Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Tvrtka (d.o.o.) može poslovati bez zaposlenih. Kada kažem bez zaposlenih mislim bez radnika s kojima je sklopila ugovor o radu i koji su prijavljeni na mirovinsko i zdravstveno. Tko onda radi? Radi direktor koji ne mora nužno biti i zaposlen. Na primjer zaposleni ste za stalno u drugoj tvrtki i želite pokrenuti posao sa strane. Otvorite svoju tvrtku i postavite sebe za direktora, ali ne sklapate ugovor o radu. Tvrtka može poslovati, vi radite u njoj u svoje slobodno vrijeme i tvrtka normalno izdaje račune za svoje usluge. Kada imate stalan posao negdje drugdje nema niti potrebe da se zapošljavate u svojoj tvrtki jer ćete onda morati sami sebi isplaćivati plaću i plaćati doprinose koje već ionako plaćate (zdravstveno i mirovinsko). Još jedan problem koji bi se javio je taj što biste istovremeno radili za dva poslodavca od kojih bi samo jedan koristio vaš osobni odbitak i obavezno bi podnosili godišnju prijavu, a i trebali bi podijeliti svoje radno vrijeme na dvije tvrtke. Naravno ne možete otvoriti restoran bez zaposlenih, ali možete obavljati razne usluge putem svoje firme.

Nezaposleni direktor
Međutim što ako nigdje ne radite i otvorite svoju tvrtku? Trebate li se onda zaposliti u njoj? Ne. Ne morate se zaposliti, ali bi bilo dobro da to učinite. Naime ukoliko tvrtka ima nezaposlenog direktora koji nigdje ne plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno onda ih morate plaćati na minimalnu osnovicu od 6.565,00 kn. Što znači da sebi i dalje ne isplaćujete plaću, niste sklopili ugovor o radu s tvrtkom, ali morate plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno.

Kao nezaposleni direktor možete si priznavati materijalne troškove tvrtke vezane uz obavljanje djelatnosti (papir, printer, telefon, internet i sl.) ali si ne možete pisati putne naloge niti isplaćivati dnevnice.

Po meni je onda za početak puno bolja varijanta zaposliti se na najmanju moguću osnovicu (bruto od 2.298,00 kn) kako bi plaćali minimalne doprinose, a u tom slučaju možete si pisati putne naloge i isplaćivati dnevnice kada idete na službeni put, LOKO vožnju (vožnja privatnim automobilom u službene svrhe) i ostale troškove poput troškova prijevoza, prigodnih nagrada (božićnica i sl.).

Korisni linkovi:
Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja

Facebook Komentari