren.
Sljedeće što trebate napraviti jest da odmah počnete s planom programa štednje. Koliko točno dugujete, koliko novaca zarađujete i koliko trebate vremena da vratite dug? Ima li načina da nekim dodatnim poslom zaradite još novaca? Sjetite se da je najveći problem kod duga, zapravo zatezna kamata koja bi vas uskoro mogla koštati i više nego što znate brojati. Koji cilj želite postići nakon toga – štedeći za nešto što je vrijednijeg karaktera i s čime ćete osjetiti da ste uspjeli pobijediti svoju lošu naviku. Upitajte sebe – „što želim postići?“.
Mogu vam pomoći i sljedeći savjeti kako “pretjerano trošenje” staviti pod kontrolu:

  • Uvedite samodisciplinu u svoj život.
  • Prepoznajte što vas tjera na trošenje i zatim samodisciplinirano izbjegavajte takve situacije ili raspoloženja. Ograničite i odlaske na mjesta koja vas “inspiriraju na kupnju” (shopping centre, supermarkete, centar grada sa blještavim izlozima…)
  • Kontrolirajte kako trošite novac.
  • Ne dopustite da novac kontrolira vas, dovodeći vas u trenutnu ekstazu, nakon koje slijedi grižnja savjesti. Odredite si tjedni limit i plan trošenja koji prvo pokriva iznose za “život”. Uočite i načine na koji možete postići određene uštede (manji izdaci za neophodne stvari). Vodite evidenciju i držite se određenog proračuna (budžeta). U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati neplanirane kupnje koje nisu predviđene – budžetom. U slučaju visokog duga koji je već nastao – strogo je zabranjeno trošiti novac koji nemate.
  • Kupujte samo po unaprijed napravljenom popisu ili odluci.
  • Svaku stvar koju trebate, prije kupnje stavite na listu, uključite u budžet i još jednom razmislite je li vam stvarno potrebna (odnosno što ćete zapravo kupnjom dobiti). Dobar je savjet da pustite odluku da “odleži nekoliko dana”, te ukoliko i nakon 7 dana jednako vjerujete da vam je “to nešto” toliko potrebno – kupite.)
  • Obavežite se na odgovornost za trošenje novaca nekoj osobi u koju imate povjerenja i koju poštujete. Nevjerojatno je koliko se lakše pridržavamo svojih odluka ukoliko smo se obvezali nekom (osim samima sebi) sa ćemo nešto učiniti. Life Coach kojeg ste spremni platiti kako bi vam pomogao je dobar izbor.
Autorica teksta Tatjana Divjak (www.tatjanadivjak.hr) kolumnistica je tjednika Lider

Facebook Komentari