Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Prednosti:
– možete ulagati male količine novaca
– jednostavnost ulaganja
– likvidnost, uvijek možete prodati svoje udjele
– vaš novac je uložen u više različitih vrijednosnih papira
– profesionalni menadžment koji upravlja novcemUlagati u fondove možete početi i sa samo 100,00 kn što je odlično i što je velika prednost nad samostalnim ulaganjem u dionice. Također sama kupnja i prodaja se obavlja vrlo jednostavno. Ispunite zahtjev za kupnju udjela u kojeg upišete koliko novaca želite uložiti i svoje osobne podatke te zahtjev faxirate ili pošaljete poštom društvu koje upravlja tim fondom. Zatim pomoću internet bankarstva uplatite isti iznos na račun fonda. Podatke o svakom pojedinom fondu, zahtjevu za kupnju i uplatnim računima možete vrlo jednostavno pronaći na www.hrportfolio.hrMalu količinu novaca ne možete uložiti u deset različitih dionica no ulaganjem u investicijski fond u stvari ulažete u sve dionice i vrijednosne papire u koje ulaže fond. Ulaganjem u više različitih vrijednosnih papira rizik se smanjuje jer ukoliko pojedina tvrtka ostvari loše rezultate i cijena njezine dionice padne još uvijek bi trebalo biti dovoljno ostalih dionica koje su osvarile rast. Zbog toga je jako važno pročitati statut fonda i aktivno pratiti u što fond ulaže. Naravno najvažniji razlog zašto ste vi uložili u investicijski fond je upravo ovaj zadnji: profesionalni menadžment. Ne pada vam na pamet pratiti što se događa na tržištu i gdje vaš fond ulaže već vas zanima samo zarada. Zato ste ih “zaposlili” i plaćate naknadu za upravljanje.Nedostaci
– vrijednost fonda može pasti te možete i izgubiti novac
– novac nije osiguran od strane Države
– nemate kontrolu nad ulaganjima fonda
– trošak ulazno-izlaznih naknada te naknade za upravljanje

Ništa u životu nije 100% sigurno, a kako vrijeme odmiče to će biti sve manje i manje sigurnosti u našim životima. Što se prije riješimo straha od gubitka tim bolje za nas i našu financijsku situaciju. Ne kažem da trebate nepotrebno riskirati novac, ali investicijski fondovi su svakako nešto o čemu bi trebalo razmisliti kada želite uložiti svoj novac.
Možda ćete se nakon nekog vremena zainteresirati u što ulaže vaš fond i počnete aktivnije pratiti tržište kapitala i dionice. Ukoliko primijetite dionicu za koju vi mislite da treba uložiti, a nije na popisu onih u koje vaš fond ulaže ne možte ništa učiniti. Također ako smatrate kako neke dionice nisu dobre ne možete ih izbaciti iz vašeg fonda. Vaš novac dijeli sudbinu cijelog fonda. Ono što uvijek možete je prodati udjele i uložiti u neki drugi fond ili samostalno krenuti u investiranje.

Troškovi ulazno izlaznih naknada kod pojedinih fondova znaju biti značajni i oduzimaju se u trenutku kupnje ili prodaje od iznosa kojeg kupujemo odnosno prodajemo. Uvijek provjerite koliki su troškovi prije nego počnete ulagati u određeni fond. Osim tih troškova svaki fond ima i naknadu za upravljanje. Od te naknade fond živi i zbog toga je u interesu svakog fonda ostvariti što veći prinos. Naknada za upravljanje naplaćuje se od zarade fonda. Ako je fond zaradio 15% godišnje, a naknada za upravljanje je 2% vi ste dobili 13%. Prinosi fonda koji se svakodnevno objavljuju već su umanjeni za tu naknadu.

Facebook Komentari