Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Znate ono kada niste prijavljeni ili ste prijavljeni na manju plaću (npr. minimalac od 3.276 kn bruto) a razliku do svoje “pune plaće” dobivate u gotovini? E to je to. Rad na CRNO. Jako sam protiv toga iz više razloga. Osim što je riječ o očitom kršenju zakona na taj način svi koji legalno posluju ispadaju budale. Oštećuje se država (svi mi) koja onda nameće sve veća davanja i zadužuje se jer nema dosta novaca. Nemam ništa protiv da se strogo kažnjavaju krivci koji izigravaju zakon, ali me i te kako smeta kada se povećavaju porezi i doprinosi i onda nastradaju oni koji ih uvijek redovno plaćaju. Nelojalna konkurencija koja se stvara na ovaj način je posebna priča. Ukoliko sve legalno plaćate na kraju je vaša usluga/proizvod skuplja od onoga tko vara i još vam on uzme posao jer je “jeftiniji”.

Ako ste zaposleni kod nekoga (nemate vlastitu tvrtku) onda vas u pravilu i nije previše briga za sva ta davanja, poreze i doprinose. Vas zanima samo vaša mjesečna neto plaća – koliko novca dobijete na račun. Takav način razmišljanja nažalost upravo pogoduje kriminalcima koji vas onda zapošljavaju na crno, prijavljuju na manje iznose i iskorištavaju vas. Kako vas iskorištavaju? Tako što tu razliku koju bi inače platili državi za npr. vašu mirovinu stave sebi (a ne vama) u džep. Naravno neki će reći kako na taj način ipak dobiju više novaca “na ruke” i nemaju ništa protiv varanja države. Drugim rječima umjesto plaćanja državi novac se podjeli s kriminalcem i vi postajete kriminalac.

Ako se podsjetite teksta o obračunu plaće vidjet ćete da za neto plaću od 5.000 kn ukupna davanja iznose 8.019,57 kn. Znači 3.019,57 kn ide negdje drugdje. Gdje? Porez i prirez (za Zagreb) ukupno iznose 474,11 kn (401,79 + 72,32) dok se ostatak odnosi na doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Iz toga slijedi kako smanjenje porezne stope i nema baš prevelikog smisla jer sam porez (401,79 kn) iznosi manje od šestine ukupnih davanja. Najviše novaca ide za zdravstveno i mirovinsko osiguranje oko 2500 kn i tu bi definitivno trebalo smanjiti opterećenje. Poanta: nemojte nasjedati na priče o smanjenju poreza već tražite smanjenje doprinosa.

Iako su davanja velika, rad na crno samo još više pogoršava postojeće stanje. Novaca je sve manje i država ne može smanjiti doprinose. Negdje se mora prekinuti taj začarani krug. Država je pokrenula drugi stup (svaka im čast), dala je olakšice i poticaje za treći stup (svaka im čast), ukinula je porez na dividendu (svaka im čast i nadamo se da ga neće vratiti:)), a što su napravili poslodavci? I dalje zapošljavaju ljude na crno koji neće imati nikakvu mirovinu nego će na kraju radnog vijeka prosvjedovati i ponovo tražiti od države da se pobrine za njih. No onda će biti prekasno. Država navedenim potezima skida odgovornost sa sebe i to je potpuno u redu jer se, ruku na srce, ionako nije baš previše iskazala.

Ima nekoliko poduzetnika koji imaju stav kako je u redu na početku poslovanja varati državu jer nemaju novaca da sve plaćaju. Neki takav stav zadržavaju i kasnije jer su po njihovom mišljenju davanja prevelika. Moja poruka svima njima je sljedeća: primite se posla jer čak i da država smanji doprinose recimo za prvi stup i zdravstveno osiguranje sa 15% na 10% (za trećinu što je jako, jako puno) ukupna ušteda bi bila oko 900 kn (za neto plaću od 5.000 kn). Nitko me ne može uvjeriti (zapravo trebat će mu jako puno truda) kako je baš tih 900 kn neophodno da se posluje s dobitkom. Onda se zaista trebate zapitati kakav sam ja to poduzetnik? Sa zaradom od 900 kn nećete se baš obogatiti. Bolje svoju energiju utrošite na nešto kreativno što će vam omogućiti veću zaradu. Naravno nekima je to samo izgovor i uz davanja od samo 1% i dalje bi varali državu.

Poveremeni, honorarni poslovi – i tu ima rada na crno

Honorarci u Hrvatskoj su najskuplji na svijetu. Ukoliko želite isplatiti 100 kn to će vas koštati čak 204 kn. Da ne spominjem kako nećete imati nikakvu zdravstvenu zaštitu osim ako ste nezaposleni i ne zarađujete jako puno novaca na ovaj način, ali ćete ju i dalje morati plaćati. Katastrofa. Govorimo o povremenim poslovima za koje želite legalno platiti sva davanja. Jasno mi je da poslodavci to pokušavaju izbjeći i nadam se kako će se situacija ovdje popraviti u skorije vrijeme, ali ne odobravam varanje.

Ukoliko radite preko ugovora o djelu te isplate moraju ići na ŽIRO račun (nikako na tekući) koji počinje znamenkama 31. Također morate imate ugovor i morate na početku godine dobiti potvrdu o svim isplaćenim honorarima u prethodnoj godini. Na temelju te potvrde možete tražiti i eventualni povrat poreza. Ako vam plaćaju na tekući račun ili ne dobijete potvrdu to je znak za uzbunu. Provjerite plaćaju li sva davanja ili vas možda plaćaju na crno. Kako? Za početak ih nazovite, a možete provjeriti i preko uplata u 2. stup. (objašnjeno u nastavku)

Student servis (SC)

Omiljeno sredstvo za varanje države jer su tu davanja samo 17,820%. Znači vi radite za nekoga, a NISTE redoviti student, ali imate sina, kćer ili prijatelja koji je redoviti student i onda vam se novac isplaćuje preko njihovog ugovora. Neki poslodavci su toliko bezobrazni da čak uvjetuju poslove isplatom preko SC-a pa se vi snađite….. Sramota! Država je tu reagirala i ograničila neoporezivu zaradu preko student servisa na 50.000 kn godišnje po studentu što je po meni sasvim u redu. Naravno da je 80% jeftinije čovjeku platiti isti neto iznos putem SC-a nego putem honorara na žiro račun. Međutim tu se zakidaju studenti odnosno njihovi roditelji koji onda neće imati poreznu olakšicu na svojeg studenta jer je on zaradio dosta novca preko SC-a i više se ne može smatrati uzdržavanom osobom. Riječ je o velikoj prevari u kojoj svi sudjeluju, a glavni krivac su i studenti koji uzimaju takve lažne ugovore i “čine nekome uslugu” uz proviziju od cca 10% (neki to rade i besplatno). Baš me zanima za koga bi bili spremni provaliti u dućan i nešto ukrasti.

Kako provjeriti jeste li zaposleni “na crno”?

Dakle kako provjeriti jeste li zaposleni “na crno”? Većina radnika je svjesna da radi na crno i pristaje na takav način isplate no ima onih koji nisu sigurni ili ne znaju. Kao prvo morate imati svoj primjerak ugovora o radu u kojem piše kolika vam je bruto plaća. Zatim morate dobiti svaki mjesec isplatnu listu. To je papir na kojemu piše vaša bruto plaća (isti iznos koji je u ugovoru), koliki su doprinosi, porez i prirez te kolika je neto plaća. Taj komad papira MORATE dobiti. Ako ga ne dobivate – tražite ga, možda im se samo ne da printati? Ja sam radio u tvrtki koje je imala tisuće zaposlenih i svi smo dobivali isplatne liste.

Ukoliko ste učlanjeni u drugi stup uvijek si on-line možete provjeriti stanje na vašem privatnom računu ili ih nazovite telefonski. Uplate moraju odgovarati onome što piše na isplatnoj listi. Ukoliko radite nekoliko mjeseci, a još ništa vam nije sjelo na vaš račun u drugom stupu provjerite sa poslodavcem što se događa.

Morate biti prijavljeni na mirovinsko i zdravstveno. Ukoliko imate zdravstvenu iskaznicu koju ste dobili preko tvrtke to znači da ste prijavljeni, ali to još uvijek nije dokaz da se doprinosi zaista plaćaju i na koji iznos se plaćaju. Nažalost ima i takvih slučajeva gdje se izrađuju svi dokumenti, ali se ne izvrši uplata, a ima i slučajeva da se rade lažne isplatne liste i sl. Početkom godine, a prije predaje godišnje porezne prijave poslodavac vam mora dati IP obrazac (bivša PK-1 kartica) na kojoj piše koliko je poreza i doprinosa uplatio za vas svaki mjesec. To bi trebalo odgovarati zbroju svih isplatnih lista tijekom godine. Konačan test je kada predate godišnju poreznu prijavu. Ukoliko porezi nisu uplaćivani nećete dobiti povrat poreza.

Zaključak

Država ne može sama suzbiti taj rad na crno dokle god ima pojedinaca kojima je to prihvatljivo ponašanje i koji PRISTAJU raditi na crno. Nama to mora postati neprihvatljivo. Ne smije vam biti svejedno jeste li prijavljeni ili niste i na koliko ste zaista prijavljeni. Ne možete pristati da vam se dio plaće isplaćuje na račun, a dio u gotovini na koji nisu plaćena sva davanja. Pristanete li raditi na crno riskirate svoju mirovinu, još više novaca dajete svom šefu (kriminalcu), ne možete dobiti kredit u banci jer imate “malu” plaću i osjećate se jadno. S druge strane rad na crno je otišao toliko daleko da neki ljudi niti ne žele raditi legalno. Oni inzistiraju da ih plaćate na crno jer onda mogu i dalje biti na burzi ili imaju neke druge povlastice ili jednostavno žele što više novaca sad i odmah. Krivnja je obostrana.

Facebook Komentari