Objava je zadnji put ažurirana 11.11.2019. u 7:43

Mislim najbolji poslije kredita koji su definitivno na prvom mjestu. Korištenjem trajnog naloga uspjevamo sve ono što inače jako teško ide. Discipliniramo sebe za štednju. Stavljamo sebe na prvo mjesto (pay yourself first). Trošimo manje nego zarađujemo. Štedimo vrijeme i novac. Ukratko: čudo od proizvoda i ne znam zašto se više ne koristi i reklamira.

Kada uzmete kredit banke će vam najčešće ugovoriti trajni nalog za otplatu istog. Na taj način se osiguravaju da nećete “zaboraviti” uplatiti kredit i da su oni na prvom mjestu. Zašto vi ne biste otvorili još jedan trajni nalog i počeli štedjeti/investirati svoj novac?

Stvar je vrlo jednostavna. Dođete u poslovnicu svoje banke i kažete otvorite mi npr. otvorenu štednju. To je vrsta oročene štednje gdje možete stalno nadoplaćivati novac. Uzmete minumum recimo 200 kn na tri mjeseca. Ta štednja će se automatski obnavljati svaka tri mjeseca a kamata će se pripisivati glavnici. Klasičan primjer kamate na kamatu. No nakon što ste otvorili račun štednje ugovorite i trajni nalog recimo na 400 kn mjesečno (ili koliko već možete odvojiti). Na taj način ćete sigurno svaki mjesec uštedjeti 400 kn baš kao što sigurno vraćate kredit banci 😉

To je tek početak. Za one koji imaju više želja i možda malo više novaca možete otvoriti nekoliko različitih računa štednje. Putem internet bankarstva možete ih preimenovati pa tako možete imati račun za na primjer registraciju automobila, ljetovanje, financijsku slobodu, novi auto, kuću, fakultet, seminar itd. itd. Granica je vaša mašta (i novčanik). Nakon što ste otvorili sve te račune štednje na određene rokove 3,6,9, ili 12 mjeseci i na svaki od njih stavili neki iznos i za njih možete otvoriti trajne naloge i svaki mjesec biti sve bliže svom cilju.

Najveća ljepota svega ovoga je da ne morate uopće ići u poslovnicu banke! Putem interneta si možete otvoriti račun štednje i odmah otvoriti trajni nalog da se svaki mjesec prebacuje određeni iznos novaca. Mislim da sada stvarno nemate nikakav izgovor.

Druga stvar zašto je trajni nalog fenomenalan proizvod je ta što možete platiti SVE svoje račune za režije putem trajnog naloga. Nema više čekanja u redovima po pošti (užas, stalno su gužve onih dana u mjesecu) i raznim šalterima te gubljenja vremena. Svi će računi biti automatski plaćeni a vi ćete doma dobiti uplatnicu na kojoj piše da je plaćena trajnim nalogom. Ako ste do sada račune plaćali putem interneta – prestanite. Zaboga, pa kome se više da mijenjati šugavi poziv na broj svaki mjesec.

Osim štednje i plaćanje računa za režije, trajnim nalogom možete novac prebacivati i u investicijske fondove, stambene štednje, životna osiguranja, otplaćivati račune od kreditnih kartica, plaćati porez za najam, slati džeparac unucima ili studentima, prebacivati novac iz banke u banku i slično.

Ukoliko imate problema s dugovima recimo zatvaranjem dosadnog minusa po tekućem računu možete otvoriti račun otvorene štednje i na njega stavljati određeni iznos novaca. Onaj iznos za koji ste izračunali da mjesečno možete odvajati. Kada sakupite iznos minusa otplatite ga odjednom. Štedjeti na tekućem računu ili pokušavati svaki mjesec potrošiti sve manje kako bi se minus smanjio je prilično loša ideja i jako teško izvediva (govorim iz vlastitog iskustva). Pomognite si trajnim nalogom.

Sve u svemu trajni nalog je fenomenalan i izuzetno koristan proizvod kojeg treba što više (is)koristiti.

Facebook Komentari