Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

(osvježeno 28.1.2014.) Nakon što ste osnovali svoju tvrtku (ili obrt) trebate razmisliti o vrlo važnom koraku. Želite li odmah ući u sustav PDV-a i postati obveznik poreza na dodanu vrijednost (PDV) ili ne?

Što je to PDV?
Porez na dodanu vrijednost je porez koji dodajete na prodajnu cijenu svih vaših roba i usluga. Znači ako ste namjeravali prodavati svoje ručno rađene narukvice po 50 kn komad nakon što uđete u sustav PDV-a prodavat ćete ih po 62,50 kn. (25% od 50,00 kn je 12,50 kn). Zašto bi onda bilo tko ušao u sustav PDV-a kada će sada njegova roba i usluge biti znatno skuplje? Kao prvo zato što morate ući čim vaša zarada premaši 230.000,00 kn godišnje (ulazite od 1.1. sljedeće godine), a kao drugo sve stvari koje kupujete na tvrtku bit će vam jeftinije jer ćete si odbiti pretporez.

U sustav PDV se možete upisati:
1. odmah po osnivanju tvrtke
2. nakon osnivanja tvrtke, ali prije prvog izlaznog računa
3. početkom godine na vlastiti zahtjev (iako ste prošle godine već izdavali račune i nemate više od 230.000,00 kn prihoda)
4. po sili zakona ako u prethodnoj godini imate više od 230.000,00 prihoda, ali i za to se morate sami otići prijaviti do 15.1. neće vas automatski upisati.

PDV je najizdašniji od svih poreza i od njega država najviše zarađuje. Gotovo 20 puta više nego od poreza na dohodak (plaće). Vaš jedini izbor se svodi na treba li ući u sustav odmah po osnivanju tvrtke ili kasnije. Ako se niste odmah upisali možete se upisati naknadno tijekom godine, ali samo ako niste imali niti jedan izlazni račun. Ukoliko ste već počeli obavljati djelatnost i izdavati račune morate čekati kraj godine i onda se upisati od sljedeće.

Prednosti ulaska u sustav PDV-a odmah nakon osnivanja

  • Možete si odbiti pretporez po ulaznim računima. Pretporez je u stvari PDV samo je sada s “druge strane”. Naime kad vi izdajete račun na cijenu obračunavate PDV, ali kada dobijete račun od druge tvrtke za vas PDV sa tog računa postaje pretporez kojeg si možete odbiti. To konkretno znači da vas računalo ne košta 12.500 kn već samo 10.000 kn, a ovih 2.500 kn pretporeza ćete prebiti sa svojom obvezom za PDV. Ako je vaša obveza veća morat ćete platiti PDV, a ako je manja možete tražiti povrat PDV-a.

Ukoliko na početku poslovanja ne planirate značajne investicije ne morate odmah ući u sustav. Međutim ukoliko želite ući u sustav od sljedeće godine, a ne zaradite više od 230.000 kn u ovoj godini morate se krajem godine sami prijaviti u poreznu upravu i upisati se do 15.1. Ako to ne učinite morate čekati još jednu godinu.

Nedostaci ulaska u sustav PDV-a odmah nakon osnivanja

  • prvi nedostatak je što će cijena vaših proizvoda i usluga biti 25% viša. Ukoliko su vam klijenti druge tvrtke, a ne fizičke osobe onda to nije problem budući je PDV za tvrtke neutralan. Tvrtke će si odbiti vaš PDV kao pretporez.
  • Skuplje usluge računovodstva. Morate voditi knjige URA/IRA i mjesečno ili tromjesečno obračunavati i plaćati PDV.
  • Morate ga plaćati bez obzira je li vam račun plaćen ili ne. Ovdje su obrtnici u velikoj prednosti jer oni plaćaju PDV samo kad ga naplate. Kao mladoj tvrtki koja tek počinje novac je najvažnija stvar i ako izdate velike iznose računa i kupci vam ne plate možete imati ogromnih problema jer PDV morate platiti.

Za kraj samo da napomenem da možete birati želite li biti mjesečni ili tromjesečni obveznik. Tromjesečni obveznik možete biti dok ne zaradite 800.000 kn godišnje i onda automatski prelazite u mjesečne obveznike.

Najčešće greške koje sam vidio je da se poduzetnici zaborave prijaviti u sustav i nakon nekoliko mjeseci shvate kako bi bilo dobro da su se prijavili budući su investirali značajna sredstva, a ne mogu si odbiti PDV.

Korisni linkovi
Zakon o porezu na dodanu vrijednost
Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost

Facebook Komentari