Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

2. stup se u stvari zove obavezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje. Dosta je nepretan naziv jer je i prvi stup «obavezno mirovinsko osiguranje», a treći stup je također temeljen na «individualnoj kapitaliziranoj štednji».

Prije sedam godina država je odlučila da pokrene tzv. drugi stup mirovinskog osiguranja koji bi se zasnivao na tome da svatko uplaćuje novac za svoju mirovinu (penziju) na svoj poseban račun koji se vodi kod društva koje upravljaju tim novcem. Taj novac ne bi bio pod kontrolom države već bi to bio naš novac iz kojeg bi nam se kasnije isplaćivala mirovina. Znači obavezan je, na našem je posebnom računu i ne možemo doći do tog novca prije nego odemo u mirovinu. To su ukratko najvažnije karakteristike 2. stupa.

Zaista odlična ideja jer je do tog trenutka sav novac koji se iz plaće odvajao za mirovinu išao u takozvani 1. stup iz kojeg se isplaćuje mirovina sadašnjim umirovljenicima. 1. stup se temelji na generacijskoj solidarnosti što znači da danas uzimaju novac od naših plaća i isplaćuju mirovinu sadašnjim umirovljenicima, a kada ćemo mi ići u mirovinu uzimat će novac od naše djece i unuka i isplaćivati nama. To je načelo prvog stupa. Jasno je da je to neodrživo budući je umirovljenika sve više i više u odnosu na broj ljudi koji rade i zarađuju za njihovu mirovinu.

Drugi stup je puno bolji sistem jer novac nije pod državnom kontrolom i niste ovisni o njihovim hirovima. Znači osnovana su posebna društva za upravljanje mirovinskim fondovima i ona se brinu da sačuvaju, ali i oplode naš novac koji im uplaćujemo. Možemo birati kojem društvu želimo prepustiti brigu, a kada već birate pogledajte i kolike su naknade za njihov rad. Idealno bi bilo da su naknade što manje, a da su im zarade što više. Ukoliko niste sami odabrali društvo za vas će to automatski odraditi Regos u roku od tri mjeseca nakon što se zaposlite ili primite prvu uplatu za drugi stup.

Zapamtite da se sada od vaše plaće uzima jedan dio novaca i uplaćuje na vaš osobni račun kod društva koje ste odabrali te tamo štedi i oplođuje dok ne odete u mirovinu. Izuzetak su osobe starije od 50 godina koje nisu mogle ući u drugi stup te osobe između 40 i 50 godina koje su mogle birati žele li ući u drugi stup ili ostati samo u prvom.

Međutim problem odnosno izazov je sljedeći. Trenutno se 15% vaše bruto plaće odvaja u prvi stup, a samo 5% u drugi stup. To znači da ćete dobiti jako malo novaca iz tog drugog stupa. Neki su to nažalost već osjetili na vlastitoj koži. Toga su svjesni i zakonodavci te u budućnosti možemo očekivati povećanje stope sa 5% na 8% ili čak 10%. Ukoliko do toga ne dođe mislim da ćemo imati velikih problema s malim mirovinama.

Novac koji sada uplaćujete u drugi stup kod društva koje ste odabrali će tamo biti dok ne odete u mirovinu. Uvijek se možete i predomisliti i odabrati drugo društvo međutim to će vas koštati ako ste član kraće od 3 godine u jednom društvu. Kada napokon odete u mirovinu novac će se prebaciti u jedno drugo društvo koje će vam tu mirovinu isplaćivati. Koliko znam za sada je registrirano samo jedno takvo društvo.

Kako izračunati približan iznos mirovine iz drugog stupa?

Evo prvo jednog kratkog primjera:
– imate 25 godina, a u mirovinu idete sa 65 godina (za 40 godina)
– imate neto plaću (na ruke) 5.000 kn (bruto 7.170,56 kn)
– plaća vam godišnje raste 2%
– novac u drugom stupu zaradi recimo 3% godišnje iznad inflacije (nije bog zna što, ali je realno)

U ovom slučaju u prvi stup ide 1.075,58 kn mjesečno (15% od 7.170,56) , a u drugi stup 358,53 kn mjesečno (5% od 7.170,56)
.
Za 40 godina uz prethodne uvjete na računu ćete imati oko 460.000 kn, a vaša mirovina iz drugog stupa će biti samo 1.850,56 kn!

Ako želite izračunati na vlastitom primjeru evo koraka:

Korak 1. Otkrijte koliko trenutno novaca već imate uplaćeno u 2. stupu. Pokušajte se sjetiti gdje ste spremili one papire kada ste odabrali svoj fond.

Korak 2. Saznajte kolika je vaša bruto plaća (piše na isplatnoj listi, ugovoru o radu) Ako ne znate pogledajte koliko ste dobili novaca na tekući račun prilikom zadnje isplate te klikom ovdje preračunajte koliko bi to bilo u bruto iznosu. Samo pazite, ako vam poslodavac isplaćuje i prijevoz (za Zagreb 290 kn) taj iznos ne ulazi u vašu neto plaću te ju za toliko umanjujete kada iz nje računate bruto. Npr. Na tekući vam sjedne 6100 kn od toga je prijevoz 290 znači vaša neto plaća je 5.810 kn.

Korak 3. Na ovom kalkulatoru gore upište iznos vaše bruto plaće (bez lipa) i onda se malo poigrajte s ostalim brojevima. Najvažnije su godine do umirovljenja. Računajte da ćete ići sa 65 godina. Rast plaće neka ostane 2%, a zarada u 2. stupu (prinos fonda) na 3% godišnje.

Na kraju ćete dobiti stanje na vašem osobnom računu. Zapamtite taj broj.

Korak 4. Na ovom kalkulatoru (kliknite samo na «započni s izračunom») upišite iznos koji ste dobili u prethodnom koraku + dodajte iznos koje već sada imate imate (1. korak) te odaberite da vam je dob 65 godina. Klikni na «izračunaj visinu mirovine» i padni u nesvijest!

No neće vaša mirovina ipak biti toliko mala. Nemojte zaboraviti dodati i prvi stup koji ima tendenciju pada, ali nadajmo se da neće baš pasti do nule. Dovoljno je baciti pogled na mirovine sadašnjih umirovljenika i procjeniti koliko bi od države mogli dobivati za 20,30 ili 40 godina. Zaključak izvucite sami.

Facebook Komentari