Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Dakle htjeli bi imati svoju firmu (d.o.o.) i zanima vas koliki su minimalni troškovi „hladnog pogona“. Troškovi su zaista mali pod uvjetom da možete pronaći neko dobro računovodstvo koje vam neće previše naplaćivati vođenje brige o vama i eventualnu predaju praznih obrazaca.

Minimalni troškovi:
1. Porez na tvrtku 340 kn godišnje (može biti i viši cca 500 kn ovisno koja vam je glavna djelatnost (!?))
2. Trošak banke za vođenje žiro računa 20-50 kuna mjesečno ovisno o banci
3. Članarina HGK 50 kn mjesečno – s time da ako ne poslujete možete tražiti da se stornira i ne platite 🙂
4. Računovodstvo koje će predavati prazne papire (mora se predati, makar bile sve nule na papiru) mislim da se može dobiti za 200 kn mjesečno ili manje.

I to je to! Znači maksimalni minimum je nekih 4.000 kn godišnje no bez HGK članarine i računovodstva troškovi bi mogli biti i ispod 1000 kn.

Tvrtka u mirovanju?
Ne znam od kuda se ta riječ pojavila, ali zakon ne poznaje taj pojam. Ne postoji tvrtka u mirovanju. Jedino što postoji je da se dogovorite sa referentom na poreznoj da ne dostavljate obrasce i da vam stornira HGK članarinu no on će vas tražiti da nemate prometa po žiro računu. To je problem jer će vam banka i dalje naplaćivati naknadu za vođenje žiro računa. Rješenje bi moglo biti da zatvorite žiro račun, a s time biste i smanjili troškove no kako to još nisam isprobao ili vidio kako funkcionira u praksi ne mogu preporučiti.

U svakom slučaju moj je savjet da ne otvarate tvrtku dok nemate neki konkretan proizvod i/ili uslugu koji možete odmah prodavati. Otvoriti tvrtku tek toliko da „imate tvrtku“ je po meni neisplativo.

Ali ja već imam tvrtku u mirovanju!
Imao sam nekoliko slučajeva kada su klijenti došli kod mene s tvrtkama koje su godinama bile „u mirovanju“ odnosno nisu ništa radili putem njih. Za jednu nikada nije vođeno računovodstvo i to je bio lakši slučaj no za neke je prekinuto i to je onda lošija varijanta. Bilo je dosta dugova po članarini HGK koje je onda trebalo riješiti i nažicati poreznog referenta da to otpiše 😉

Ukoliko ste naslijedili tvrtku ili želite (pre)uzeti firmu „u mirovanju“ od mame, tate i sl. budite oprezni i prvo provjerite stanje na poreznoj upravi. Ne želite startati svoj biznis gomilom poreznog duga.

A ukoliko ste odustali od biznisa i ne znate što biste s tvrtkom možete ju pokloniti ili prodati radije nego da svake godine plaćate nepotrebne troškove. Ipak je to jeftinije nego zatvaranje tvrtke.

Facebook Komentari