Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Affiliate programi vam omogućavaju da možete zarađivati putem interneta čak i ako nemate svoj proizvod ili jako posjećene stanice. Kako onda zarađujete? Vrlo jednostavno. Vi ste samo posrednik koji na svoje stranice stavlja link na tuđe proizvode ili usluge. Kada posjetitelj klikne na vaš link i kupi nešto sa tih web stranica vi dobivate proviziju. Specijalan software prati klikove i točno zna tko je došao sa vaše web stranice i nešto kupio. Za svaku kupnju dobivate proviziju. Skoro sve kompanije koje posluju on-line imaju i svoje affiliate programe. To znači da se sa par klika mišem vi možete prijaviti i postati njihov posrednik te putim svojih web stranica ili bloga pa čak i putem e-maila prodavati njihove proizvode i zarađivati. Možete si složiti pravi mali (ili veliki) web dućan, a da nemate apsolutno nikakvog posla i gnjavaže oko nabave robe, skladišta, pakiranja, slanja, autorizacije kartica, izdavanja računa, naplate itd. itd. Sve je automatizirano, a vaš posao se sastoji samo od toga da lijepo uredite svoj “dućan” i što više i kvalitetnije ga reklamirate. Provizije vam se od domaćih trgovaca koji imaju affiliate program isplaćuju putem ugovora o djelu na vaš žiro račun. Vi dobivate neto iznos, a obveza isplatitelja je da uplati sve poreze i doprinose.

U slučaju da želite prodavati strane proizvode npr, knjige, CD-e, DVD-e, računalne igrice i ostale proizvode s Amazon.com-a ili sličnih stranih trgovaca, novac ćete dobiti čekom kojeg možete unovčiti u banci samo u tom slučaju morate sami sebi zaračunati i uplatiti poreze i doprinose.

Odlična stvar za one koji žele puno zarađivati i koji dobro znaju engleski je što se možete prijaviti na servis Commision Junction (www.cj.com) koji okuplja na stotine različitih tvrtki koje imaju affiliate program. To znači da se ne morate registrirati kao affiliate kod svake tvrtke čije proizvode želite prodavati već za sve njih koristite podatke od Commision Junctiona. Praktički koji god proizvod da vam padne na pamet vjerojatno ga neka tvrtka već prodaje putem interneta i ima svoj affiliate program u kojeg se možete uključiti. Važno je samo da provjerite da šalju čekove u Hrvatsku. Možete pronaći programe koji vam nude proviziju i do 30% cijene proizvoda kojeg prodaju.

Da biste zaista uspjeli nešto i zaraditi morate imati zanimljive stranice ili na neku drugi način privući kvalitetne posjetitelje. Preporučam da startate sa stranicama na engleskom jeziku jer imate daleko veće šanse za uspjeh. Osim više potencijalnih kupaca stranci su i skloniji kupnji preko interneta. Od domaćih affiliate programa izdvojio bih nekoliko:

1. Generalturist

2. Croata – kravata

3. Adriatica.net

4. Verlag Dashofer – oni su zanimljivi jer za razliku od prodaje proizvoda ovdje dobivate zaradu ako se netko prijavi na besplatni newsletter putem vašeg linka. Ima dosta i takvih stranih programa koji ne uvjetuju kupnju već proviziju dobivate ukoliko se osoba učlani, ostavi svoje podatke, pretplati se na neke besplatne usluge i sl.

Moram spomenuti da ima i affiliate programa koji vam omogućavaju da učlanjujete ljude ispod sebe takozvane “subaffiliate” i da dobivate proviziju od svega što oni prodaju. Dobri stari multi level marketing. Možete napraviti mrežu prodavača ispod sebe s ljudima iz cijelog svijeta i zarađivati provizije od svega što oni podaju.

Za početak ne očekujte neke velike zarade, ali s vremenom možete dostići i do nekoliko tisuća kuna mjesečno, a oni najuspješniji i do nekoliko tisuća dolara. Početak je vrlo lagan i praktički besplatan. Umjesto surfanja po internetu možete otvoriti svoje web stranice ili blog i početi pisati o temama koje vas zanimaju i usput negdje u tekstu ubaciti link na određeni proizvod. Moja iskustva pokazuju da se tako najbolje uspije prodati. Izdvojene reklame za proizvod su preočite i posjetitelji ih u pravili izbjegavaju i ne klikću na njih. Ali ako napišete zanimljiv tekst i ako dodate link negdje unutar teksta i ubacite svoju osobnu preporuku budući ste već koristili proizvod imate puno veće šanse za uspjeh.
Ne zaboravite – vi ne morate nagovarati ljude da kupe taj proizvod. Vi ih samo informirate o proizvodu i upućujete na pravog prodavača. Hoće li oni kupiti ili ne to ovisi o mnogo faktora koje nažalost ne mogu sve objasniti u jednom kratkom tekstu. Važno je da ne odustajete i da nađete neku svoju specifičnu rupu na tržištu gdje nema prevelike konkurencije. Ukoliko volite horor filmove možete posvetiti svoje stranice samo recenziji horor filmova i onda u svakom tekstu ubacite i link na Amazon.com gdje se može kupiti originalan DVD. Ista priča je i sa kompjuterskim igricama i ostalim proizvodima. Amazon.com je otišao i korak dalje te vam nudi besplatnu mogućnost stvaranja svog vlastitog virtualnog dućana za koji sami izabirete koje proizvode želite prodavati. Zašto si ne bi složili svoju virtualnu knjižaru u kojoj bi bile samo knjige koje su vama najzanimljivije?
Mogućnosti affiliate programa su neograničene i mislim da su ti programi odlični za zaradu putem interneta, Učlanjenja su besplatna i ako nikad ništa ne prodate – nikome ništa. Pokušali ste, nije išlo i to je to. No s druge strane kada vam stigne prvi ček ili dobijete prvu isplatu nitko sretniji od vas.

Facebook Komentari