Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu: zdravlje. Kakva korist od novaca i uspjeha, ako nemamo zdravlje? Svaki bolesni bogataš bi rado zamijenio cijelo svoje bogatstvo za zdravlje, ali to najčešće nije moguće. U stvari čudim se koliko smo malo spremni uložiti u vlastito zdravlje. Uzimamo ga zdravo za gotovo kao da se podrazumijeva kako ćemo cijeli život biti zdravi bez obzira na naše ponašanje prema tijelu.

Zašto nam je auto važniji od tijela?
Na neki način i tijelo nam je prijevozno sredstvo u ovom materijalnom svijetu. I ono se može pokvariti i ovisno kako ga održavamo može nas jako dobro služiti ili biti izvor velikih problema. Tijelo je apsolutno najvrednija stvar koju posjedujemo. Malo ljudi to shvati na vrijeme. Ne postoji ništa u što bi bilo važnije investirati od svog tijela i pri tome ne mislim na odjeću i skupocjenu kozmetiku i ukrase. Mislim na zdravlje, kretanje, boravak na svježem zraku, plivanje, vježbanje, disanje, meditaciju, zdravu hranu itd. Zašto smo škrti na sebi, a nismo na stvarima poput auta? Za auto smo spremni ući u kredit, posuditi 10 ili 20 tisuća EUR-a, poludimo i na najmanju ogrebotinu, a za tijelo nam je teško platiti masažu od 200 kn. Sjedimo cijeli dan i radimo kako bismo otplatili kredit za auto i tako uništavamo svoje tijelo. Hoće li se auto brinuti za nas kad se razbolimo kao što se mi sada brinemo za njega? Jesmo li spremni odvojiti dvije tisuće kuna više za vrhunsku hranu i/ili vlastitog trenera umjesto za auto? Nismo jer nas je okolina uvjerila kako «moramo» imati auto.

Pogrešno zaključivanje
Pogrešno zaključujemo kada se koristimo odabranim primjerima. Iako je više puta dokazano kako je pušenje štetno vi navodite primjer svojeg djeda koji je cijeli život pušio i doživio 90 godina. Osim toga znate i slučaj osobe koja je umrla od raka pluća, a nikad nije pušila. Zahvaljujući tim odabranim primjerima vi pogrešno zaključujete kako pušenje nije štetno i nastavljate pušiti. Vjerojatno za svaku situaciju u životu mogu pronaći odabrani primjer koji će srušiti i najočitiju teoriju. Dovoljno je da pronađem jedan jedini slučaj odnosno iznimku i «srušim» teoriju. Pametnije je koristiti se vlastitom glavom nego odabranim primjerima. Svatko može sam za sebe vidjeti šteti li mu pušenje ili ne.

Umjesto u dionice i fondove prvo uložite u zdravlje
Imati zdrav, kvalitetan život uz manje novaca daleko je bolje nego imati novaca i biti bolestan. Rijetko tko se neće složiti s time, ali iako «svi znamo» kako je to dobro ipak to ne radimo. Zašto? Zato jer nas trenutno ništa jako ne boli. Još smo mladi. Još nismo osjetili posljedice, a kada one dođu bit će prekasno. Nema tog posla zbog kojeg se isplati izgubiti zdravlje. Nema ga i nikada ga neće ni biti.

Ako ste upoznati s efektom složenog ukamaćivanja (kamata na kamatu) onda znate kako je dovoljan mali ulog na početku da se kroz dugi vremenski period pretvori u pravo bogatstvo. Slično je i sa zdravljem, ako se dobro pobrinete za sebe dok ste mladi i zdravi vaše tijelo će biti u odličnom stanju i u starosti.

U što uložiti?

  • Putovanja i izleti u prirodu, osim što mogu oplemeniti dušu dobro će doći i vašem tijelu.

 

  • Masaže – tvrde nakupine koje se javljaju u ramenima i vratu mogu se jednostavno riješiti masažom, a ako se ne riješe na vrijeme i postanu pretvrde navodno mogu ostati zauvijek.

 

  • Hrana – kupujte što kvalitetniju i prirodniju hranu, ako takva još postoji.

 

  • Post – jedan dan bez hrane ne samo da će uštedjeti novac već će omogućiti vašem želucu da se malo odmori i dođe k sebi. Nemojte postiti i raditi istovremeno već se taj dan odmarajte. Uspijete li izbaciti toksine iz tijela lakše ćete održavati zdravlje, a post je jednostavan način za to.

 

  • Sauna – odlične su za uklanjanje toksina samo se prije korištenja posavjetujte s doktorom.

 

  • Vježbanje – probajte što više toga, a na kraju se odlučite za ono što vam najviše odgovara. Slušajte svoje tijelo i kako se osjećate dok vježbate. Morate uživati u tome inače nećete izdržati duže od mjesec dana. Nemojte se sramiti isprobavanja. Sve isprobajte barem dva-tri puta prije nego donesete zaključak. Ponekad će vas određeni trener uspjeti motivirati i onda vježbajte u njegovoj grupi, ali nemojte se previše vezati za osobu već se vežite za vježbe.

 

  • Tečajevi – uložite u anti stres radionice, vježbe disanja, joge, meditacije i sl. Iako su takvi tečajevi ponekad mamac raznih duhovnih pokreta, sljedbi da ne kažem nešto treće (dogodilo mi se jednom) mogu se naći dobri i korisni programi. Prednost im je to što su u pravilu dosta jeftini (ima i besplatnih), a mana im je što će vam ponekad htjeti «prodati» i više nego što ste tražili što i nije samo po sebi loše ovisno kakva ste osoba. Budući naš um jako utječe na tijelo važno je brinuti se za njega.
Zdravstvena osiguranja
Budući ovdje ipak pričamo o novcu ne mogu a da se ne dotaknem i raznih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. U pravilu možete ih dobro iskoristiti za razne specijalističke preglede i pretrage. Bolje spriječiti nego liječiti. Upravo u tome vidim najveću vrijednost takvih osiguranja. Sav uplaćeni novac je i porezna olakšica tako da je i to jedna od prednosti, ali nemojte plaćati policu ako ju ne koristite. Mislim kako se to tržište tek razvija i da prave usluge i paketi tek dolaze. Bilo bi odlično kada HZZO više ne bi imao monopol i kada bi mogli sami birati kome ćemo uplaćivati svojih 15% doprinosa za zdravstveno osiguranje i kada bi za različite iznose imali i različiti tretman. Ovako svi imamo jednaku (lošu) zdravstvenu njegu i samo najbogatiji si mogu priuštiti nešto više.Korisni linkovi
plivazdravlje – nemojte čitati o bolestima već potražite savjete o zdravlju 🙂
vitamini
grombol – razni tečajevi
Facebook Komentari