Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

(tekst osvježen sa zakonskim promjenama od 1.7.2010) Mnogi se još uvijek pitaju: biti ili ne biti, prijaviti ili ne prijaviti? Nemojte samo mene pitati jer moj odgovor znate. Ukoliko ste već toliko sretni da imate stan ili kuću viška za iznajmljivanje bilo bi pošteno i platiti malo poreza i prireza. Ne previše, samo malo. Postupak je vrlo jednostavan, ali se ne odnosi na one koji se bave turističkom djelatnošću (iznajmljivanje apartmana i sl.) već samo na fizičke osobe koje iznajmljuju svoje stanove ili kuće drugim fizičkim i/ili pravnim osobama. Kao prvo našli ste podstanara – čestitam to je uvijek najveći problem. Zatim ste besplatno otvorili žiro račun u banci. Žiro račun počinje znamenkama 31…….. dok tekući račun počinje znamenkama 32……… i njega ne možete koristiti za naplatu najamnine. Baš mora biti žiro račun. Naplaćivanje najamnine u gotovini ne dolazi u obzir. Sljedeći korak je potpisivanje ugovora s podstanarima. Ugovorom određujete kolika je mjesečna najamnina i nakon potpisa uzimate barem dva primjerka ugovora i nosite ih u poreznu upravu. Na temelju iznosa koji ste upisali u ugovor porezna uprava će vam izračunati porez na sljedeći način:

Obračun poreza i prireza na najamninu

Ugovorena cijena najma je 1.000,00 kn.

Taj iznos zatim umanjujete za 30% porezno priznatih izdataka odnosno za 300,00 kn.

Od 1.000,00 kuna oduzmemo 300,00 kn i dolazimo do 700,00 kn odnosno do porezne osnovice.

Na tih 700,00 kn plaćamo samo 12% poreza što iznosi 84,00 kn.

I na kraju plaćamo prirez na iznos poreza. Ako imate prebivalište u Zagrebu plaćate prirez od 18% iako možda iznajmljujete stan ili kuću u nekom drugom mjestu gdje nema prireza. 18% od 84,00 kn iznosi 15,12 kn. Ukupno poreza i prireza za platiti 99,12 kn mjesečno.

Nakon što ste prijavili ugovor poreznoj upravi možete očekivati redovne mjesečne uplatnice na iznos od 99,12 kn. Njih možete platiti putem internet bankarstva ili u banci, pošti , FINI ili otvorite trajni nalog.

Još nekoliko važnih napomena. Ukoliko pokušavate biti polu-pošteni i prijaviti manji iznos nego što ste zaista dogovorili s podstanarima porezna uprava ima pravo procijeniti koliko zaista košta m2 najma na toj lokaciji i ukoliko procijene da je iznos premali oni će obračunati porez i prirez na viši iznos i platit ćete više poreza. Ukoliko se držite realnih tržišnih cijena ne bi trebalo biti problema. Na kraju godine niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu samo zato što ste ostvarili dohodak od najma, ali ako iz nekog drugog razloga podnosite godišnju poreznu prijavu onda naravno morate i to prijaviti.

Iznajmljivanje stana vlatitoj firmi

Kada osnujete svoju tvrtku, morate navesti i adresu sjedišta tvrtke. Najčešće će to biti vaš stan gdje trenutno živite. Kada dođete na poreznu upravu referentica će vas tražiti ugovor o najmu i po novome će inzistirati da Ugovor glasi na adresu sjedišta tvrtke. Obračun je isti i to vam se u stvari isplati jer si na taj način možete legalno iz tvrtke isplatiti novac na svoj žiro računa, a plaćate vrlo mali porez.

Samo pazite da vam to nije prva nekretnina za koju ste bili oslobođeni poreza na promet nekretnina jer će vam u tom slučaju naplatiti taj porez (osim ako je prošlo više od 5 godina onda neće)

Ovaj tekst je jedna od sitnica sa seminara: 21 «sitnica» koju bih volio da mi je netko objasnio kada sam krenuo u biznis.

Korisni linkovi:
Najam nekretnina i pokretnina – brošura porezne uprave

izvor: www.pametnakuna.com

Facebook Komentari