Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Imate li ovakve slike u glavi kada vam se spomene financijska sloboda? Ljenčarenje na plaži uz ispijanje koktela istovremeno okruženi reprezentativnim primjercima suprotnog spola? Slika je mala, ali slobodno dodajte jahtu, vilu i BMW. Iskreno rečeno ne znam nikoga tko je zaista postao financijski slobodan ležeći na plaži. Obično se to postiže uz godine truda i rada, ali mi nikako da pogledamo i tu drugu stranu. To nam se baš i ne sviđa. Mi bismo htjeli krajnji rezultat bez da platimo cijenu. Da imamo toliki novac najvjerojatnije više nikada ne bi ni prstom mrdnuli do kraja života. Upravo zbog takvog stava ga nikada nećemo imati. Zanimljivo je što ljudi koji su postali financijski slobodni ili bogati ne bacaju svoje vrijeme na izležavanje. Oni i dalje rade kao da se ništa nije dogodilo. Neki rade još i više. Jesu li oni normalni? Pohlepni? U čemu je njihov problem. Ni u čemu. Oni nisu postali financijski slobodni zato da više nikad ne bi radili. Postali su to jer su željeli napraviti što više od sebe. Imali su strast kojoj su se posvetili i koja nije nestala kada je prvi novac došao.Teško je to shvatiti kada u glavi imamo plažu i koktel. Nažalost mnoge knjige o bogatstvu i zaradi na suptilan način propovjedaju baš to ljenčarenje i stav kada se obogatiš više ne moraš raditi. Pogledajte samo najbogatije ljude na svijetu i što oni rade. Leže na plaži? Ne. A ako želite imati približno toliko novaca na trenutak zaboravite plažu.

Sada kada smo potisnuli snove o lagodnom životu na plaži pitanje je što možemo danas učiniti kako bi postali financijski slobodni? Financijski smo slobodni u onom trenutku kada naš novac ili imovina koju imamo zarađuje dovoljno da pokrije naše osnovne životne troškove. U tom trenutku mi možemo prestati raditi svoj posao od 8-16 i moći ćemo i dalje živjeti zadržavajući isti standard. Tada se lakše diše. Nema više tolikog pritiska i možemo se okrenuti sami sebi. Možemo se pitati davno zaboravljena pitanja i krenuti ispunjavati svoje snove. Što zaista želimo postići i stvoriti u životu? Kako provesti život na najbolji mogući način? Takva pitanja se rijetko kad pitamo dokle god smo zarobljeni i moramo raditi.

Velika je prednost što živimo u Hrvatskoj gdje nam je za normalan život dovoljno malo novaca. Znači da lakše možemo postati financijski slobodni. Što smo skromniji to nam je financijska sloboda bliža. Zvuči čudno? Zapravo ne. Ukoliko nam je za život dovoljno 3.000 kn i uspijemo ostvariti mjesečne prihode od 3.000 kn koji ne ovise o našem aktivnom radu odnosno novac dolazi i kada “ne radimo” dostigli smo financijsku slobodu. I što? To je to? A gdje su kokteli jahta i BMW? Nema ih. Financijskom slobodom postajemo slobodni i imamo puno više vremena nego prije, ali to automatski ne znači i puno više novaca.

Nakon što postanete financijski slobodni iskoristite vrijeme i razmislite što zaista želite u životu. Ukoliko je to želja za velikim bogatstvom krenite u tom pravcu. Samo uvijek imajte na umu da oni koji su najviše zaradili stalno rade. Ne nasjedajte reklamama o lagodnom bogataškom životu.
Facebook Komentari