Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Može li portal biti uspješan biznis i kako ga pokrenuti? I mene je zanimao odgovor na to pitanje, a budući stalno dobivamo slična pitanja odlučili smo potražiti odgovore kod onih koji su već krenuli. U nastavku pročitajte odgovore 12 poduzetnika i njihove priče. Vjerujem kako će oni koji se još dvoume o pokretanju svojeg internet biznisa pronaći korisne informacije. Zahvaljujem svim vlasnicima portala koji su se odazvali i svojim savjetima odlučili pomoći drugima kao i Mihaelu u pomoći oko sakupljanja odgovora. Hvala.

Popis stranica:

gradimo.hr
filmski.net
trosjed.net.hr
studentski-oglasnik.hr
sport-forma.com
zena.hr
celulit.hr
uzmilovu.net
pcekspert.com
download.hr
autonet.hr
muzika.hr

1. Koja je vizija i misija vašeg web site-a? Zašto ste ga pokrenuli?

gradimo.hr:
Portal gradimo je poduzeće, sa osnovnom djelatnošću za računalne usluge.
Misija Portala gradimo.hr je prikupiti na jedno mjesto, što je više moguće pravnih subjekata koji sudjeluju u rasponu od nekretnine do useljenja. U tom rasponu se nalazi veliki broj poduzeća i obrta koji sa svojim proizvodima i uslugama uzimaju udjela u djelatnostima koje su zastupljene u rasponu Portala gradimo.hr. Opravdana potreba da se objedini logički nerazdvojive stvari, koje su jedna s drugom u uzajamno posljedičnim vezama. Nekretnina bez arhitekture, arhitektura bez graditeljstva, graditeljstvo bez unutarnjeg i vanjskog uređenja i opremanja ne mogu biti samostalne cjeline jer su u jako uskoj vezi. Sve to ovisi o tehnologiji, strojevima, materijalima, poslovnim subjektima i ljudima koji sudjeluju u cjelokupnom procesu izgradnje i opremanja. Stoga www.gradimo.hr je nastao kao proizvod ideje, da se sve djelatnosti povežu na jednom mjestu, gdje bi mogle što bolje uzajamno komunicirati i izmjenjivati ideje i iskustva, te prezentirati svoje proizvode i usluge.
Vizija, ostati i postati još najjači portal iz ovog sektora koji pokriva.
Nadamo se da ćemo na tome putu i uspjeti..

filmski.net:
Činjenica da postoji nedostatak kvalitetnih informacija o filmu na hrvatskom tržištu se činila kao dobra osnova za razradu profitabilne platforme s obzirom na popularnost ove kulturne kategorije, hiperprodukciju i veliki interes široke publike.
U početku je sve skupa bilo zamišljeno i kao podrška partnerima koji su se bavili srodnim djelatnostima, međutim, kad je trebalo početi isplaćivati honorare, partneri su se razbježali.
Ono što nismo znali u tom trenutku je da naš prirodni saveznik, branša distribucije i prikazivanja filmova, nema ni najmanju namjeru investirati u reklamu na takvom mediju pa tako u ove 4 godine ni jedan distributer nikad nije zakupio banner kod nas.

trosjed.net.hr:
Misija, postati najpopularniji social networking web site u hrvatskoj. Pokrenuli smo ga jer mislimo da još uvijek nedostaje jednostavan, pregledan, lak za korištenje social networking u Hrvatskoj.

studentski-oglasnik.hr
Oko 3 ujutro prije godinu dana pala mi je na pamet ideja, pokrenuti prvi specijalizirani web oglasnik za mlade i studente – Studentski Oglasnik. Zato jer još nešto takvo nije postojalo kod nas, vidio sam dobru priliku za zaradu (ciljana skupina mladi i studenti) + mogao sam isfurati svoju kreativnost

sport-forma.com
Portal je napravljen i namijenjen je svim profesorima kineziologije,trenerima, sportašima, psiholozima, stručnom kadru, rekreativcima te svim zainteresiranima koji vole sport. Donosi pregršt zanimljivih stručnih tekstova, video prikaza pojedinih vježbi ali i linkova te DVD materija koji će usmjeriti ljubitelje sporta, kondicijske pripreme odnosno kondicijskog treninga, psihologije sporta, utvrditi i poboljšati im znanje koje posjeduju. Materijali koji su u ponudi
vezani su uz pojedine sportove, seminare, teoretska predavanja te praktične prikaze vodećih hrvatskih te svjetskih trenera.zena.hr
Portal smo pokrenuli jer smo primijetili da na hrvatskom webu nema nijednog portala namijenjenog isključivo ženama.celulit.hr
Naša vizija je postati nacionalno prepoznatljiv web site za pitanje celulita i njege tijela.
Naša misija je da služimo ženi i u tu svrhu reklamiramo i promoviramo proizvođače i distributere, medicinske i zdravstvene ustanove, centre za ljepotu, zdravlje i sport te shopove.

uzmilovu.net
Nismo baš tako ozbiljno to shvatili, nismo razmišljali o viziji i misiji. Razmišljalo se što bi nas veselilo raditi i tako je www.uzmilovu.net nastao.

pcekspert.com
Pokrenuli smo PC Ekspert stranice zato što smo zaljubljenici u PC hardver i zato što u Hrvatskoj nije bilo sličnih stranica (a nema ih ni dan-danas). Naša misija je da postanemo THE hrvatski vodič za PC hardver.

download.hr
Portal Download.hr je nastao više kao rezultat više godišnjeg učenja web programiranja i savladavanja različitih web tehnologija, nego kao unaprijed osmišljeni web projekt. Potaknut postupnim uspjehom prethodnica današnjeg portala Download.hr, odlučio sam se za pokretanje neke vrste službenog hrvatskog download portala orijentiran ne samo na domaće nego i inozemno tržište. Ako bih trebao izdvojiti neki poticaj pokretanju ovakve vrste portala, prvenstveno bih rekao da mi je bilo cilj napraviti nešto što ne postoji na hrvatskoj internetskoj sceni – stranicu posvećenu isključivo besplatnom downloadu programa. Kao česti korisnik i “istraživač” različitih vrsta programa uvidio sam da ne postoji neka stranica u hrvatskoj gdje bih na jednom mjestu mogao pronaći i skinuti različite vrste programa. Stoga sam odlučio pokušati to promijeniti.
Naša misija je besplatna distribuciju kvalitetnog, provjerenoga i sigurnog softvera sa visokim stupnjem njegove ažuriranosti, te podrška postojećih i ohrabrivanje budućih softverskih projekata.
Cilj nam je u skoroj budućnosti istaknuti se ne samo kao vodeći portal ovakve vrste u našoj regiji već i kao ugledan portal na svjetskoj razini.

autonet.hr
Portal je pokrenut u travnju 1999. kao prvi automobilski web-site u Hrvatskoj. Ideja je bila da se iskoristi “niša” u medijskom prostoru i dakako, pronađe posao za neke osobe u tom trenutku.muzika.hr
Vizija se bazira na staroj “Kad porastem – bit ću velik“. Dva su cilja: postati veliki online medijski igrač i doseći „top of mind“ domaće glazbene industrije. Cilj je daleko, ali barem je sredstvo ugodno.
Portal je pokrenut daleke 2001. kao projekt studenata entuzijasta. Studenti više nismo, entuzijasti ostajemo. A zašto je pokrenut… zato jer je to ljudima trebalo. Malo više ljudima koji su ga pokrenuli, nego ostalima, doduše.2. S koliko ste novaca započeli?

gradimo.hr:
S mnogo više nego što sam mislio da je potrebno za normalan rad i razvoj cijele stvari koja eto danas nešto više znači Konkretno u gotovini 400.000,00 kn u tu vrijednost je uključena i izrada portala.

filmski.net
Nikad nije postojao točan iznos investicije, ali srećom ništa nije direktno plaćeno za dizajn i izradu jer smo to obavili inhouse. Plaćali smo samo proizvodnju sadržaja, ovisno o mogućnostima.

trosjed.net.hr
Vrlo malo :)? Više je uloženo rada nego novca.

studentski-oglasnik.hr
Sa 15.000 Kn – kompjuter, telefon, faks, izrada weba…inače naslijedio sam od oca firmu i samo je preregistrirao

sport-forma.com
Započeo sam s 250 kn koliko mi je trebalo da uplatim hosting provideru.

zena.hr
Započeli smo sa 20.000 kn

celulit.hr
s 15.000 kn

uzmilovu.net
sa 10.000-ak tisuća kuna

pcekspert.com
S oko 6000 Eur

download.hr
Ne bih iznosio točne iznose, ali bih istaknuo da za pokretanje nekog internetskog projekta nisu potrebni veliki novci. Naravno uvijek je potreban novac koji bi pokrio troškove hostinga, troškove pristupa internetu, troškove rada i slično. Ukoliko projekt počinje kao rad jedne osobe, kakva je obično situacija u Hrvatskoj (a tako je i počela stranica koja je prethodila portalu Download.hr) ti iznosi su vrlo malo i rekao bih dostatni većini malih poduzetnika.

autonet.hr
Započeli smo s 0,00 Kn, uz prijateljsku pomoć redakcije jedne uspješne tiskovine

Muzika.hr
Nije bilo novaca. Entuzijazam i želja za dokazivanjem.

3. Koliko ste do sada ukupno uložili vremena i novaca? Vaša procjena?

gradimo.hr:
O novcu direktno ne bih a u tekstu niže ćete dobiti predstavu koliko bi sve bilo. Kratko rečeno jako mnogo.

filmski.net
Vlastito vrijeme je nemjerljivo…a procjena je da sam uz sve projekte koji su bili podrška portalu i sam portal uložio oko 1,3 miliona kuna.trosjed.net.hr
Otprilike 6 mjeseci rada za dvoje programera plus povremeni angažman dizajnera, umjetnika, te dodatnih programera. Sve zajedno je u izradi sudjelovalo 6 ljudi.studentski-oglasnik.hr
jako puno vremena, svaki dan radim 16 sati ali UŽIVAM u svakoj sekundi 🙂

sport-forma.com
Novaca i nije previše uloženo. Sve radim sam tako da je potrošnja minimalna. Jedini novci koje sam uložio su pretplate na hosting uslugu dok vremena…o tome bi se dalo raspravljati. Portal je u funkciji godinu dana i uloženo je puno truda i vremena. Rekao bih, oko 4 sata dnevno ako ne i više.

zena.hr
U ovoj prvoj godini smo uložili znatno više vremena nego novaca. Cilj nam je u početku na portalu ponuditi što više članaka i ostalih sadržaja, a nakon toga krenuti sa agresivnijim marketingom.

celulit.hr
30.000 kn i treba mi svake godine toliko za redizajn. vremena mnogo, neprospavane noći i sl.

uzmilovu.net
Svakodnevno se site treba osvježavati tako da dnevno trošimo cca 4-5 sati

pcekspert.com
Neizmjerno puno vremena i truda i dosta dodatnih financijskih injekcija.

download.hr
Teško je točno procijeniti koliko je uloženo vremena. Ozbiljan projekt je nešto na čemu se svaki dan mora raditi po otprilike 8 sati, a po potrebi i dosta više.

autonet.hr
Teško je procijeniti uloženo vrijeme i novac. No, vjerojatno će Vam nešto značiti da smo često radili i cca. 16 sati dnevno, cijelu godinu (uz doslovno 4 dana odmora oko Nove godine)

muzika.hr
Vremena previše, novaca onoliko koliko se zaradi. No, sve zarađeno ostaje u kući i gradi se budućnost. Kad pogledam koliko bi ljudi unutra koštali – zaboli me glava. Svi redom su obrazovani stručnjaci svojih polja – tako da je to vrijeme zaista skupo.

4. Koliko trenutno imate zaposlenih i jeste li ikada imali problema s pronalaženjem ljudi, isplatom plaća i sl? Kako ste rasli?

gradimo.hr:
Počeo sam sa dva radnika stalno zaposlena. Svi imaju problema sa ljudima u ovakvom dezorijentiranom sistemu koji se direktno reflektira i na ljude koji u njemu žive. Plaća se obavezno isplaćuje i nije problem, novac za plaće je na prvom mjestu. Rasli smo i rastemo i narast ćemo veliki. Najveći broj ljudi otpada na vanjske suradnike (outsourcing) super tko je to izmislio.

filmski.net
Trenutno imamo troje stalnih i još 5-6 vanjskih suradnika.
Pronalaženje ljudi je bilo izniman problem do prije godinu dana, zbog toga što su rijetki Internet shvaćali ozbiljno, ali je trenutno stvar potpuno drukčija… Ljudi se sami javljaju i nude…
Sa isplatom plaća smo se uvijek mučili nadajući se marketingu koji nikad nije dolazio, ali opet do prije godinu dana… Bilo je trenutaka kad sam mislio odustati, nisam znao otkud nabaviti novac za plaće, ali izdržalo se. Ove ćemo godine izgleda po prvi put pokriti troškove poslovanja…
Rast u ljudstvu i nije neki preveliki, više bi rekao optimizacija tima… Svaka urednica koju smo do sada imali imala je drugačiji stil rada, pa samim tim i donekle drukčiji broj ljudi.
Rast u statistikama je u bio naporan, ali opet do prije godinu dana. Tako da smo unutar ove godine narasli za 100%. Općenito mislim da je ova godina bila prelomna za male i srednje sajtove koji napokon imaju priliku za zaradu i šansu za napredak, a pogotovo nakon nekoliko rošada i akvizicija.trosjed.net.hr
Imamo četvero stalno zaposlenih i još dvoje honoraraca. Pronalaženje ljudi koji pristaju doći raditi u mladu tvrtku na puno radno vrijeme se pokazalo kao priličan problem. No međutim ako se ponude korektni uvjeti onda je i to rješivo.studentski-oglasnik.hr
Tek sam krenuo sa on line businessom i pazio sam da odmah ne zaposlim ljude za stalno jer su velika davanja brzo bi se zakopao imam studente koji rade preko student servisa za mene (npr. hostese)

sport-forma.com
Portal još nema zaposlenih a svi suradnici koji rade na njemu isključivo su u tome da bi pomogli ljudima koje zanima to područje i unaprijedili im znanje.

zena.hr
Na održavanju portala aktivno radi 2-3 ljudi, a imamo 10-ak vanjskih suradnika (novinara, stručnih suradnika…).

celulit.hr
Trenutna sama sve radim. Imala sam zaposlenika koji mi je vise nanio štete nego koristi. Veoma je teško kontrolirati zaposlenike ako niste stalno s njim u uredu, a ja radim još jedan posao. Treba mu osigurati i ured što košta.

uzmilovu.net
Imamo problem što ne možemo platiti marketing, da se za nas čuje.

pcekspert.com
Trenutno imamo 3 zaposlena. Plaće su uvijek bile na vrijeme iako neki put nije bilo lako. Naći nove ljude nije lako jer za PC Ekspert nije lako pisati (potrebna je stručnost iznad svega).

download.hr
Za početak nekog manjeg projekta dovoljna je jedna osoba. Tako je bilo i u našem slučaju. Sa rastom projekta u projekt smo uključivali dodatne honorarne suradnike a i imamo nekoliko suradnika koji isključivo dobrovoljno i bez ikakvih naknada pomažu naš projekt u onoj mjeri koliko oni to mogu.

autonet.hr
Zaposlena je jedna osoba i imamo dva honorarna suradnika. Pronalaženje suradnika je teško, no to ponajviše ovisi o kriterijima koje pred njih postavljate.muzika.hr
Samo je urednik zaposlen na stalno. Ali ako brojimo svih – uključeno je 30-40 ljudi – honoraraca, volontera, stručnih suradnika. Dok se tržište ne stabilizira – nama je prerano govoriti u strukturi zaposlenosti i mogućem rastu broja zaposlenika. Planovi su postavljeni, a rast ide sukladno rastu tržišta. Unazad 2 godine smo napravili ogroman skok. Iskristalizirala se misija i držimo se toga.5. Imate li vlastiti server odnosno kako ste riješili hosting i koliki su vam mjesečni troškovi?

gradimo.hr
Programerska kuća koja je radila portal, radi na razvoju software a nudi u paketu i usluge hostinga. “Cijena sitnica” ukoliko uzmete da ste ozbiljno poduzeće. Za ljude koji hoće na webu napraviti business sa open source verzijom cms-a i bez ikakvog ulaganja i rizika kao niti osnovnog poznavanja poslovanja te sa nekom domenom otvorenom na obrt svoga strica i hosting je skup i mislim da u trenutnoj utakmici na webu nemaju nikakve šanse da bitnije utječu tj. da budu ozbiljna konkurencija.

filmski.net
Server je u Americi (Media Temple) da troškovi budu što niži, a kako smo se ove godine povezali sa portalima teatar.hr i booksa.hr bilo nam je potrebno puno diska i puno bandwitha. Mjesečni troškovi opreme i održavanja su par tisuća kuna.trosjed.net.hr
Troškove servera i hostinga pokriva naš partner net.hr. Inače za ovakav portal bi cijena hostinga mogla biti oko 2000 kuna mjesečno, sa većim porastom prometa i puno više.studentski-oglasnik.hr
Ekipa iz logIT- mi sve održava.

sport-forma.com
Plaćam godišnje oko 250 kn.

zena.hr
Nemamo vlastiti hosting, već koristimo usluge jednog hosting providera. Godišnji troškovi hostinga su oko 2.000 kn.

celulit.hr
Web hosting plaćam kod Avalona, imaju dobru podršku, 75 kn mjesečno.

uzmilovu.net
Nemamo vlastiti server i ne vjerujemo da ćemo ga imati. Na hostingu smo kod hrvatske kompanije, webstudio.

pcekspert.com
Posjedujemo dva servera, oba hostana u SAD. Cijena im je oko USD 250.00 mjesečno što je iznimno povoljno s obzirom na naš promet.

download.hr
Budući da je portal Download.hr takve prirode da iziskuje vrlo velike resurse (pogotovo internetski promet) hosting smo riješili korištenjem nekoliko servera na različitim lokacijama. Glavni server je u našem vlasništvu te je smješten na kolokaciju u Zagrebu kod tvrtke POSLuH koja nam sponzorira kolokaciju te dodatni server smješten u Americi. Osim ta dva servera imamo zakupljene resurse na još tri servera na različitim mjestima, te stalno dobivamo ponude od različitih hosting tvrtki da nam sponzoriraju hosting. Dakle, ukoliko je projekt kvalitetan vjerojatno će naići na podršku hosting tvrtki koje će rado sponzorirati hosting.

autonet.hr
Nakon šest godina rada osamostalili smo se, osnovali tvrtku i iznajmili prostor kod domaćeg providera. Cijena ovisi o veličini sajta i prometu.muzika.hr
Troškove infrastrukture, hostinga i telefonije pokrivamo kroz sponzorsko oglašavanje. Zasad smo vrlo zadovoljni. Velik je trošak i svjesni smo puno povoljnijih cijena vani, ali – kupujmo hrvatsko!6. Koliki su vam planirani godišnji prihodi za 2007? Jeste li zadovoljni zaradom/dobiti?

gradimo.hr:
Koliki god budu bit će vraćeni u razvoj odakle su i došli.:)

filmski.net
Planirani prihodi bi trebali pokriti troškove poslovanja po prvi put u 4 godine. Zaradu se nadamo vidjeti tek u sljedećoj godini.

trosjed.net.hr
Planiramo od prihoda u ovoj godini pokriti troškove dva čovjeka. U budućnosti očekujemo da ćemo moći pokriti i svu četvoricu. Ostatak tvrtke se trenutno financira od outsourcinga, a te novce koristimo i za razvoj novih projekata.

studentski-oglasnik.hr
PREZADOVOLJAN – vidite oglašivače – Raiffeisen banka, Red bull – 90 % oglasnog prostora je prodano u 6 mjeseci.

sport-forma.com
Dobit je na tom da se portal raširio i da su ga prepoznali stručni ljudi. Materijalno nemam neke prevelike koristi od njega mada s narudžbama DVD materijala mogu pokriti neke osnovne troškove.

zena.hr
/

celulit.hr
100.000 kn su planirani prihodi za 2007. Nisam zadovoljna, očekivala sam mnogo više.

uzmilovu.net
Zaradom nismo baš najsretniji ali vjerujemo da će biti drugačije.

pcekspert.com
Nećemo o ciframa ali svakako želimo da prihodi još puno narastu.

download.hr
Zadovoljan sam prihodima i očekujem njihov daljnji rast.

autonet.hr
Godišnje bismo prihode preskočili, a zaradom, još uvijek, nismo odveć zadovoljni.

muzika.hr
Bilo bi vrlo neupućeno izjaviti planove jer je tek 2007. označila procvat oglašavanja na ovim prostorima. Nažalost, dok nemamo vladu koja bi financirala cijeli projekt – živi se isključivo od oglašavanja.

7. Koja vam je struktura prihoda? Je li sve (100%) od oglašavanja (bannera, sponzorirane
vijesti) ili imate još neke izvore prihoda?

gradimo.hr
Jedini prihod od prvog dana stječem kroz portal, to mi je jedina i osnovna djelatnost, kroz načine oglašavanja svojstvene webu.

filmski.net
Za sada jedino oglašavanje.

trosjed.net.hr
Planiramo od prihoda u ovoj godini pokriti troškove dva čovjeka. U budućnosti očekujemo da ćemo moći pokriti i svu četvoricu. Ostatak tvrtke se trenutno financira od outsourcinga, a te novce koristimo i za razvoj novih projekata.studentski-oglasnik.hr
Isključivo banneri, sponzorirani linkovi, promo poruke.sport-forma.com
Prihodi su jedino od naručenih materijala preko web shopa. Nemam zasad sponzore.

zena.hr
Trenutno veće prihode ostvarujemo od webshopa, ali sve više raste udjel prihoda od oglašavanja.

celulit.hr
Samo od oglašavanja- banneri, web imenik, prikaz loga, sponzorirani članci i sl.

uzmilovu.net
Dio troškova pokrivamo iz oglašavanja na site-u.

pcekspert.com
100% od oglašavanja

download.hr
Skoro svi prihodi su od oglašavanja na portalu.

autonet.hr
Prihodi dolaze isključivo od bannera i sponzoriranih rubrika.

muzika.hr
Nije potpuna, ali čini veliku većinu prihoda. Ostali prihodi su od affiliate suradnje, vlastitog web studija i sličnih usluga. No, stvarno zanemarivo.

8. Može li se živjeti od portala i koliko je vremena potrebno da bi se došlo do tog nivoa?

gradimo.hr:
Može se živjeti od portala. Prije svega za razviti nešto trebate znanje, zatim novac i kod mene je slučaj da sam u prvom mjesecu poslovanja (on-line) već počeo stvarati novac a nakon 6 mjeseci on-line djelovanja smo zarađivali toliko da možemo platiti sva davanja i ulagati u razvoj i samooglašavanje.

filmski.net
Definitivno može, ali je pitanje kakav je to portal i koji je početni kapital. Uz jaku početnu kampanju i dobar sadržaj mislim da se definitivno može doći do povrata investicije u roku od 2 godine.

trosjed.net.hr
Samostalno pokretanje portala može financijski biti jako teško i potrebno je dugo vremena da se počne ostvarivati dobit. Minimalno godinu dana. U suradnji sa uhodanim marketinškim tvrtkama ili angažmanom ljudi iz tog područja to ide malo lakše i brže.

studentski-oglasnik.hr
U roku 24 sata kada sam postavio web prodao sam već svoj prvi oglas za 1.000 Kn :-)…a onda se otvorilo.

sport-forma.com
Zasad je to čisto hobby i ne može se živjeti od toga.

zena.hr
Još uvijek ne, bit će potrebno još nešto vremena da bi se do toga došlo.

celulit.hr
Definitivno se ne može živjeti. Možda da 100 % vremena posvetim samo njemu i da mi je čitanost 10 puta veća. (trebam veća novčana sredstva za promociju vlastitog portala)

uzmilovu.net
Mi još nismo došli do tog nivoa (postojimo od rujna 2006). Nažalost, konstantan priljev sredstava je jako bitan.

pcekspert.com
Može se živjeti ali nikako raskošno. PC Ekspert postoji već sedmu godinu, mislimo da to govori dovoljno koliko je truda potrebno.

download.hr
Kao i svaki drugi projekt, i internetski portal može biti dobar posao. Ukoliko je on dobro osmišljen i pokaže znakove uspjeha može se od njega živjeti.

autonet.hr
Od portala se može živjeti, no pitanje je dakako, koliko osoba to može. Prema našim procjenama, do punog statusa isplativosti projekta trebat će proći 10-ak godina (dakle još godina – dvije). Vjerujemo da u današnje vrijeme to ide malo brže.

muzika.hr
Može se živjeti. Ono što je važno je da dobro zacrta gdje želiš doći, s kim si u tržišnoj utakmici, shvatiti da nije toliko jednostavno koliko se čini. Puno krvi, suza i odricanja treba. Poglavito u edukaciji. Nije dovoljno znati napraviti web stranicu… treba znati napraviti posao.

9. Kolika vam je trenutna posjećenost portala (unique dnevno) i što mislite uzimajući samo tu brojku u obzir, za koliko biste prodali portal?

gradimo.hr:
Najbolji pokazatelj je Gemius mjerenje posjećenosti, smatram da je to mjerenje vrijedan pokazatelj i za potencijalne oglašivače jer mi od njih živimo. Što se tiče prodaje portala i vrijednosti koja stoji iza toga?
Mislim da treba uzeti u obzir da je www.gradimo.hr stručni portal, on ima cirka 10 000 naslova. Iza tih naslova stoje stručni suradnici (tekstovi) koji po cijeni ne spadaju u istu kategoriju vrednovanja kao sadržaj nekog foruma ili općenitog portala sa senzacionalističkim sadržajima. Lektoriranje jedne stranice košta po kartici 80 kn (1800 znakova). Stručni suradnik po kartici piše za oko 50 – 100 eura. Na portalu bez rada programera i dizajna ima oko 40 000 sati rada nas u administraciji i ostalim službama. Na portalu je baza sa 15 000 poduzeća iz ovog sektora koji portal pokriva razvrstanih uredno po grupama. Tri godine oglašavanja u svim stručnim časopisima je također jedan veliki dio vrijednosti portala. Suradnja kroz izmjenu oglašavanja sa svim važnijim portalima, Oglašavanje u stručnim časopisima, dnevne novine, medijska pokroviteljstva svih sajmova, Kongresi, Stručni skupovi, forumi, Stručna predavanja, i sve drugo što je u vezi sa rasponom i temom www.gradimo.hr portala.
Na osnovu navedenog možete vidjeti ili pomnožiti relacije pa ćete naslutiti vrijednost portala. U svakom slučaju prerano bi bilo da se ovako dobra stvar kao što je portal gradimo već sada proda. Mislim da mu je cijena svakim danom sve veća i veća. I tko se odvaži jednom zakucati na vrata vezano uz kupovinu portala gradimo.hr neka se dobro pripremi..:)

filmski.net
Uzimanje jednog broja kao reference mi nikad nije bila jača strana, pogotovo kad se u tom broju ne vidi rast i potencijal, ali uz prosjek od 3.800 posjetitelja dnevno i ostale parametre koji nam govore u prilog mislim da je realno govoriti o barem xx miliona kuna 🙂

trosjed.net.hr
Trenutno portal postoji tek 10 dana i svaki dan imamo veliki rast. Sad smo trenutno na 8000 uniqua dnevno. O prodaji ne razmišljamo, cilj nam je dugoročno ostvarivati prihode i tako zarađivati.

studentski-oglasnik.hr
Ono sto je bitno kod ovakvog tipa specijaliziranog oglasnika je da naših 1000 posjetioca dnevno je jače od nekih koji imaju par puta više. Zbog čega na naš sajt idu isključivo mladi i studenti (ciljana publika) i idu sa namjerom da gledaju oglase – ne smetaju im banneri jer smo OGLASNIK. Prodaja, nisam razmišljao, stvarno ne znam.

sport-forma.hr
Trenutnih Unique je 100 posjeta, po statistici brojača extremetracking.com. Posjećenost se povećava iz tjedna u tjedan i to je vrlo dobar pokazatelj.

zena.hr
Broj unique dnevnih posjeta je počela redovno prelaziti broj od 5.000. O prodaji portala zasada ne razmišljamo.celulit.hr
Imam u prosjeku 300 posjetitelja dnevno, kada bi uložila u promociju portala porasla bi i posjećenost. Mislim da ga ne bi prodala za sada, osim za neku jako dobru ponudu jer sam utrošila mnogo vlastitog slobodnog vremena u njega.uzmilovu.net
Prema statistici servera na kojem se nalazimo unique posjeta je iznad 1000 dnevno. Nitko nas nije pitao za prodaju, pa ne znamo kako bismo reagirali. Ako bi bila kakva “nemoralna ponuda” lakše bismo se odlučili 🙂

pcekspert.com
10-15000 posjeta dnevno.

download.hr
Portal ima doseg 2-3% hrvatskih Internet korisnika, a budući da je riječ o dvojezičnom portalu sa vrlo velikim brojem posjetitelja iz inozemstva posjećenost portala je za hrvatske uvjete i više nego dobra.
Portal nije na prodaju :). Smatram da moj projekt ima dobru budućnost i trenutno ne vidim prodaju portala kao jednu od mogućnosti u bližoj budućnosti.

autonet.hr
Prema istraživanju Gemius trenutno imamo nešto više od 31.000 Unique-a mjesečno. To je više od konkurencije, ali i bitno više od specijaliziranih tiskovina našeg profila. Ipak, mi na godišnjoj razini još uvijek dobivamo oko 10% marketinga od npr. tiskovina koje imaju 10-ak puta manje čitatelja.

muzika.hr
Mi smo svojim magazinskim karakterom, zapravo, mjesečnik. Tako da nam dnevni broj ne znači mnogo. Iznio bi samo mjesečnu znamenku od 80ak tisuća jedinstvenih posjetitelja. Portal nije na prodaju. Nema takvih ponuđača koji bi nam pružili ono što bi htjeli. To nije čisto financijske prirode. No… ponude su dobrodošle.

10. Što biste poručili mladim poduzetnicima koji tek kreću, što je najvažnije? Dobar sadržaj? Dobre prodajne vještine? Velika posjećenost?

gradimo.hr
Mislim da svaki medij bez obzira dali TV, Novine, Radio, Stručni časopisi a na kraju i portali trebaju u prvoj liniji imati sadržaje, zatim oni moraju biti kvalitetni a sam portal potruditi se držati ažurnim. Na osnovu sadržaja dobivate publiku. Kada dobijete publiku možete početi prodavati oglasni prostor. U protivnom imate problem za prodati uslugu oglašavanja ako Vašu stranicu vidi vlasnik i administrator portala. Potom se morate potruditi tu posjećenost povećati oglašavanjem na svim frontovima. Vaš portal mora pokrivati široko područje kako bi na ovom siromašnom web prostoru kroz tu širinu privukao veliki broj posjetitelja. Što se tiče ljudi u prodaji usluge oglašavanja, mislim da osim dobrih vještina prodaje trebaju imati morala i ne lagati potencijalnim oglašivačima kako su najprvi, najbolji, jedini i te fore koje svaki dan vidim na webu i drugim medijima, zatim trebaju imati malo više pojma o Internetu i poznavati “target”
Ima dosta portala koji imaju dobru posjećenost kako vidim na Gemius skali ali pretpostavljam da oni ništa ne zarade svojim portalima ili nedovoljno da bi bili sretni u omjeru posjećenosti i zarade.
filmski.net
Dobar sadržaj, pa dobar SEO i zadnje ali ne i najmanje bitno, dobra online podrška za promociju projekta (drugi mediji, forumi, blogovi…) donose veliku posjećenost, a onda i prodaja ide lakše.trosjed.net.hr
Za početak je jako dobro imati osim ideje neki prototip ili neke dobre reference iza sebe. Na taj način je puno lakše pregovarati sa potencijalnim partnerima.
Također je jako važno osim same izvedbe portala razmišljati puno o promociji i marketingu. Jer inače će portal ili servis značiti samo trošak i gubljenje vremena.
Definitivno je lakše ostvariti prihode ako je posjećenost velika, a to se naravno postiže dobrim sadržajem koji zadržava posjetitelje na sajtu.studentski-oglasnik.hr
Hrabrost, hrabrost, hrabrost. Ljudi moji, ja sam se samo jedan dan digao sa stolice i rekao dajem otkaz i GOTOVO. Završena priča, idemo dalje u ostvarenje svog sna. Prodajne vještine su jako važne (imam radnog iskustva u tome), IDEJA, IDEJA, IDEJA – NAJVAŽNIJE

sport-forma.com
Dobra ideja, sadržaj i velik entuzijazam.

zena.hr
Od svega pomalo, za početak dobar sadržaj koji će generirati veliku posjećenost što bi trebalo rezultirati prihodima od oglašavanja.

celulit.hr
Prvo, ne bi preporučila kretanje sa portalom, to nije unosan posao. Naše tržište je premalo i internet penetracija treba dosegnuti razinu od 100% kao u Americi. imala sam plan pokrenuti web shop pa sam odustala: mnogo uloženog rada i truda u odnosu na nisku zaradu – ne isplati se.
Sadržaj prvo, onda posjećenost, prodaja se može dati i nekome tko je u tome dobar.

uzmilovu.net
Ovisi što im je cilj, koliko dugoročno gledaju itd. Za zaraditi – najvažnije su dobre prodajne vještine. Pomaže ako imate dobru posjećenost i prodajne vještine.

pcekspert.com
Debele veze sa marketinškim agencijama i puno rođaka na ključnim mjestima je za u….nu zemlju kao što je Hrvatska ipak najbitnije.

download.hr
Mislim da je velika pogreška mladih poduzetnika kopiranje uspješnih postojećih projekata.

autonet.hr
Kvalitetan sadržaj i dobar smisao za marketing.

muzika.hr
Dobar sadržaj. Odnosno – ili komparativna prednost pred postojećim sajtovima ili ulazak u slabo pokrivenu nišu. Posjećenost sama dolazi na dobar sadržaj (ili dobar koncept). Prodajne vještine mogu biti prednost, ali kvaliteta projekta sama zove kupce.

Facebook Komentari