Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Kamata je fenomenalna stvar, a zahvaljujući složenom ukamaćivanju skoro svatko može dostići bogatstvo čak i ako nema puno novaca na raspolaganju. O čemu se zapravo radi. Kamata je prilično jednostavna stvar. Na primjer uzmemo novac u banku i oročimo ga uz kamatu od 5% godišnje. To znači da će nam banka platiti 5% od uloženog iznosa zato što smo kod nje držali novac. Stavimo li 1.000 kn u banku i držimo ih godinu dana uz kamatu od 5% za godinu dana ćemo zaraditi 50 kn (1000 x 0,05).

50 kuna možda i nije velika zarada za godinu dana, ali što ako umjesto 1.000 kn uplaćujemo svaki mjesec 100 ili 200 kn i tako desetak godina? Što ako umjesto kamate od 5% možemo svoj novac uložiti negdje gdje ćemo dobiti 9% ili više? Odgovore na ta pitanja možete dobiti koristeći kalkulator na dnu teksta. Samo trebate odlučiti što želite izračunati. Zanima li vas koliko ćete novaca imati nakon 20 godina, koliko mjesečno treba uplaćivati da biste dostigli zadani iznos ili nakon koliko godina ćete dostići zadani iznos. Sve to možete izračunati jednim klikom.

Što je tu tako posebno s tom kamatom na kamatu?
Posebnost je upravo u tome što nakon što smo zaradili prvih 50 kn sljedeće godine dobit ćemo kamatu i na tih 50 kn. Znači imamo 1050 kn * 5% kamate u drugoj godini ćemo zaraditi 52,50 kn (1050 * 0,05). Čak 2,5 kn više nego u prvoj godini. Na taj način naših 1000 kn koje smo uložili s vremenom bi narasle na jako velike iznose. Naravno uz tako mali iznos i kamatu trebali bismo čekati prilično dugo. Međutim ulažemo li malo veće iznose i uspijemo li ostvariti veću zaradu od 5% možemo otići u mirovinu kao milijunaši.

Ono što je mene najviše oduševilo kod kamate na kamatu je to što ako počnete dovoljno rano investirati i onda prestanete uplaćivati taj uplaćeni novac može toliko narasti da vas netko drugi tko je počeo investirati kasnije i ulaže cijeli svoj život svaki mjesec isto toliko koliko ste i vi ulagali jednostavno ne može stići i vi ćete uvijek imati više novaca od njega. Kako je to moguće? Odgovor je vrijeme. Vaš novac će duže vremena raditi za vas jer ste ranije počeli. U redu, ali što je sa činjenicom da je ovaj drugi i dalje uplaćivao svaki mjesec te je ukupno uplatio nekoliko puta više novaca? Stvar je u tome što nakon nekog vremena zahvaljujući složenom ukamaćivanju iznos koji vi mjesečno uplaćujete postane beznačajan. Zamislite si to kao grudu snijega koja se kotrlja niz padinu i stalno se povećava svakim svojim okretajem. Kada postane jako velika naša dodatna gruda snijega (mjesečna ili godišnja uplata) je praktički beznačajna u odnosu na povećanje koje se dogodi njezinim jednim jedinim okretajem.

Investicijski fonodvi
Ovaj kalkulator možete koristiti i za izračun potencijalne zarade u investicijskim fondovima. Ulažete li svaki mjesec isti iznos ili ste odjednom uložili veći iznos novaca u fond možete približno izračunati koliko ćete novaca imati nakon nekoliko godina. Sve što trebate pogledati je koliki je prosječni godišnji prinos određenog (PGP) fonda i njega upisatu u kalkulator. Taj podatak je vidljiv u zadnjoj koloni na www.hrportfolio.com za sve fondove.Svjetski prosjeci zarade u investicijskim fondovima kreću se oko 10%-ak posto za dioničke fondove. Kada bi mi netko garantirao godišnju zaradu od “samo” 10% odmah bih uložio apsolutno sve to imam i još bih se i zadužio koliko god mogu. Oni iskusniji znaju koliko je teško na dugi rok svake godine ostvariti toliku zaradu. Trenutno stanje u Hrvatskoj (lipanj 2007) je nevjerojatno i zvuči kao priča iz bajke. Imamo fondove koji zarađuju od 20% pa čak do 80% godišnje. Naravno da tako velike zarade ne mogu dugo trajati, ali dok traju…
Facebook Komentari