Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

U vrijeme recesije upravljenje novcem (gotovinom) postaje prioritet broj 1. Nažalost u Htrvatskoj je on oduvijek prioritet tako da to nije ništa novo za nas. Jedno kratko vrijeme dok je SDP bio na vlasti država je na vrijeme podmirivala obveze, ali se zato jako puno zadužila. Riba uvijek smrdi od glave a kako država ne isplaćuje novac velikim tvrtkama one dalje ne plaćaju kooperante i onda imamo takvu situaciju kakvu imamo da nitko nikome ne plaća. U razvijenim zemljama je to nezamislivo. Tvrtka koja ne plati na vrijeme je po kratkom postupku zatvorena i vjerovnici se naplaćuju.
Kod nas to neće biti slučaj još neko vrijeme i sve što naši rade na tome ja da FINA s vremena na vrijeme objavi broj tvrtki kojima je blokiran račun te koliki je ukupan dug.

Nego kako kao mali poduzetnik naplatiti svoj dug?

PREDRADNJE:
Nekoliko stvari koje možete učiniti prije nego dođe do frke oko naplate.
1) Odmah na početku se postavite oštro i samouvjereno. Ako na početku popustite i pristanete na 30, 60, 90 dana a onda još strpljivo pričekate sljedećih 30,60,90 dana gotovi ste. Rastegnut će vas kao kaogumu i stalno će otezati s plaćanjem. Budite čvrsti pogotovo ako ste mali i na početku. Ne možete si priuštiti odraditi veliki posao i onda mjesecima čekati novac. Budite spremni i izgubiti klijenta. Ne treba vam klijent koji će vas uništiti. Nažalost puno je malih tvrki ovisilo o jednom kupcu, a neki su na temelju ugovora i obećanja o velikim naružbama ušli u kredite, investirali u opremu da bi na kraju sve izgubili i ostali dužni banci. Ne riskirajte toliko ako nemate rezervni plan ili debelu vezu u toj tvrtki.

2) Skompajte se i s ljudima iz financija i računovodstva. Bez obzira što je vaš kontakt netko iz nabave ili marektinga potrudite se upoznati i njihove kolege iz financija. Jako je važno imati dobre odnosne s njima jer su vrlo često oni ti koji na kraju mogu pogurati vašu fakturu ili kliknuti gumb za plaćanje.

3) Ponudite kratak rok plaćanja. Nemojte odmah krenuti sa 30, 60, 90 dana iako će oni to možda tražiti. Pregovarajte. Objasnite zašto to niste u mogućnosti. Ako inzistiraju ili prijete odbijanjem posla imate nekoliko mogućnost. Možete odbiti posao. Možete ponuditi veću cijenu jer se morate zadužiti u banci što će vas koštati toliko i toliko i onda povećajte cijenu za duplo nego što su vaši troškovi. Kada vas tako gaze morate na njima više zaraditi jer je i vaš rizik veći. Možete tražiti da vam se plati dio unaprijed, a ostatak nakon 30,60 ili 90 dana. Također nemojte se ustručavati tražiti neko osiguranje plaćanja (mjenicu, zadužnicu).
Naravno može se dogoditi da se radi o velikoj i solidnoj tvrtki koja svoje obveze plaća u dan nakon 30 i/ili 60 dana i onda nema problema. No najčešće su dugi rokovi samo uvertira i na kraju dobijete novac nakon 120 ili 180 dana ili tko zna kada.

Kada dođe do problema.

Postoji više razloga zašto vam netko ne želi platiti. Onaj očiti da «nema novaca» je u stvari vrlo rijetko istina pogotovo ako vam je dužna neka velika tvrtka. Istina je da bi vam oni mogli taj iznos isplatit bez problema kada bi zaista htjeli. Međutim on imaju prioritete i vi nikad ne dolazite na red jer ste sitna riba.
Ukolio zaista imaju problema i u frci su opet ne vjerujte im previše. I u najvećim problemima uvijek imaju za plaće i davanja državi. Sigurno bi mogli i vas ugurati. Teško me možete uvjeriti da im život visi o koncu i da je upravo vaša faktura ta koja će ih odgurati u stečaj.

U principu uvijek se nekome nešto plaća i ako se potrudite to biste mogli biti baš vi.

Savjeti za naplatu:
1) Prvo pokušajte lijepo. Zovite, molite, tražite od njih da vam kažu kada bi mogli platiti. Ako treba i strpite se malo pogotovo ako steknete dojam da vam zaista žele platiti, a da nije samo zavlačenje.

2) Zatim pooštrite nastup. Objasnite da više ne možete čekati, objasnite svoju poziciju, podsjetite ih kako ste strpljivo čekali i pitajte ih što bi oni napravili na vašem mjestu. Požalite se.

3) Tražite da vam plate barem dio duga. Trećinu, četvrtinu, pola bilo što samo da krene naplata. Ako su zaista imali problema sa novcem u tom trenutku će vam izaći u susret i umjesto cijelog duga od npr 30.000 kn možda vam plate 10.000.

4) Budite dosadni. Što češće zovete VEĆE su šanse da ćete novac dobiti. Nitko ne voli da ga netko stalno gnjavi i ako vas se može riještiti učinit će to samo da vas skine s telefona. Nije neki savjet, ali u praksi zaista funkcionira pogotovo kada razgovarate s osobom koja ima ovlaštenja da vam plati.

5) Ako nema nikakvih rezultata, ubacite u neku od rečenica riječ: ovrha, prisilna naplata, i sl. Ne na negativan način neko u stilu: joj pa dajte molim vas nešto platite pa nije to veliki iznos glupo mi je sada ići kod javnog bilježnika, na silu to naplaćivat i dovodit vas u neugodnu situaciju, bla bla. A vjerujte mi ako uspijete dobiti ovršnu ispravu (više o tome za trenutak) možete ih dovesti u jako neugodnu situaciju i zablokirati račun te oni više ne mogu isplaćivati plaće niti plaćati državi PDV i sl i to je onda veliko s……

6) Ako su bezobrazni i ne šljive vas 5%, baš ono, neće vam platiti u stilu «ko te j…. čekaj kao i svi ostali» napravite sljedeće. Ovo je stvarno zadnji korak kada vidte da ništa drugo ne funkcionira. Dobro razmislite prije nego krenete u ovrhu i procjenite situaciju. Hoćete li napraviti više štete nego koristi? Ako ste sigurni da više nemate što izgubiti – samo hrabro naprijed. Mnogi se u stvari boje to učiniti jer misle kako će izgubiti kupca i stalno se nadaju da će on ipak platiti. Nemojte se bojati. To je vaš novac i odvratno je da ga morate utjerivati. Mislim da nema većeg poniženja za poduzetnika od toga. Ako i izgubite kupca vjerujte mi ne treba vam takav kupac.
Dakle:

a) Prvo ih nevino tražite da potvrde vaše otvorene stavke. Pošaljite im pregled vaših nenaplaćenih računa i tražite od njih da ovjere taj papir kojim potvrđuju da su kod njh svi ti računi također proknjiženi i neplaćeni (otvoreni). Neka to uradi vaš računovođa koji samo želi uskladiti saldo s njima. To nije ništa neobično i obično to direktno odrađujete s financijama.

b) Kada ste to dobili obavezno pošaljite par službenih dopisa s povratnicom u kojima ih molite da plate inače ćete biti primorani poduzeti daljnje korake (ali NE prijetite nikakvom tužbom niti spominjite pravnike!!) Ponovo ih nazovite i vidite kakve su reakcije.

c) Ako imate frenda pravnika možete i njega zamoliti da sastavi jedno pismo na svom memorandumu i pošalje im. To često upali jer se nitko ne želi natezati s njima i ići na sud.

d) Zatim odnestite vaše račune iz kojih je vidljivo da je datum plaćanja (valuta plaćanja) odavno prošao i zamolite javnog bilježnika da vam pomogne sastaviti tekst ovršne isprave. Neki bilježnici će to odbiti učiniti jer je to sukob interesa i poslat će vas pravniku. U principu se radi o špranci koju treba popuniti. To sve će vas koštati ovisno o iznosu koji želite naplatiti i koliko ste vješti da vas pravnik ne odere za sastavljanje teksta ovršne isprave. Znam da sam sada malo nepravedan prema pravnicima, ali ovo bi po meni trebalo biti jednostavno i besplatno, a ne da još morate trošiti gomilu novaca na razna davanja kako bi utjerali dug.

e) To se zatim šalje klijentu koji ima 8 (osam) dana da uloži prigovor. E sada, ako on uloži prigovor sljedeći korak je da AUTOMATSKI idete na sud. Da bi on uložio prigovor mora nešto napisati, ne može samo napisati: ne želim platiti. Osim toga imate dokaz (korak 1) da je račune zaprimio i proknjižio, znači nema ničega spornog u vezi samih računa. Ukratko on mora izmisliti neki razlog (uložiti prigovor) i onda to braniti na sudu. Ako on ne uloži prigovor u roku 8 dana ta isprava postaje ovršna i na temelju nje novac se skida sa svih njegovih računa iz svih banaka, prebacuje na vaš račun i on to ne može spriječiti. Ukoliko slučajno nema dovoljno novca, računi se blokiraju i čekaju naplatu. Prva sljedeća uplata koja dođe na bilo koji njegov žiro račun (njegov kupac njemu plati) automatski se proslijeđuje na vaš žiro račun dok se u potpunosti ne naplatite.

Nadam se kako vam sve navedeno neće previše trebati.

Ovaj tekst je jedna od sitnica sa seminara: 21 «sitnica» koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Korisni link
Ovrha na temelju vjerodostojne isprave – sudjelovanje javnih bilježnika (str. 16)

Facebook Komentari