Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Mnogi od vas su već možda (na)čuli kako nije dobro “zaraditi” više od 300 tis kn jer onda ulazite u sustav PDV-a. Zakon o PDV-u (porezu na dodanu vrijednost) kaže da ukoliko smo u prethodnoj godini zaradili (odnosno imali prihode) veće od 300.000 kn od ove godine ulazimo u sustav PDV-a.

Da vidimo na što se to sve točno odnosi i kakve su moguće kombinacije.

Ako ste otvorili obrt ili tvrtku i niste se odmah upisali u sustav PDV-a gleda se koliko ćete imati prihoda u toj godini i proporcionalno će se izračunati bi li prihodi bili veći od 300.000 kn da ste poslovali cijelu godinu. Konkretno ako otvorite tvrtku u 11 mj. i u dva mjeseca imate prihode 100.000 kn ući ćete u sustav PDV-a od sljedeće godine jer su u prosjeku prihodi 50 tis kn mjesečno odnosno 600 tis kn godišnje.

U principu sa tvrtkama/obrtima je stvar prilično jasna. Ono što je nejasno su situacije kada fizička osoba zaradi više od 300.000 kn godišnje (u to se ne računa redovna plaća, tu možemo zaraditi milijune i nećemo ući u PDV)

1. Zaradimo više od 300.000 kn (bruto) putem ugovora o djelu (honorarno). Tu je važno zapamtiti da se ne gleda NETO iznos koji nam sjedne na žiro račun već se gleda bruto iznos. Znači ukoliko zaradimo (dobijemo na žiro račn) u neto iznosu više od 193.536 kn (uz prirez od 18% za Zagreb) od sljedeće godine ulazimo u sustav PDV-a.
Međutim iako smo dužni plaćati PDV i izdavati R2 račune na kojima ćemo napisati bruto iznos + PDV, ne vodimo poslovne knjige (ne plaćamo vođenje knjigovodstva). Sve što vodimo je knjiga izlaznih računa (IRA) i plaćamo PDV svaki mjesec ili svaka tri. Knjigu ulaznih računa ne trebamo voditi jer iz prakse čujem da si u stvari ne možete priznati nikakve troškove pa samim time niti pretporez. Oni koji vam isplaćuju honorar moraju vam isplatiti NETO + PDV na vaš žiro račun, a poreze i ostale doprinose (mirovinsko i zdravstveno) uplaćuju isto kao i do sada. Za njih se ništa ne mijenja osim što si sada mogu odbiti PDV po vašem računu i što vam ga moraju platiti.

2. Zaradimo više od 300.000 kn putem autorskog honorara. To ispada neto 225.475,50 kn. I u tom slučaju kao i u prethodnom ne vodimo poslovne knjige, ali izdajemo račune i vodimo knjigu izlaznih računa te jednom mjesečno (ili tromjesečno) predajemo PDV obrazac te plaćamo PDV. Isplatitelj nam i dalje plaća porez i prirez na poseban račun, a temeljem našeg ispostavljenog računa na žiro nam isplaćuje NETO iznos + PDV.

3. Iznajmljivanje nekretnina. I ovdje imamo dvije različite situacije. Naime ukoliko iznajmljujete stan (ili stanove) drugim osobama ZA STANOVANJE onda NE ulazite u sustav PDV-a bez obzira koliko zaradili godišnje jer su te usluge neoporezive. (čl.40. Zakona)

Međutim ukoliko iznajmljujete prostor tvrtki kako bi ona obavljala svoju djelatnost (znači nije za stanovanje) onda ulazite u sustav ukoliko zaradite više od 300.000 kn u jednoj godini te ste dužni voditi i poslovne knjige, ali i plaćati doprinose kao obrtnik. To možda i nije tako loše jer bi eventualno mogli ubaciti neke troškove koji bi bili porezno priznati i po kojima bi si mogli priznati pretporez. Koji bi to bili? Ne znam točno i ne bih se usudio previše špekulirati o tome. Ukoliko se dogodi takva situacija posavjetovao bih se sa nekoliko poreznih savjetnika i prošetao bih se do Avenije Dubrovnik i pitao na licu mjesta. 🙂

To bi ukratko bilo to što ste tiče ulaska u PDV i tih famoznih 300.000 kn.

Hoćete li plaćati PDV mjesečno ili tromjesečno ovisi o tome koliko zaradite, a granica je 800.000 kn. Tek nakon što u jednoj godini premašite 800.000 kn od sljedeće godine ste u mjesečnom sustavu.

Korisni linkovi:
Autorski honorar
Ugovor o djelu
Iznajmljivanje stana i plaćanje poreza
Zakon o porezu na dodanu vrijednost

Facebook Komentari