Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Kako kupiti dionice Googla, Microsofta, Applea? Ukoliko niste zadovoljni izborom na domaćem tržištu ništa vas ne sprečava da investirate na stranom tržištu. Na primjer na NASDAQ-u ili New York Stock Exchange-u. Sve to možete raditi iz udobnosti vašeg doma putem interneta.

Niti jedan zakon (devizni zakon) više ne zabranjuje fizičkim osobama da sami direktno kupuju dionice. Znači nije potrebno ići preko domaćih brokera niti tražiti bilo kakve dozvole, suglasnosti i sl.

Sve što trebate učiniti je otvoriti račun kod nekog brokera (prvi mi je na pameti Ameritrade iako vjerojatno ima i boljih i povoljnijih), zatim otići u banku i prebaciti novce na račun brokera (ispunite nalog 14 u bilo kojoj banci). Zapamtite iznos novaca koji možete prebaciti NIJE ograničen, ali ako uplaćujete više od 105.000 kn tražit će vas još par podataka:)

Nakon što ste prebacili novac na račun od brokera, možete krenuti u investiranje. Jedino što ste sada dužni je za prve dionice koje ste kupili ispuniti obrazac IU-IP i predati ga u HNB. Međutim što ako ih drugi dan prodate i kupite neke druge dionice? Što ako ste daytrader koji dnevno kupi i proda 50 dionica? Poluprovjerene informacije (telefonski) su da te naknadne transakcije ne prijavljujete i zaista ne znam kako biste to prijavljivali. Više bi bili u HNB-u nego trgovali dionicama.

Na kraju svake godine odnosno do 28.02. sljedeće godine morate prijaviti i godišnja inozemna ulaganja na obrascu IU-GP

Neka vas ovi obrasce ne plaše. Jedan koristite kada prvi put radite ulaganje, a drugi samo jednom godišnje. U HNB-u su dosta ljubazni i ako trebate pomoć slobodno ih nazovite. Ispunjavate samo drugi dio obrasca jer se isti obrazac koristi i kada stranac ulaže u Hrvatsku.

Budući NE otvarate devizni račun u inozemstvu već novac direktno uplaćujete stranom brokeru putem domaće banke ne trebate tražiti odobrenje HNB-a za njegovo otvaranje niti prijavljujete transakcije po tom računu – što biste prijavili kada ga nemate? Preporuka je kada dođete u banku i šaljete novac da imate sa sobom ugovor o otvaranju računa kod brokera.

Iznimka su Srbija i Makedonija gdje vas zaista traže da otvorite svoj račun. Za to ćete dobiti dozvolu od HNB-a i nema problema.

Porez na zaradu nikakav ne plaćate osim ako se ne uvede porez na kapitalnu dobit. Dividende koje se isplaćuju i koje u Americi podliježu oporezivanju umanjuju se za iznos poreza i to radi vaš broker te biste na račun trebali dobiti umanjeni iznos.

Jasno mi je kako ova sloboda za neke znači samo još jedna «kladionica» više, odnosno još jedan način na koji mogu brzo izgubiti novac. No draža mi je sloboda nego briga organa vlasti da me zaštite od mene samog. Trebali su nas zaštiti od zelenaških kamata i financijskog inžinjeringa, a ne nas sprečavati da investiramo svoj novac na koji je plaćen porez gdje god želimo.

Nikada ne riskirajte novac koji niste spremni izgubiti, a prije nego što investirate jednu jedinu kunu pročitajte barem 10-ak knjiga koje pokrivaju to područje, pratite tržište, istestirajte besplatne aplikacije pomoću kojih možete raditi virtualne kupnje dionica, naučite čitati financijska izvješća tvrtki itd. itd. Ne zato da ne biste izgubili novac (gubit ćete ga sigurno) već zato što je ulaganje u dionice jedan od načina pomoću kojega zaista možete postati financijski slobodni.

Facebook Komentari