Tvrtka (d.o.o.) može poslovati bez zaposlenih. Kada kažem bez zaposlenih mislim bez radnika s kojima je sklopila ugovor o radu i koji su prijavljeni na mirovinsko i zdravstveno. Tko onda radi? Radi direktor koji ne mora nužno biti i zaposlen. Na primjer zaposleni ste za stalno u drugoj tvrtki i želite pokrenuti posao sa strane. Otvorite svoju tvrtku i postavite sebe za direktora, ali ne sklapate ugovor o radu. Tvrtka može poslovati, vi radite u njoj u svoje slobodno vrijeme i tvrtka normalno izdaje račune za svoje usluge. Kada imate stalan posao negdje drugdje nema niti potrebe da se zapošljavate u svojoj tvrtki jer ćete onda morati sami sebi isplaćivati plaću i plaćati doprinose koje već ionako plaćate (zdravstveno i mirovinsko). Još jedan problem koji bi se javio je taj što biste istovremeno radili za dva poslodavca od kojih bi samo jedan koristio vaš osobni odbitak i obavezno bi podnosili godišnju prijavu, a i trebali bi podijeliti svoje radno vrijeme na dvije tvrtke. Naravno ne možete otvoriti restoran bez zaposlenih, ali možete obavljati razne usluge putem svoje firme.

Nezaposleni direktor
Međutim što ako nigdje ne radite i otvorite svoju tvrtku? Trebate li se onda zaposliti u njoj? Ne. Ne morate se zaposliti, ali bi bilo dobro da to učinite. Naime ukoliko tvrtka ima nezaposlenog direktora koji nigdje ne plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno onda ih morate plaćati na minimalnu osnovicu od 6.565,00 kn. Što znači da sebi i dalje ne isplaćujete plaću, niste sklopili ugovor o radu s tvrtkom, ali morate plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Kao nezaposleni direktor možete si priznavati materijalne troškove tvrtke vezane uz obavljanje djelatnosti (papir, printer, telefon, internet i sl.) ali si ne možete pisati putne naloge niti isplaćivati dnevnice.

Po meni je onda za početak puno bolja varijanta zaposliti se na najmanju moguću osnovicu (bruto od 2.298,00 kn) kako bi plaćali minimalne doprinose, a u tom slučaju možete si pisati putne naloge i isplaćivati dnevnice kada idete na službeni put, LOKO vožnju (vožnja privatnim automobilom u službene svrhe) i ostale troškove poput troškova prijevoza, prigodnih nagrada (božićnica i sl.).

Korisni linkovi:
Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja
Članak je ocijenjen 67 puta
Ocijenite članak:
Broj komentara (115) Pročitano: 56015 puta
tara(25.4.2007. 20:15:06)

Naime ukoliko tvrtka ima nezaposlenog direktora koji nigdje ne plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno onda ih morate plaćati na minimalnu osnovicu od 6.565,00 kn. Što znači da sebi i dalje ne isplaćujete plaću, niste sklopili ugovor o radu s tvrtkom, ali morate plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno


Zašto ja kao nezaposleni direktor moram plaćati doprinose kada sam ja fizička osoba, a moja tvrtka pravna osoba? Ja sam samo osoba koja odgovara za onaj početni uloženi kapital!?

tara(25.4.2007. 20:16:48)

:ne kužim

gordan(25.4.2007. 20:23:01) novac

tako piše u zakonu o obveznim doprinosima. pogledaj članak 4 st. 27.

tara(27.4.2007. 0:33:47)

Evo mene opet.:ne znam ako zaposlim branitelja možda kao direktor firme bar određeni period ne moram plačati doprinose?
Može li ova naša država omogućiti malim poduzetnicima da malo stanu na noge? Da vide kako će posao ići? Ili je najbitnije namiriti državu kojoj su apetiti uvijek veliki ? A kunu se u poticanje poduzetništva u Hrvata! :::aha

Agy(27.4.2007. 9:44:38)

Malo mi je nejasno nešto u članku, pa može li pojašnjenje na konkretnom primjeru ? Zaposlena sam na neodređeno u d.d., planiram otvoriti svoj d.o.o. i jedno vrijeme raditi paralelno... Dakle, mogu biti direktor a da se ne samozaposlim ali u tom slučaju ne mogu si pravdati većinu troškova... prijedlog je da se pored toga što sam zaposlena u d.d. još prijavim i na minimalac u svom d.o.o. da bi si mogla pravdati troškove , ili sam ja to nešto krivo shvatila ? ne kužim

Da li i kakav ugovor ja moram sklopiti sama sa sobom da bi mogla obavljati sve poslove ? Ili to što sam vlasnik podrazumijeva da mogu sve?

gordan(27.4.2007. 9:53:28) novac

Agy, dobro si shvatila, ako želiš napucavati troškove u svojoj firmi i vaditi lovu (plaća, dnevnice, loko vožnja) moraš biti zaposlena. Međutim ako već imaš Ugovor o radu i radiš PUNO radno vrijeme u drugoj firmi ne možeš se još zaposliti i u svojoj.

U najgorem slučaju trebala bi u sadašnjoj firmi mijenjati ugovor na nepuno radno vrijeme. recimo 4 sata tamo 4 u svojoj firmi.

izuzetak su obrtnici koji si mogu priznavati te troškove iako su zaposleni negdje drugdje, ali oni ionako stalno moraju plaćati doprinose.

Sunceko(27.4.2007. 11:18:28)

korisne informacije. hvala gordan.

mislim da bi bilo dobro napraviti neku excell tablicu i staviti prednosti i mane svakog od modela po stavkama (placa, doprinosi, pravdanje troskova...) kaj mislite o tome?

Komentirajte članak!

NEWSLETTER

Ime:
Email:

ANKETA

Podržavate li velike kazne za rad na crno? (rad u fušu)
Rezultati

KALKULATOR ZA OBRAČUN KAMATE NA KAMATU

Početni kapital (u kn)
Mjesečne uplate (u kn)
Godišnja kamata/prinos (%)
Broj godina investiranja